Megelőzés

2020.04.24. 17:02

Rafila: Az oltási törvényre feltétlenül szükség van

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, participa la lansarea campaniei de conştientizare cu privire la importanţa testării HIV în depistarea precoce şi facilitarea accesului pacienţilor la tratament adecvat şi eficient 'Eşti negatHIV? Testează-te şi fii sigur!', desfăşurată de către Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş', în București, miercuri 8 noiembrie 2017. Inquam Photos / George Călin

Fotó: George Calin

Az oltási törvényre feltétlenül szükség van – jelentette ki egy pénteki szakkonferencián Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, aki hozzátette: a törvény túlságosan is hosszú ideje van a parlamentben anélkül, hogy érdemi döntést hoztak volna.

A szakember hozzátette: 2009-től kezdve Romániában az oltottsági szint mintegy 10%-15%-ot csökkent.

Emlékeztetett: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 95%-os beoltottságot tart kielégítőnek, ami gyakorlatilag védelmet nyújtana a megelőzhető fertőző betegségek ellen. Nem mindenütt van törvény, de Dániában például, mindenféle jogszabály nélkül az oltottsági szint 95%-98%-os.

Rámutatott: Romániában a kanyaró elleni oltás az egy évesek körében 85, az öt évesek körében 65 százalékra esett vissza, aminek következtében egy megelőzhető betegségből 20 ezer eset van, és ezek közül eddig 64 halállal végződött.

A Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerint az oltási törvényre már csak azért is szükség van, mivel jelenleg Romániában nem lehet hosszabb ideig vakcinákat tárolni.

„A vakcina nem tökéletes, nincs olyan tökéletes védőoltás, amely 100%-ban immunitást generál, és az oltás beadása ellenére marad a gyerekeknek egy olyan kis százaléka, amely nem immunizált a betegséggel szemben. És akkor, ha az oltottsági arány 95% alá csökken – amely a WHO célkitűzése – fertőzésgócok alakulhatnak ki vakcinával megelőzhető betegségek esetében' – magyarázta a szakember, szerint valószínűleg ezt történt a kanyaróval is.

Rafila felhívta a figyelmet az influenza elleni oltás fontosságára, amely a koronavírus világjárvány miatt még nagyobb jelentőséggel bír, hisz ősszel várhatóan párhuzamosan terjed majd két légútimegbetegedés-járvány.

A borítóképen: Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában