Aktuálpolitika

2020.07.09. 16:32

Romaşcanu: Szégyenteljes az államfő részéről, hogy lojális együttműködésre szólít fel

A Szociáldemokrata Párt (PSD) sajtószóvivője szerint Klaus Iohannis államfő túl későn próbál nyitni az ellenzék felé. Erről az elnök korábbi nyilatkozatára reagálva beszélt Lucian Romaşcanu.

Forrás: news.ro

„Szégyenteljes, hogy miután mindannyiszor helyrehoztuk az 'ő kormánya' által elkövetett ostobaságokat és aberrációkat, miután ugyanaz a kormány az átláthatóság és a párbeszéd teljes hiányáról tett tanúbizonyságot, ő most előáll és lojális együttműködésre szólít fel” – fogalmazott sajtónyilatkozatában Romaşcanu.

A PSD szóvivője szerint az elnöknek jelen pillanatban csak a Ludovic Orban vezette kormányhoz kell felhívást intéznie, arra kell kérnie a kabinetet, „hogy ne lopjon, tegyen le a visszaélésekről, és nemcsak saját választási érdekeit, hanem a román állampolgárok érdekeit is szem előtt tartva kormányozzon”. „Méltányoljuk az államfő készségét a párbeszédre, de, elnök úr, ez túl kevés, és túl későn érkezett” – tette hozzá.

Lucian Romaşcanu úgy véli, csütörtöki nyilatkozatában az államfő csak dicsérte önmagát és a kormányt a koronavírus-járvány sikeres kezeléséért. „A helyzet azonban a következő: 614 új megbetegedés ma, 555 eset tegnap – ez az eredménye a kormány hatékony válságkezelésének. Egymillió lakosra számolva 42.000 tesztet végzett eddig Románia, míg Litvánia például 166.000-et. Közép- és kelet-európai viszonylatban nálunk jegyezték a legtöbb elhalálozást. (...) A gazdaságot illetően pedig egyetlen számot mondunk: meghaladja az egymilliót azoknak a száma, akik munka nélkül maradtak vagy felfüggesztették a munkaszerződésüket” – nyomatékosította.

A szociáldemokrata szenátor szerint hiába próbálja az elnök a „nehéz örökséggel” magyarázni a jelenlegi helyzetet, nem fog tudni elhatárolódni a kormány által véghezvitt „rablástól”, „a gazdaság szándékos tönkretételétől”, a kórházi ellátástól megfosztott emberek szenvedésétől.

Klaus Iohannis az állam alapvető intézményei közötti lojális együttműködésre szólított fel csütörtöki nyilatkozatában, hangsúlyozva, hogy a koronavírus-járvány közepette az emberéletek mentése, az ország állampolgárainak védelme kell hogy legyen a prioritás.

„Nem most van a politikai viták és a hiúságok ideje. A mindenek felett álló közös érdek most az emberéletek mentése, az ország állampolgárainak védelme kell hogy legyen. Ilyen, az egész ország számára nehéz időkben mindegyik párt politikusai részéről a tisztségükhöz méltó magatartásra van szükség” – fogalmazott.

Borítóképünkön: Lucian Romaşcanu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában