Látogatás

2020.01.21. 10:32

Izraelbe látogat Klaus Iohannis államfő

 Kedden megkezdődik Klaus Iohannis államfő izraeli látogatása.

A román elnök látogatása csütörtökig tart. Iohannis részt vesz a nemzetközi vezetők fórumán, amelyet a holokauszt-áldozatok emlékére és az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulójára szerveznek „Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism” címmel.

Kedden Iohannis találkozik izraeli hivatali kollégájával, Reuvén Rivlinnel. Szerdán a román államfő Binyamin (Benny) Gantz-cal, a Kék-fehér Szövetség elnökével folytat megbeszélést, majd részt vesz a Reuvén Rivlin izraeli államfő által szervezett hivatalos vacsorán.

A World Holocaust Forum Foundation és a Yad Vashem holokauszt-emlékközpont által szervezett nemzetközi fórumot csütörtökön tartják Jeruzsálemben. A fórum célja a holokauszt emlékének megőrzése és az antiszemitizmus és rasszizmus elleni globális harc megerősítése.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint Iohannis látogatása részét képezi a román állam azon kezdeményezéseinek, amelyek a holokausztról való oktatás megerősítését, a holokauszt emlékének megőrzését, az antiszemitizmus, rasszizmus és idegengyűlölet visszaszorítását szolgálják.

A rendezvényen a világ minden tájáról több mint 40 vezető vesz részt. Jelen lesz az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és az Európai Parlament elnöke, David Sassoli is. Felszólal majd Izrael Állam elnöke, Reuvén Rivlin, Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhú, Emmanuel Macron francia államfő, Károly brit trónörökös, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Frank-Walter Steinmeier német elnök. Beszédet mond továbbá az Yad Vashem Tanács elnöke, Izrael Meir Lau főrabbi, aki maga is a holokauszt túlélője, valamint Moshe Kantor, a Holokauszt Világfórum Alapítvány elnöke és Avner Shalev, a holokauszt mártírjainak emlékét őrző hatóság elnöke.

Az esemény a holokauszt mártírjaira való megemlékezéssel zárul majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában