Vizsgálat

2020.02.25. 15:40

A Versenytanács vizsgálatot indított az egészségügyi maszkok túlzott drágítása miatt

Vizsgálatot indított a Versenytanács, miután az egészségügyi védőeszközöket forgalmazó vállalatok jelentős mértékben emelték az elmúlt napokban az országszerte hiánycikknek számító orvosi maszkok árát. Olyan cég is akadt, aki a tízszeresére emelte a védőeszköz árát.

Védőõmaszkot gyártó üzem munkásai a Hopej tartományban fekvő Hantanban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: -

Míg egy hónappal ezelőtt 50 darab orvosi maszk mintegy 25 lejbe került, néhány napja az ugyanolyan kiszerelésű termék csaknem 500 lejért vásárolható meg online.

Bogdan Chiriţoi a Versenytanács elnöke elmondta, megvizsgálják az egészségügyi és munkabiztonsági védőeszközöket forgalmazó vállalatokat, és amennyiben törvénysértést észlelnek, az érintett cégek üzleti forgalmuk 10 százalékát kitevő összegig terjedő bírságot kaphatnak.

A gyógyszerészeti termékek forgalmazóinak országos szövetsége (ADRFR) szerint minimális mennyiségű maszk van raktáron a hazai patikákban, és nem is tudják pótolni a készletet, mert sem a hazai, sem a nemzetközi gyártók lerakataiban nincs már a termékből.

Az ADFR keddi közleménye ugyanakkor rámutat, az orvosi maszkok első számú gyártója Kína, amely azonban a koronavírus terjedése miatt nem tud eleget tenni a rendeléseknek. Ugyanakkor a más országokban előállított maszkok nagy része is Kínába jut ebben az időszakban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában