Bírálat

2021.04.14. 16:12

Koalíciós ülést sürget Dan Barna, hogy a miniszterelnöktől történő bizalommegvonásról egyeztessenek

Koalíciós ülést sürgetett szerdán Dan Barna kormányfőhelyettes, hogy a miniszterelnöknek megszavazott bizalom megvonásáról egyeztessenek.

Fotó: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Az USR-PLUS társelnöke szerint „felelős párbeszédre” van szükség Ludovic Orban liberális és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, akikkel egyeztetni akar arról, hogy vonják meg a bizalmat Florin Cîţu kormányfőtől. Barna szerint olyan dolgokat rónak fel Vlad Voiculescu leváltott egészségügyi miniszternek, amelyek fölött nem ő rendelkezett.

A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor bírálta az oltási kampányt, amellyel kapcsolatban – állítja – a kormányfő hozza a döntéseket. Rámutatott, bár az oltási kampány kezdetén Románia előkelő helyen állt az Unióban a beoltottsági ranglistán, jelenleg a 25. pozíciót foglalja el a 27-ből, ami a teljesítmény és stratégiai bölcsesség hiányáról árulkodik.

Meggyőződése szerint Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter menesztése egyoldalú és „politikailag éretlen” döntés volt, amely megkérdőjelezi Florin Cîţu alkalmasságát e koalíció vezetésére. Kiemelte, a koalíció létrehozásakor abban állapodtak meg, hogy minden fontos döntést egyeztetés és párbeszéd előz meg, a miniszterelnök azonban szerda reggel kész tények elé állította Voiculescu menesztése kapcsán. „Nem volt semmiféle egyeztetés erről, sem ma, sem tegnap, sem az elmúlt napokban, sőt mi több: a hétfői koalíciós ülésen abban állapodtunk meg, hogy visszatérünk a kormányzáshoz, kilépünk ebből a politikai balettből, amelyben mindenki arra törekszik, hogy növelje művészi teljesítményét” – fogalmazott.

Dan Barna leszögezte, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltása 'nagy válságba taszítja a koalíciót„, mostantól Florin Cîţu kormányfő nem élvezi az USR-PLUS támogatását. A politikus kifejtette, Voiculescu egészségügyi miniszteri mandátumának első napjától ”harcba szállt a korrupt egészségügyi rendszerrel„, ami igen vehemens reakciót váltott ki, az elmúlt hetekben valóságos médiahadjárat indult ellene. A kormányfő-helyettes szerint a miniszterelnök azon bejelentése, miszerint őt bízza meg átmenetileg az egészségügyi miniszteri teendők ellátásával, szintén egyoldalú döntés volt, sem vele, sem az USR-PLUS szövetséggel nem egyeztetett erről. A kormányfőnek jogában áll kiértékelni a miniszterek teljesítményét, Voiculescu menesztését azonban nem előzte meg semmiféle kiértékelés – nyomatékosította.

Megkérdezték tőle az újságírók, mérlegelik-e a kormányból való kilépést, amennyiben a PNL nem vonja meg a bizalmat Florin Cîţutól. Válaszában Barna rámutatott, bízik abban, hogy az USR-PLUS, a PNL és az RMDSZ eléggé bölcsek ahhoz, hogy megoldást találjanak a folytatásra. ”Itt az ország érdekeit szolgáló kormányzás a tét. A válasz egyszerű, és maga a miniszterelnök adta meg ma reggel: Románia nem egy emberből áll. Teljesen egyetértek„ – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában