Helyhatósági választás

2020.09.27. 20:54

A jobbközép pártok előretörését jelzi az exit poll

Romániában a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát (USR) előretörését jelzik a vasárnap tartott önkormányzati választások után ismertetett exit poll becslések.

Fotó: Alexandru Nitescu

MTI, Agerpres

Bukarestben két felmérés is Nicușor Dan, a PNL és USR által támogatott független jelölt 47 százalékos győzelmét mutatja a hivatalban lévő Gabriela Firea szociáldemokrata (PSD) főpolgármesterrel (39 százalék) szemben. Négy évvel ezelőtt a PSD mind a hat bukaresti kerületi polgármesteri tisztséget is elnyerte, ezek közül egyet tudott megtartani.

A bukaresti főpolgármesteri tisztségre függetlenként pályázó, de a Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint az USR-PLUS által támogatott Nicuşor Dan a szavazatok 47,2%-át szerezte meg a vasárnapi helyhatósági választásokon, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjének, Gabriela Firea jelenlegi polgármesternek a választók 39%-a szavazott bizalmat – derül ki a CURS-Avangarde exit poll felmérésének adataiból.

A harmadik helyen a Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltje, Traian Băsescu áll, aki a voksok 8,6%-át szerezte meg, majd őt követi 1,7%-kal a Zöld Párt jelöltje, Florin Călinescu, illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) jelöltje, Călin Popescu-Tăriceanu, 1,6%-kal.

A CURS – Avangarde exit poll felmérése szerint a Pro Bukarest Szövetség 2020 jelöltje, Ioan Sîrbu, a voksok 0,6%-át kapta meg, Alexandru-Ion Coita (PRR) a 0,3%-át, Harry-Ilan Laufer (PFIN) pedig a 0,1%-át.

Az országban a rendszerváltás óta most volt a legalacsonyabb, 46 százalékos a részvétel az önkormányzati választásokon.

Nyilatkozatok

„Ma van az új Bukarest születésnapja. Bízom benne, hogy a szavazatok megszámlálása után én leszek a főváros polgármestere” – mondta kampányközpontjában tartott sajtóértekezletén vasárnap este, az exit poll eredmények közzététele után Nicuşor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) által támogatott fővárosi főpolgármester-jelölt. A CURS – Avangarde által végzett exit poll felmérés eredményei szerint Nicuşor Dan a bukarestiek szavazatainak 47,2%-át szerezte meg a polgármester-választáson, míg Gabriela Firea hivatalban lévő főpolgármesterre a szavazók 39%-a adta voksát.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta szövetség társelnöke, Dacian Cioloş úgy nyilatkozott az exit-poll eredmények közzététele után: a vasárnap tartott helyhatósági választások történelmi pillanatot jelentenek az USR PLUS számára. „Ahogy azt megígértük, itt van önök előtt egy új romániai politikai erő, ezt a politikai projektet már négy éve építjük önökkel együtt. Köszönöm az USR PLUS több mint húszezer jelöltjének, akik az ország minden pontján versenybe szálltak a polgármesteri és tanácsosi tisztségekért” – mondta Cioloş. A PLUS elnöke azt üzente a szavazóbiztosoknak: maradjanak az utolsó pillanatig a barikádokon, mert a szavazatszámlálás még javában zajlik, és szavazatlopás megkísérléséről érkeztek hírek a nap folyamán.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában