Gigaberuházás

2020.02.03. 18:30

Megjelent a Budapest–Kolozsvár szuperexpress vasútvonal tervezési tendere

250–350 kilométer/órás sebességre alkalmas, dedikált pályát szeretnének a két város közé.

A magyar kormány 2018 januárjában hagyta jóvá a magyar fővárost Erdély legnagyobb városával összekötő nagysebességű vasútvonal létrehozásának tervtanulmányait, erre a magyar kormány egymilliárd forintot különített el. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor elmondta: tekintettel a rendkívül szoros gazdasági együttműködésre Magyarország és Románia között, a két ország közös érdeke, hogy minél több közlekedési összeköttetést hozzanak létre. A gigaberuházás következő lépéseként a napokban a közbeszerzési értesítőben megjelent a tervezési tenderkiírás, mely szerint a tervezés során körülbelül 250–300 kilométer hosszú, jellemzően 250–350 kilométer per órás sebességű, legalább évi ötszázezer utast szállító vasúti pályával kell számolni, mely legalább két, átlagosan legalább hetvenezer lakosú város városi közösségi közlekedési rendszerébe csatlakozik, intermodális csomóponttal. Feladat továbbá speciális műtárgyak kialakítása, különösen nagyobb folyók, folyamok (Tisza, Körösök, Szamos) keresztezésénél, nagy forgalmú közutak keresztezésénél, városi környezetben, valamint nehéz domborzati viszonyok között létesítendő műtárgyak, hidak, alagutak megtervezése. A szerződés teljesítéséhez legalább két folyó keresztezésére, illetve két közúti keresztezésre kell számítani.

A nyílt tervezési tenderre február 26-áig adhatják be a pályázók a jelentkezést. A kiviteli terveket ötszáznegyven napon belül kell elkészíteni.

A gigaprojekt részeként Romániában tavaly áprilisban jelentették be, hogy a szállításügyi tárca rendelkezik már egy megvalósíthatósági tanulmánnyal, amit a létező Kolozsvár–Biharpüspöki vasútvonal százhatvan kilométer per órás sebességűvé fejlesztéséhez készítettek el. A magyar fővárost Kolozsvárral összekötő pálya a román fél kérésére nem elszigetelt vasútüzem lenne, hanem egy majdan megvalósuló Budapest–Bukarest nagysebességű vasút első szakasza.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában