Állásfoglalás

2020.04.15. 09:56

RMDSZ: Marcel Vela veszélybe sodorja az országot

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azt várja Ludovic Orban miniszterelnöktől, hogy ne erősítse meg a belügyminisztérium és az ortodox egyház között húsvétra megkötött megállapodást, hanem utasítsa a belügyminisztert annak visszavonására – derül ki az RMDSZ szerdán reggel nyilvánosságra hozott állásfoglalásából.

Az Erdon szerkesztőségéhez is eljuttatott közlemény szerint az RMDSZ úgy véli: a belügyminiszter lenullázza mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen ért el a társadalom. „Marcel Vela semmibe veszi az államelnök által elrendelt szükségállapotot, saját kormányának közegészségügyi intézkedéseit, és ezáltal veszélybe sodorja az országot” – olvasható a közleményben.

„A kijárási tilalom korlátozásának enyhítése közegészségügyi szempontból rendkívül veszélyes, minden előrejelzés szerint a fertőzöttek és halálesetek számának drasztikus megugrásával járna. Emellett Marcel Velának az ortodox egyházzal kötött megállapodása a gazdasági csődből kilábalni készülő ország erőfeszítéseit is hónapokkal vetné vissza” – érvel a szövetség, amely szerint a megállapodás következtében elhúzódhat a szükségállapot, a megszorító intézkedések tovább maradnak érvényben, és csak később lehet újraindítani a gazdasági tevékenységet.

„Egyértelmű, hogy ez az intézkedés diszkriminatív a katolikus és protestáns hívőkkel szemben. Különösen bántó ez most, amikor a társadalmi szolidaritásnak és az egymás iránti felelősségnek kell meghatározónak lennie. A miniszterelnöktől azt várjuk, hogy ne megerősítse a megállapodást, hanem utasítsa a belügyminisztert annak visszavonására. Mert semmi sem indokol egy ilyen döntést egy hónappal a szükségállapot elrendelése után, annak újabb hónappal való meghosszabbításának pillanatában” – szögezi le a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

„Áldott húsvétot kívánunk ortodox barátainknak! Azt reméljük, hogy saját maguk és családjuk, de az egész ország lakosságának érdekében is figyelembe veszik, hogy a járványhelyzet csúcsa csak ezután következik, a korlátozások enyhítésével pedig csak súlyosbítanak a helyzeten. Ezért arra kérjük őket, hogy maradjanak és ünnepeljenek otthon!” – zárja közleményét az RMDSZ.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában