büntetések országszerte

2020.11.17. 09:25

Ludovic Orban: A szükségállapot alatt alkalmazott magas bírságoknak megvolt a hatásuk

A polgárok egy kisebb csoportja nem hajlandó betartani a korlátozó intézkedéseket és emiatt nem csökken a fertőzések száma – jelentette ki hétfő este Ludovic Orban miniszterelnök, hozzátéve, hogy a szükségállapot alatt alkalmazott magas bírságoknak megvolt a hatásuk.

Csíkszereda, 2020. március 26. Közlekedési rendõr autóst ellenõriz az erdélyi Csíkszeredában 2020 március 26-án. A részleges kijárási tilalmat szigorították Romániában. Március 25-én 12 órától csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen. Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelõsségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérõ rendfenntartóknak. MTI/Veres Nándor

Forrás: MTI/Veres Nándor

Fotó: Veres Nándor

Orban szerint egy „kisebbségben lévő társadalmi csoport” nem hajlandó betartani a kormány által bevezetett korlátozó intézkedéseket, és bírságokkal sem tudják őket erre kényszeríteni, mert az alkotmánybíróság megvonta tőlük ezt a jogot.

Megjegyezte, hogy a szükségállapot idején a magasabb bírságok „nagyon jól” befolyásolták a törvénykövető magatartást.

„Az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy mi nem emelhetjük a bírságokat, ezt csak a parlament teheti meg. A jelenlegi bírságok szintjét a parlament határozta meg” – mondta Orban.

Orban szerint jelenleg mintegy ötven település van vesztegzár alatt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Bukarestben nincs szükség karanténra.

Azt is elmondta: kielemezték annak a három Szilágy megyei városnak a helyzetét, amelyeket november 5-én vontak vesztegzár alá, és azt találták, hogy mind a három esetében, körülbelül hét nap után csökkeni kezdett az esetszám.

Úgy véli: Kolozsváron és Temesváron megállt a növekvő tendencia, így van remény arra, hogy ezeket a városokat ne kelljen karantén alá helyezni.

Borítóképünk illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában