Hallgassa élőben!

Lengyelország is kínai vakcinát vásárolhat

Hszi Csin-ping kínai elnök felajánlotta az oltóanyagokat Andrzej Dudának.

Szerdán dönthet a lengyel kormány arról, hogy Kínától is vásárol-e vakcinát a koronavírus ellen – számol be a Magyar Nemzet.

– Keressük a megoldást arra, hogy a lengyel lakosságot minél előbb be tudjuk oltani – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Mivel az Európai Unió által lekötött vakcinák szállítása akadozik, Varsó célszerűnek tartaná az oltóanyag licenc alapján történő gyártását is.

Lökést adhat a kínai ellenszer beszerzésének az is, hogy Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök koronavírus elleni vakcinát kínált Lengyelországnak, amikor hétfőn telefonon beszélt lengyel kollégájával.

Hszi továbbá kifejtette Andrzej Dudának, hogy a két országnak erősítenie kellene az egymás közötti stratégiai kommunikációt és elmélyíteni a pragmatizmuson alapuló együttműködést. A South China Morning Post című hongkongi lap megjegyzi, hogy Hszi a telefonhívással minden bizonnyal hazája romló kelet-európai megítélését kísérli meg helyrebillenteni.

A pekingi külügyminisztérium nyilatkozata szerint Hszi megígérte, hogy Kína megosztja tapasztalatait a Covid–19-járvány elleni küzdelemről, s kész Lengyelországnak vakcinát szállítani annak igényei szerint, de Kína gyártási kapacitásának a határain belül.

A lengyel államfő válaszában hangsúlyozta, hogy hazája hajlandó együttműködni Kínával a vírus leküzdésében, s nem lehetetlen, hogy vakcinát is vásárol Pekingtől, de ezt kormányközi szinten kell egyeztetni.

Mivel az Európai Unióban akadozik a Brüsszel által központilag lekötött rendelések teljesítése, ezért egyre több tagállam veszi saját kézbe az ellenanyag beszerzését, s fordul Pekinghez. Lengyelországban eddig több mint 1,7 millióan fertőződtek meg a koronavírussal, az elhunytak száma a 44 ezerhez közelít.

Nyugati elemzők persze máris megkongatták a vészharangot. A Kínával foglalkozó berlini Merics kutatóintézet szerint meglehet, hogy a kínai vakcinadiplomácia termékeny talajra talál Kelet-Európában, viszont fennáll a veszélye, hogy mélyülni fog a szakadék a térség országai és Brüsszel között. Másrészt Pekingben sem egyszerűsítik a dolgokat azzal, hogy egyelőre még egyik kínai gyártó sem fordult az Európai Gyógyszerügynökséghez engedélyezésért.Ez az 5 virágos növény jól érzi magát a napsütéses balkonon
Ha egész nap süti a balkonunkat a nap, érdemes az alábbi növények közül válogatni.
Kegyetlen történet! Elcsalták kirándulni, brutálisan meggyilkolták
Két férfi fogott össze, egyikük halálra késelte ismerősüket.
Elmaradt a bajnokavatás Kisvárdán
A címvédő és éllovas Ferencváros 0-0-s döntetlen játszott a Kisvárda otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának szombati játéknapján.
Járványellenes nemzeti program indításáról döntöttek
Ha évek múlva lesz egy hasonló járvány, akkor a társbetegségek szerepe jelentősen csökkenni fog – hangsúlyozta Kásler Miklós.
Online pizsamapartin derülnek ki Mátyás király és Da Vinci titkai
A gyerekek játékos módon kerülnek közelebb a történelemhez, észrevétlenül sajátítanak el új ismereteket.