Aktuálpolitika

2020.12.15. 15:31

Cseke Attila és Ludovic Orban is elmarasztalta Dan Barnát

Nem erősíti a bizalmat a három alakulat között, és nem is segíti a tárgyalásokat az, hogy Dan Barna, az USR-PLUS társelnöke a sajtón keresztül tesz arra vonatkozó javaslatot, hogy a koalíciót létrehozó három pártelnök, Ludovic Orban (PNL), Kelemen Hunor (RMDSZ) és jómaga töltsenek be mindhárman miniszterelnök-helyettesi tisztséget – jelentette ki Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg Ludovic Orban liberális elnök is, hangsúlyozva, hogy a koalíciót érintő minden kérdést és javaslatot a tágyalóasztalnál kell megvitatni.

„Az RMDSZ tegnap (hétfő – szerk. megj.), az államelnökkel folytatott egyeztetésen is bejelentette, hogy PNL – USR-PLUS – RMDSZ kormánykoalíciót képzel el, és ezen az álláspontján nem változtatott. Az USR elnökének a bejelentése – bár megoldásnak tűnhet – nem segít, nem erősíti meg a bizalmat a három politikai alakulat között, mivel hibás megközelítésre utal, ha úgy teszel javaslatot a sajtón keresztül, hogy azt előzőleg nem beszélted meg azt az esetleges jövendőbeli koalíciós partnerekkel” – mondta Cseke Attila.

A szenátor szerint mindezeket a kérdéseket a három alakulat közös megbeszélésein, és – amennyiben a koalíció megalakul – az elkövetkező négy évben is azon belül kell megvitatni.

„Magától értetődik, hogy a partnerek előállhatnak javaslatokkal és megoldásokkal, de ezeket a sajtón keresztül bejelenteni, anélkül, hogy azelőtt megvitattad volna a partnerekkel, rossz hozzáállás, és nem vezet a bizalom megerősödéséhez a három alakulat között. És a legrosszabb ebben a bejelentésben az, hogy a bizalom hiányát közvetíti. (...) Ami az RMDSZ-t illeti, velünk ezt a javaslatot nem közölték” – magyarázta Cseke Attila.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szintén reagált Barna kijelentésére, rámutatva, hogy a koalícós tárgyalások első két napján a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ megegyezett, hogy csak azokat a dolgokat tárják a sajtó elé, csakis közösen, amelyekről már sikerült megegyezniük, és nyomatékosította, hogy bármely, a jövendőbeli koalíció megalakítására vonatkozó javaslatot vagy megoldást a tárgyalóasztalnál kell megvitatni.

„Arra kérem a partnereket, hogy tartsák magukat az eredeti egyezséghez” – mondta Orban keddi sajtónyilatkozatában.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) társelnöke kedden azt javasolta, hogy a koalíciót létrehozó három pártelnök, Ludovic Orban (Nemzeti Liberális Párt – PNL), Dan Barna (USR-PLUS) és Kelemen Hunor (RMDSZ) töltsenek be mindhárman miniszterelnök-helyettesi tisztséget, az alsóház elnöki tisztségére pedig Cătălin Drulát (USR) javasolta.

Barna ezzel a javaslattal remélte kimozdítani a holtpontról a vasárnap megfeneklett koalíciós tárgyalásokat.

„Az a kormány, amelyben a miniszterelnöknek – akárki is lesz az – három helyettese a koalíció három pártjának elnöke, egy olyan kormány lesz, amely komoly és hiteles, egy olyan kormány, amelynek nem lesz szüksége kiegészítő bizottságokra a döntéshozatalhoz” – hangoztatta Barna a parlamentben.

Borítóképünkön: Dan Barna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában