Koronavírus

2021.04.13. 14:53

Gheorghiţă: Kedden 144 új Pfizer-oltópont kezdte meg a működését

Kedden 144 új Pfizer-oltópont kezdte meg a működését azt követően, hogy hétfőn megnyílt harminc olyan pont is, ahol az AstraZeneca által kifejlesztett oltást adják – közölte keddi sajtóértekezletén a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője.

Dr. Valeriu Gheorghiţă hozzátette: április 20-ától további mintegy ötven oltópontban kezdik el adni a Pfizer-BioNTech vakcináját.

A CNCAV elnöke elmondta azt is, hogy április 19-étől 61 oltópontban, ahol eddig AstraZenecát adtak, a Moderna vakcinájával kezdenek el oltani, de ettől függetlenül ugyanott megkaphatják a második dózist azok, akiket ott oltottak be az AstraZeneca első adagjával.

Emlékeztetett: április 7-étől oltópontonként napi hatvanról 96-ra nőtt a kapacitás az AstraZeneca és Moderna vakcinájával, és hatvanról 72-re a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltással.

Jelenleg több mint 505 ezer személy szerepel az oltóközpontok várólistáin – közölte. Dr. Valeriu Gheorghiţă emlékeztetett: a módosított módszertan szerint a várólistán lévő személyeket a korábbi három helyett egyetlen alkalommal értesítik. Ezzel hatékonyabb lesz a rendszer, mert az illető személy 24 óra alatt lekerül a várólistáról, vagy azért, mert előjegyzi magát oltásra, vagy azért, mert nem erősítette meg szándékát, ezért törlik a lajstromról.

A CNCAV elnöke szerint továbbra is Bukarestben vannak a legtöbben a várólistán, 122 ezren, majd megyék szerint Kolozs – több mint 52 ezer, Prahova – több mint 26 ezer, Maros – több mint 21 ezer, Brassó és Ilfov – több mint 20 ezer következik.

„Március 15-e óta több mint egymillió személy kapott értesítést, közülük 633.753-an jegyezték elő magukat oltásra (...). Az elmúlt 24 órában több mint 45 ezren iratkoztak fel a várólistákra, 112 ezer személyt értesítettek és 82.881-en választottak oltási időpontot' – mondta el Valeriu Gheorghiţă.

A börtönben levő elítéltek immunizálására elsősorban a Johnson&Johnson által kifejlesztett vakcina használatát javasolja az oltáskampányt koordináló országos bizottság, de bármelyik más oltóanyagot is alkalmazni lehet – tette hozzá Valeriu Gheorghiţă. Az oltáskampány koordinátora rámutatott, véglegesítették az oltási eljárást a Johnson&Johnson vakcinája esetében is, és kiküldték a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak.

Gheorghiţă szerint azért javasolják a Johnson&Johnson oltását a fogvatartott személyek esetében, mert ebből egyetlen dózist kell beadni, így egyszerűbb lesz az immunizálás folyamata a börtönökben, de más oltóanyagot is lehet használni, amennyiben biztosítják azok megfelelő raktározását.

Rámutatott, minden börtönben össze fogják írni azokat, akik igénylik az oltást. Az immunizálás a börtönök orvosi rendelőjében fog zajlani az ott rendelkezésre álló egészségügyi személyzettel, de szükség esetén még pótolni lehet a személyzetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában