Oltás

2021.03.30. 16:07

Gheorghiţă: Áprilistól a családorvosok is oltani fognak koronavírus ellen

Áprilistól a családorvosok is oltani fognak koronavírus ellen – jelentette be kedden a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke. Dr. Valeriu Gheorghiţă azt mondta: az előzetes felmérések szerint az orvosok 50-55%-a venne részt az oltási munkában. A CNCAV vezetője mintegy 5000 családorvos közreműködésére számít, akik egyenként 100-100 embert tudnának immunizálni hetente.

Április 6-ától további 12 oltópontot helyeznek üzembe a Moderna által kifejlesztett vakcinával történő immunizálásra – közölte továbbá a lakosság beoltásáért felelős országos bizottság elnöke. Ezáltal legalább napi ezerrel nőhet a Moderna vakcinájával beoltott személyek száma. Április 13-ától a Pfizer-BioNTech oltóanyagának felhasználására is megnyitnak további 144 oltópontot – tette hozzá a katonaorvos a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján. Növelik a beoltás ritmusát is, a tervek szerint április 10-étől egy oltóponton 12 óra alatt már nem 60, hanem 90 személy immunizálására lesz lehetőség. Ezzel a már várólistán lévő emberek várakozási ideje is lerövidül, áprilisban pedig a mobil oltóközpontok is üzemképessé válnak – mondta még Valeriu Gheorghiţă.

Fertőzés oltás után

Az oltási kampány kezdetétől március 28-áig 13.416 olyan személynek lett pozitív a koronavírustesztje, akik előzőleg megkapták a koronavírus elleni oltás első adagját, 1859-en pedig a második dózis után fertőződtek meg – nyilatkozta az oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă szerint az első adag felvétele után megfertőződöttek aránya a beoltottak teljes számához képest 0,69 százalék, és ezeknél a személyeknél 10-11 nap elteltével igazolták a betegséget, vagyis mielőtt elkezdődött volna az antitest-termelődés. „Esetükben pontosan akkora volt a megfertőződés kockázata, mint egy oltatlan személynél” – magyarázta a szakember. A második adaggal való beoltást követően a beoltottak 0,19 százalékánál mutatták ki a fertőzést, a vakcina felvételét követő első tíz napban.

Az oltás után megfertőződöttek közül 89-en életüket vesztették, közülük 77-en az első dózis, 12-en a második adag után kapták el a betegséget. Legalább százszor kisebb az elhalálozás kockázata egy beoltott személynél, mint egy oltatlannál, a halálozási arány előbbieknél 0,2 százalék, utóbbiaknál 2,4 százalék – tette hozzá Gheorghiţă.

Mellékhatás

Az oltási kampány kezdete óta 10.160 személynél regisztráltak valamilyen mellékhatást, ami 3,4 esetet jelent ezer dózisra vetítve – nyilatkozta Gheorghiță. Dr. Valeriu Gheorghiţă elmondta: a Pfizer-BioNTech oltásánál körülbelül 2, a Modernánál 3,6, az AstraZenecánál 13,2 ilyen eset jut ezer dózisra. A mellékhatást jelentők átlagéletkora 38 év, 61 százalékuk nő. Az elmúlt héten regisztrált valamennyi mellékhatás (1341) enyhének tekinthető. A CNCAV szerint március 29-éig 1.963.141 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, közülük több mint egymillióan már a második oltáson is túl vannak.

Oltóanyag

Áprilisban 3,3 millió dózis koronavírus elleni oltóanyag érkezik Romániába, májusban és júniusban pedig további több mint 5 millió adag – közölte kedden a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság alelnöke, Andrei Baciu. Elmondása szerint a Pfizer-BioNTech áprilisban hetente 511.290 adag oltóanyagot küld Romániába, a hónap utolsó hetén pedig valamivel többet, így jövő hónapban összesen 2.046.330 dózis érkezik ettől a gyártótól. A Moderna összesen 249.600 adagot szállít le április második és negyedik hetén, az AstraZeneca vakcinájából pedig 879.990 dózis érkezik. Mindemellett a Johnson&Johnson április harmadik hetén 60 ezer, a negyedik héten pedig további 103.200 adag oltóanyagot szállít le. Ez azt jelenti, hogy áprilisban összesen 3.339.120 dózis koronavírus elleni vakcina érkezik az országba, míg májusban és júniusban a becslések szerint további több mint 5 millió adag – összegzett Baciu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában