Eurostat

2020.03.05. 14:00

A romániai és bulgáriai gyerekeket fenyegeti leginkább az elszegényedés az EU-ban

2018-ban a társadalmi kategóriák közül a gyermekek voltak a legnagyobb mértékben kitéve az elszegényedés és a társadalmi kirekesztettség kockázatának az Európai Unió államainak majdnem a felében.

Csévharaszt, 2016. december 20. Egy kisfiú az ajándékát nézi a karácsonyi ünnepségen a Pest megyei Csévharaszton a római katolikus plébánia közösségi termében 2016. december 19-én. A plébánia a környék településeiről közel száz rászoruló család gyermekeit látja vendégül és ajándékozza meg. Az ételt és az ajándékokat felajánlásokból készítette az egyház közössége. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

Míg Szlovéniában és Csehországban 13,1%, illetve 13,2%-os volt az arány, addig Romániában 38,1%-os, a szomszédos Bulgáriában 33,7%-os, mutat rá az Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által csütörtökön közzétett adatsor.

Az Eurostat adatai szerint 2018-ban az EU-ban élő gyerekek 23,4%-a volt kitéve az elszegényedés és a társadalmi kirekesztettség kockázatának, míg a felnőttek (18 és 64 év közötti személyek) esetében ez az arány 22,1% volt, az idős generáció (65 év felettiek) körében pedig 18,4%.

Romániában, Szlovákiában és Franciaországban az elszegényedés által veszélyeztetett gyermekek aránya több mint 5 százalékponttal meghaladta az összlakosságból érintett személyek arányát, ez lévén a legnagyobb különbség a két mutató között. Ezzel szemben Észtországban 6,5 százalékponttal alacsonyabb volt a gyermekek körében az arány, mint az összlakosság körében, Lettországban pedig 5,9 százalékponttal – informál az Agerpres hírügynöksége.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában