Koronavírus

2020.11.25. 19:02

Iohannis: Nem áll szándékomban országos karantén elrendelését kezdeményezni a választások után

Klaus Iohannis államfő nem tervezi az ország teljes lezárását kezdeményezni a december 6-án esedékes parlamenti választások után.

Forrás: presidency.ro

Klaus Iohannis államfő nem tervezi az ország teljes lezárását kezdeményezni a december 6-án esedékes parlamenti választások után.

Az államfő szerda esti sajtótájékoztatóján beszélt erről, hangsúlyozva, a hatóságoknak nem áll szándékukban országos karantént elrendelni a választások után.

„Azért ismételgetem folyton ezeket a dolgokat, mert egyes gátlástalan politikusok ilyen szenzációhajhász hírekkel próbálnak feltűnni, és meg akarják mondani nekünk, mi fog történni. Teljes lezárás nem lesz” – fogalmazott.

Hozzátette, az eddigi intézkedések eredményeseknek bizonyultak, és helyi vagy regionális karantént továbbra is elrendelhetnek azokban a térségekben, ahol a járványhelyzet ezt megköveteli.

Kihangsúlyozta, további erőfeszítésekre van szükség, hogy más releváns járványügyi mutatók is csökkenjenek, a halálozási ráta és az intenzív terápiás helyek kihasználtsági foka is túl magas még.

Az államfő ismételten a járvány terjedését fékezni hivatott intézkedések betartására szólította fel a polgárokat.

Csökkenő tendencia

November 20-ától csökkenő tendenciát mutat az új koronavírusos megfertőződések száma, a zonális karantén eredményeképpen – jelentette ki Klaus Iohannis.

Jelentést kért az Országos Közegészségügyi Intézettől (INSP) a járványhelyzet alakulásáról a vesztegzár alá helyezett településeken, és a rendelkezésre álló adatok szerint november 20-ától csökkenő tendenciát mutat mind a heti új esetek száma, mind a napi új esetek átlaga, mind a pozitivitási ráta.

„Ezek konkrét adatok, amelyek azt bizonyítják, hogy a hatóságok által hozott intézkedések helyesek voltak, és hogy a lakosság betartotta ezeket, ami optimizmusra ad okot. Ez egy kezdet, de még nem győztük le a vírust. Az intézkedések továbbra is hatályban maradnak” – mondta.

Az elnök hozzátette, továbbra is el fogják rendelni a zonális karantént ott, ahol a helyzet ezt megköveteli.

Oltáspárti.

Megkérdezték az újságírók az államfőtől, beoltatja-e majd magát nyilvánosan, amikor meglesz a COVID-19 elleni vakcina.

„Ha úgy gondolják, hogy ez segítene, szívesen. Én oltáspárti vagyok” – válaszolt az államfő.

A kormány már pénteken, a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) valószínűleg jövő szerdán hagyja jóvá a koronavírus elleni oltási stratégiát – jelentette be Klaus Iohannis.

Az államfő szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: ez ügyben átfogó megbeszélést folytatott mind az egészségügyi, mind a belügyminiszterrel.

Miután a stratégiát elfogadja a kormány, azt nyilvánosságra hozzák, és részletesen elmagyarázzák – közölte.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy amikor majd meggyőző adatok állnak rendelkezésre az oltásról, megszűnik a vakcinával szembeni szkepticizmus.

„Megértem, hogy vannak olyan emberek, akik szkeptikusak az oltással kapcsolatban. Megértem, hogy vannak olyan emberek az orvosi szakterületen is, akik még mindig szkeptikusak, de az adatok sokkal egyértelműbbek lesznek ezzel a kampánnyal és az oltások forgalomba hozatalának eljárásai révén. Meg vagyok győződve arról, hogy ha elkezdődik az oltási kampány (...), és a világ minden táján emberek milliói beoltatják magukat, rövid időn belül meggyőző orvosi adatokkal rendelkezünk majd, és ezáltal csökkenni fog a szkepticizmus, és mind több román állampolgár megérti, hogy csak így lehet a járványt megállítani”- hangsúlyozta Klaus Iohannis.

Egy kicsit a PSD-ről is

Románia elnökét nem lehet politikailag cenzúrázni – jelentette ki Iohannis.

Az államfő annak kapcsán beszélt erről, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) panaszt tett az Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA), kérve, Iohannis nyilatkozatait ezután a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) járó választási műsoridőn belül sugározzák, az elnök ugyanis választási propagandát folytat.

Erre reagálva Klaus Iohannis azt mondta, államfőként véleményt nyilváníthat az országot és annak polgárait érintő kérdésekben vagy az állam intézményeinek működése kapcsán.

„Románia elnökét nem lehet politikailag cenzúrázni, és akár tetszik a PSD-nek, akár nem, én továbbra is beszélni fogok a román állampolgárok számára releváns dolgokról. Meggyőződésem, hogy a PSD nagyon megharagudott, mivel tegnap este nagyon őszinte voltam és nevén neveztem a dolgokat: a PSD nagyon rosszul kormányzott” – fogalmazott.

Borítóképünkön: Klaus Iohannis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában