Egészségügy

2021.03.31. 17:43

Voiculescu: Országszerte 1567, minden előírásnak megfelelő intenzív terápiás ágy van

Országszerte 1567, minden előírásnak megfelelő intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre jelenleg a koronavírusos betegek ellátására – közölte a kormány szerdai ülését követően Vlad Voiculescu. Az egészségügy miniszter hozzátette: az intenzív terápiás ágyak száma 'sokkal magasabb lenne', ha 'nem lennének korlátozások az emberi erőforrás tekintetében'.

242 millió lejt kapott az egészségügyi minisztérium a COVID-19 kezeléséhez szükséges gyógyszerek vásárlására – közölte Vlad Voiculescu. Az egészségügyi miniszter hozzátette: meghosszabbították ugyanakkor kétezer ember szerződését, akiket tavaly alkalmaztak a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz és a mentőszolgálatokhoz. Az újabb vakcinaszállítmányok érkezéséről elmondta: a tervek szerint áprilisban heti 500 ezer, júniustól kezdve heti 800 ezer adag oltóanyagra számítanak.

Az egészségügyi miniszter szerint rövidesen elkezdődhet a 12 és 15 év közötti gyerekek koronavírus elleni oltása, miután a Pfizer-BioNTech oltóanyaggyártó bejelentette, hogy vakcinája biztonságosan adható ennek a korosztálynak is. Vlad Voiculescu rámutatott, a gyerekek oltása csak azután kezdődhet el, hogy az Európai Gyógyszerügynökség és a hazai országos gyógyszerügynökség is hozzájárulását adja ehhez. Arra a kérdésre, hogy szerinte erre már a nyáron sor kerülhet vagy csak az év vége felé, a miniszter azt mondta, „inkább előbb, mint később”.

Fertőzés

Újabb romániai fertőzöttnél mutatták ki a koronavírus dél-afrikai változatát – közölte az egészségügyi miniszter. Vlad Voiculescu szerint a bukaresti Matei Balş Intézetnél azonosították ezt a vírusvariánst. „Nem ez az első ilyen eset az országban. Nagyon fontos betartani a szabályokat” – nyomatékosította a tárcavezető.

Bírság

Az egészségügyi miniszter állítása szerint kérte, hogy bírságolják meg, amiért nem viselt maszkot közterületen, és ismét bocsánatot kért a mulasztásért. Vlad Voiculescu szerdai nyilatkozatában rámutatott, nagyon fontos, hogy az emberek tartsák be a szabályokat, a pártoknak és a politikusoknak pedig amellett, hogy maguk is alávetik magukat a szabályoknak, másokat is erre kell buzdítaniuk. „Kértem, hogy bírságoljanak meg. Hozzájárulok a büntetéssel az állami költségvetéshez, és még egyszer bocsánatot kérek ezért a figyelmetlenségért” – fogalmazott.

Nem sokkal korábban Florin Cîţu miniszterelnök azt mondta, nulla toleranciát gyakorolnak azokkal a kormánytagokkal szemben, akik megszegik a járványügyi intézkedéseket, ezért mind Vlad Voiculescut, mind a hasonló vétségen ért Raluca Turcan munkaügyi minisztert felkérte, hogy fizessenek büntetést mulasztásuk miatt. Raluca Turcan egyébként már bejelentette szerdán egy Facebook-bejegyzésben, hogy kérte, bírságolják meg a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában