Koronavírus Romániában

2020.04.10. 09:06

Újabb katonai rendeletet ismertetett Marcel Vela belügyminiszter

Ideje bizonyítani, hogy fegyelmezettek, elszántak és egységesek vagyunk – mondta csütörtökön késő este Marcel Vela. A belügyminiszter sajtóértekezleten ismertette a nyolcas számú katonai rendelet fontosabb előírásait.

'Ideje bizonyítani, hogy fegyelmezettek, elszántak és egységesek vagyunk. Mindannyian fájdalmat érzünk a szeretteinktől való elkülönítés miatt. Biztos vagyok benne, hogy erőfeszítéseink eredményre vezetnek, ám felszólítok mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat, és ne feledje, hogy a meggondolatlan gesztusok sokba kerülhetnek még akkor is, ha ezt nem is veszik azonnal észre azok, akik talán a tudatlanságból vagy feltűnési vágyból hibákat követnek el, vagy helyrehozhatatlan gesztusokat tesznek„ – jelentette ki a miniszter.

Vela megismételte felhívását a külföldön élő románokhoz, hogy ne jöjjenek haza, és idén ott ünnepeljék a húsvéti ünnepeket, ahol vannak. Azt mondta: ezzel hozzájárulnak a járvány terjedésének korlátozásához.

A nyolcas számú katonai rendelet előírja:

  • A szükségállapot ideje alatt tilos a gabona- és cukorexport. A rendelet a szükségállapot idejére felfüggeszti egyebek mellett búza, az árpa, a zab, a kukorica, a rizs, a búzaliszt, a szójabab, az olaj és a cukor exportját.
  • További 14 napig nem közlekedhetnek a repülőgépek Spanyolország fele és vissza. A tiltás április 14-étől érvényes, és nem vonatkozik az állami gépekre, a cargo- és postajáratokra, humanitárius célú vagy orvosi gépekre.
  • Innentől kezdve a légi szállítást a közlekedési minisztérium engedélyezi. A tárcavezető szerint az intézkedést azért hozták, hogy elkerüljék a Kolozsvárihoz hasonló esetet. Az Avram Iancu repülőtéren csütörtökön délután több száz idénymunkás zsúfolódott össze, hogy Németországba utazzon. Vela elrendelte: minden légi szállításhoz a közlekedési minisztérium engedélye szükséges, még akkor is, ha a repülőterek a megyei tanácsok alárendeltségébe tartoznak.
  • A piacok és növénypatikák a szükségállapot teljes ideje alatt nyitva tartanak. A termelők, akiknek mindig fel kell tudni mutatniuk a termelői igazolványukat, egy felelősségnyilatkozattal szabadon mozoghatnak a termelés helye és a piacok között – mondta el a miniszter. Vela közölte azt is: a növénypatikák nyitva maradnak, ezek személyzetének minden óvintézkedést meg kell tennie a járvány terjedésének korlátozására.
  • A szükségállapot ideje alatt tilos felfüggeszteni az öregotthonok, gyerekotthonok működését. Vela kifejtette: a személyzet 14 napos turnusokban váltja egymást, ez alatt munkahelyi, illetve otthoni elkülönítésben lesz. A miniszter elmondta azt is: a rokonok kérhetik, hogy erre a periódusra hazavigyék hozzátartozójukat.
  • Borítóképen: Marcel Vela (középen) belügyminiszter

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában