Aktuálpolitika

2020.01.29. 18:00

Tăriceanu a felelősségvállalásról: Rövidzárlatot okoz a parlamentben

A kormány felelősségvállalásának gyakorlata „rövidzárlatot okoz” a parlamentben, ezért „rendkívül ritka és jól mérlegelt” esetben kell csak bevetni, vélte Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke.

Annak ellenére, hogy a mai egy olyan téma – a kétfordulós polgármester-választás -, amelyet az ALDE támogat, úgy vélik, hogy a felelősségvállalás nem a megfelelő eszköz. Ezzel ugyanis rövidzárlat keletkezik a parlamentben, amely az ország egyetlen demokratikus intézménye, fejtette ki Tăriceanu szerdán a parlamentben.

„A felelősségvállalás gyakorlatát rendkívül ritka és jól mérlegelt esetben kell csak bevetni az alkotmánybíróság korábbi döntéseinek a figyelembe vételévelí” – mondta az ALDE elnöke, írja az Agerpres.

A kormány szerdán, a parlament rendkívüli ülésén felelősséget vállalt a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

Az alkotmány értelmében a kormány felelősséget vállalhat a parlament előtt egy programra, politikai kinyilatkoztatásra vagy törvénytervezetre. A felelősségvállalást követő 3 napon az ellenzék élhet a bizalmatlansági indítvány benyújtásának lehetőségével. Ha az indítványt a parlament elfogadja, a kormány megbukik. Ha azonban a kormány nem bukik meg, akkor a jogszabálytervezet, amelyért felelősséget vállalt, hatályba lép.

A Szociáldemokrata Párt már bejelentette szerdán, hogy benyújtja a bizalmatlansági indítványt.

Borítóképünkön: Călin Popescu-Tăriceanu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában