Szennyezés

2020.07.11. 11:40

A Tisza- és Szamos-szennyezésről tájékoztatta Áder János az EB elnökét

 Áder János, Magyarország köztársasági elnöke levélben hívta fel az Európai Bizottság elnökének figyelmét a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék problémájára.

Nagy mennyiségű hulladékot emelnek ki a Szamosból Olcsván

Fotó: MTI/Balázs Attila

MTI

Az államfő levelében – amely szombaton került fel a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára – emlékeztette Ursula von der Leyent, korábban azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Iohannis román elnöktől, hogy vessék latba befolyásukat a szennyezés megállítása érdekében. Áder János ezúttal is hangsúlyozta, a korábbi ígéretek ellenére az elmúlt időszak áradásai ismét nagy mennyiségű hulladékot sodortak át Magyarországra. Ez jelenleg járványügyi szempontból is veszélyes, emellett mind a halászatot, mind a turizmust akadályozza és az élővilágra is súlyos hatással van. Az államfő ismét megjegyezte, hogy a magyar kormány többször kérte már a szomszédos országok hatóságainak segítségét, de ezt az együttműködés hangoztatásán túl kevés érdemi intézkedés és még kevesebb javulás követte.

A szennyezés legfőbb oka, hogy a lakosság a folyók árterébe rakja le a hulladékát – jelezte Áder János. A köztársasági elnök felidézte, hogy a Tiszán idén már több mint háromezer köbméternyi szilárd hulladék érkezett Magyarországra, június 13. óta a folyóból 938 köbméter vegyes uszadékot szedtek ki, míg a Szamosból további 846 köbmétert, a hulladékmentesítést már a gépek sem bírják.

Áder János megismételte, kiábrándítónak tartja, hogy a Tisza hulladékkal szennyezése a sokszori fogadkozás ellenére sem hagyott alább, így az már tartós fenyegetést jelent a folyó törékeny ökoszisztémájára. „Ennek a visszatérő problémának a megoldása nem tűr további halasztást” – hangsúlyozta.

Az államfő az Európai Bizottság elnökének azt írta, tudja, mennyire elkötelezett a környezetvédelem ügye mellett, ezért bízik abban, hogy ez az ügy felkelti az érdeklődését.

Borítóképen: A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai szétválogatják a Szamos áradásával Romániából érkezett kommunális hulladékot és a természetes uszadékot a kiemelés után a folyó partján kialakított kármentesítő helyen, Olcsván 2020. június 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában