Rajtaütés

2020.11.11. 12:44

Vela: 11 százalékkal csökkent a bűnözés az elmúlt tíz hónapban

11 százalékkal csökkent a bűnözés az év első tíz hónapjában – jelentette be szerdán Marcel Vela belügyminiszter.

A belügy idei tevékenységét összefoglaló sajtóértekezletén a tárcavezető közölte: a rendőrség százmillió euró értékben foglalt le különböző kábítószereket. „A szükségállapot és a veszélyhelyzet ideje alatt Románia határait 13 millió személy és több mint 5 millió jármű lépte át. Ez az utóbbi évek legnagyobb volumene, amelyet ugyanannyi ember, talán még kevesebb kezelt, mint az elmúlt években' – mondta el Vela.

Úgy fogalmazott: a belügy az egészségügyi és gazdasági válság idején megtette azt, amit mások válságmentes időben sem tudtak megtenni.

Beszámolt arról, hogy a rendőrség felszerelését ebben az időszakban 7082 gépkocsival és 25 ezer pisztollyal bővítették. Ez utóbbira feltéten szükség volt – mondta el a tárcavezető – mert az állomány a múlt század hetvenes éveiben készült oldalfegyverekkel volt ellátva. A korszerű fegyvereket darabonként mindössze 400 eurós áron sikerült beszerezni, mert Romániában állították össze ezeket – részletezte a miniszter.

Hozzátette: tárgyalásokat folytatnak, hogy hét új helikoptert vásároljanak a légi rendőrségnek, amelyekkel a közlekedési osztály és a határrendészet munkáját támogatnák.

Fekete nap

A tizenegyedik hónap tizenegyedik napja a bűnözők fekete napjaként vonul be a történelembe – nyilatkozta a belügyminiszter, aki szerint, az utóbbi évek legnagyobb akciójának keretében, 619 egyidejű házkutatást és rajtaütést tartottak az ország egész területén a bűnözés csökkentése érdekében. Az akcióban több mint háromezer rendőr, csendőr és határrendőr vett részt, összesen 489 házkutatást és 130 rajtaütést tartottak. A tárcavezető számításai szerint a 21 bűnözői csoport összesen 190 millió lej és 160 ezer euró kárt okozott.

”A 130 rajtaütéssel érvényt szereztek számos házkutatási és előállítási parancsnak, és több európai elfogatóparancsnak is. Az akciót 21 bűnözői csoport ellen hajtották végre, amelyek többek között kábítószer-kereskedelemmel, emberkereskedelemmel, migránskereskedelemmel, prostituáltak futtatásával, gazdasági bűnözéssel, uzsorával és zsarolással foglalkoztak„ – részletezte Vela.

A 489 házkutatás közül a legtöbb, 386 a szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyben történt – mondta el a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában