határozat

2020.11.10. 16:33

A zárt térben működő élelmiszerpiacok és vásárcsarnokok a veszélyhelyzet ideje alatt is nyitva tarthatnak

A zárt térben működő élelmiszerpiacok és vásárcsarnokok a veszélyhelyzet ideje alatt is nyitva tarthatnak – erről szóló módosító javaslatot fogadott el kedden a képviselőház.

Az indítványt a kormány mezőgazdasági intézkedésekről szóló, 2019/78-as sürgősségi rendeletét jóváhagyó törvényhez nyújtotta be a Szociáldemokrata Párt (PSD), és a plénum 173 támogató, egy ellenszavazattal, 93 tartózkodás mellett elfogadta.

A plénumbeli vitán Daniel Suciu PSD-s képviselő rámutatott, alakulatának célja ezzel a javaslattal korrigálni a liberális kormány intézkedését, amellyel elrendelte a piacok bezárását.

Erre reagálva Florin Roman liberális képviselő azt mondta, a PSD-t csak a szavazatgyűjtés foglalkoztatja, nem érdekli őket az emberek egészsége.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőházi frakcióvezetője rámutatott, alakulata nem ért egyet a piacok bezárásával, a módosító javaslatot azonban alkotmányellenesnek véli, hiszen egy olyan törvényhez nyújtották be, amely más területet szabályoz.

Az RMDSZ támogatta a kezdeményezést. A szövetség Szatmár megyei parlamenti képviselője, Magyar Lóránd plénumi felszólalásában kifejtette, hogy a piacok bezárása rendkívül nehéz helyzetbe hozza a kistermelőket, továbbá a fogyasztók sem juthatnak friss szezonális termékekhez.

'Ma a kormány nincs tekintettel a kistermelőkre, de ugyanakkor a helyi gazdaságra sincs tekintettel, és a fogyasztókat is megfosztja a szezonális friss termékektől, amelyeket más úton nem tudnak értékesíteni a kistermelők. A ma elfogadott módosítás értelmében törvény írja elő, hogy ezentúl nem lehet bezárni a zárt térben működő élelmiszerpiacokat. A korábban elfogadott rendelkezés kettős mércét alkalmazott a kistermelőkkel szemben, hiszen míg a piacokat bezárta, a zárt térben működő szupermarketek továbbra is nyitva maradhattak' – idézi az RMDSZ közleménye a parlamenti képviselőt.

Az alsóház döntő házként szavazott a javaslatról.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában