Aktuálpolitika

2020.12.14. 16:17

Orban: A PNL-nek nagyon alapos okai vannak arra, hogy őt támogatja a képviselőházi elnöki székbe

Nagyon alapos oka van annak, hogy a PNL a párt elnökét javasolja a képviselőházi elnöki székbe – jelentette ki Ludovic Orban hétfőn.

Forrás: gov.ro

Orban azt mondta, a liberális párt vezetősége a mielőbbi kormányalakítást óhajtja, ugyanakkor elismerte, hogy a koalíciók létrehozása időbe telik.

Arra a kérdésre, hogy hajlandó lenne-e lemondani a képviselőházi elnöki tisztségről, Orban azt felelte: a párttól kapott megbízatása keretében hajlandó levezetni a tárgyalásokat. „A PNL ebben a lehetséges, általuk óhajtott többségben egy erős partner, amely az idők folyamán bebizonyította, hogy képes kormányozni. A PNL-nek van kormányprogramja, Románia fejlesztési terve nagyon jól megalapozott. Következésképpen eltökéltek vagyunk egy jobbközép kormány alakításában, amennyiben lehetséges” – mondta.

A PNL elnöke elismerte, hogy vita tárgyát képezi a házelnöki tisztség, és ezzel kapcsolatban neki az volt a javaslata, hogy amennyiben a tisztségért versengő pártok közül az egyiké lesz a képviselőház elnöki széke, a másik párté legyen a szenátus elnöki tisztsége. „Nem született megegyezés ebben a kérdésben. Folytatjuk a tárgyalásokat” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Klaus Iohannis államfő támogatja-e őt a képviselőházi elnöki tisztség elfoglalásában, Orban azt felelte: a PNL-nek nagyon alapos okai vannak arra, hogy őt támogatja, többek közt az, hogy nagy politikai tapasztalatra van szükség a kormány által benyújtandó törvénytervezetek elfogadtatásához, olyan körülmények között, hogy az általuk létrehozandó parlamenti többség 244 törvényhozót, azaz 10 pluszszavazatot jelent.

„Mielőbb szeretnénk beiktatni a kormányt. Másfelől viszont a koalíciók létrehozása időbe telik. Vannak országok, ahol hónapokig elhúzódtak a tárgyalások. Mi nem akarunk ilyet. Természetesen folytatni fogjuk a tárgyalásokat, megkeressük a közös pontokat, amelyeket a tárgyalásban részt vevő minden politikai alakulat támogat, és mi is jónak tartunk” – nyilatkozta a PNL elnöke.

Borítóképünkön: Ludovic Orban

 

Címkék#Orbán#PNL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában