Ország-világ

2021.03.31. 11:16

Operatív Törzs: az egyéni felelősségnek óriási jelentősége van, tartsuk be a szabályokat! (videó)

A legfrissebb adatokról és a járvány alakulásáról számolunk be.

Az elmúlt 24 órában 6700 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 652 433 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 302 beteg, így az elhunytak száma 20 737 főre emelkedett. Egyúttal azonban a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 406 935 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 224 761 főre emelkedett.

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország a második az uniós oltási ranglistán, hazánkban eddig 2 millió 11 ezer embert oltottak be, számuk folyamatosan emelkedik.

A magyar lakosság átoltottsága ezzel elérte a 20,5 százalékot szemben a 11,2 százalékos uniós átlaggal.

A tájékoztató elején Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: az elmúlt 24 órában 739 ember ellen intézkedtek, akik nem viseltek maszkot. Az alezredes közölte, hogy a közterületeken 721 személy szegte meg a maszkviselési szabályt. 318 ember kapott helyszíni bírságot.

Maszk nélküli férfi köpött le egy buszvezetőt

Budapesten az M3-as pótlóbusz egyik sofőrjét leköpte egy férfi, aki nem volt hajlandó maszkot viselni. Eljárás indult ellene.

Baranya megyében egy fodrászüzlet a korlátozások ellenére nyitva tartott, a bent lévő 4 ember közül senki sem viselt maszkot, 19 napra bezárták a fodrászatot. Pécsett egy panzió működött a tiltás ellenére, egy szoba ki volt adva 9 főnek, hat hónapra bezárták a panziót – mondta el Kiss Róbert.

Csak akkor fognak javulni az adatok, ha mindenki betartja a szabályokat

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: az egyéni felelősségnek óriási szerepe van a védekezésben, kérte, hogy mindenki a saját területén tegyen meg mindent.

Csak úgy lehet elkerülni a súlyos fertőzést és a halálozást, ha betartjuk a szabályokat

– tette hozzá. A járványügyi adatok addig nem fognak változni, amíg nem akadályozzuk meg a fertőzés továbbadását.

A tiszti főorvos szerint remélhetőleg a vakcinációnak és a fegyelmezettségnek köszönhetően minél hamarabb el tudjuk érni a járvány platóját. Óriási eredmény, hogy a beoltottak aránya elérte a 2 millió főt, ez mindenkinek az érdeme, aki részt vett az oltási folyamat lebonyolításában.

Ismertetése szerint a vakcinaszállítmányok különböző mennyiségekben, de rendszeresen érkeznek az országba, szerdára virradóra 250 ezer adag orosz Szputnyik V védőoltást kaptunk, azt a szállítmányt első oltásként tervezik felhasználni.

Amint lehet, beoltják a pedagógusokat

Müller Cecília beszámolt a pedagógusok kampányoltásáról is. Amikor a vakcinaszállítmányok lehetővé teszik, hogy egy-egy csoportot párhuzamosan beoltsanak, akkor azt megteszik – tette hozzá. Holnaptól Komárom-Esztergom megye kistelepülésein dolgoznak az oltóbuszok. Mindez az általános oltási renden nem változtat.

Több mint 90 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma az idősotthonokban

Müller Cecília beszámolt arról, hogy a magyarországi idősotthonok lakóinak már több mint 80 százalékát beoltották. A szakember jó hírnek nevezte, hogy országosan több mint 80 százalékos a szociális és idősotthonokban élők, illetve dolgozók átoltottsága; a lakóknál 82, míg a gondozóknál 77 százalékos ez az arány.

A második és a harmadik járványhullám két hetének adatait összehasonlítva megállapítható, idén márciusban az egy évvel korábbinál 96 százalékkal kevesebb fertőzöttet regisztráltak a gondozottaknál és 92 százalékkal kevesebbet a dolgozóknál, miközben az ország területén a két időszakot összehasonlítva 38 százalékkal nőtt az összes fertőzött száma – ismertette, hozzátéve, a vakcináknak köszönhetően jelentősen csökkent a fertőzés súlyossága miatt kórházi ápolásra szorult gondozottak száma is.

A 65 év felettiek háromnegyedét már beoltották

A háziorvosok egy szakmai ajánlást kaptak arról, milyen sorrendben oltsák be a krónikus betegeiket. Müller Cecília ismertetése szerint a leginkább sérülékenyeket kell beoltani, ennek kapcsán több szempontot mérlegelnek. A 65 év felettiek háromnegyedét, 78 százalékát már beoltották – tette hozzá.

Az onkológiai kezelésben részesülők első helyen vannak az oltási sorrendben

Müller Cecília elmondta, hogy az onkológiai kezelést kapók is az első helyre kerülnek, hasonlóan a transzplantáltakhoz. A második csoportba kerülnek a cukorbetegek – tette hozzá. A harmadik csoportba kerülnek, akik otthon tartózkodnak, de magas kockázatúak. A negyedik szinten vannak az összes egyéb típusú, de egyensúlyban lévő megbetegedéssel rendelkezők.

Az oltóbuszokon is csak regisztráltakat oltanak

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a 60-70-es korcsoport oltásával szépen haladnak, de mindig bővül ez a kör. Az oltóbuszokon csak azok jelenhetnek meg, akik az adott településen laknak, valamint ha az adott háziorvosi praxis több településre kiterjed – mondta egy másik kérdésre. Csak regisztráltak kaphatnak oltást a buszokon is.

Nem veszélyes az AstraZeneca oltása, továbbra is használják

Az AstraZeneca-vakcina esetében az Európai Gyógyszerügynökség adta ki az engedélyt, ezért a magyar fél az ő véleményüket követi. Itthon folytatják az alkalmazását, mivel többször kimondták, hogy nem veszélyes – mondta kérdésre Müller Cecília.

Hozzátette, április második felében kezdődik a Johnson & Johnson által gyártott Janssen vakcina szállítása Magyarországra, ebből az oltóanyagból 81 600 adag érkezhet az országba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában