Június 9.

2024.06.04. 14:08

Soha ennyi külföldi helyszínen nem szavazhattak még a magyarok EP-választáson (videó)

Megnyílt Magyarország tiszteletbeli konzulátusa Monacóban, így a június 9-ei európai parlamenti (EP-) választáson már 147 külföldi helyszínen szavazhatnak a magyarok, ami a legmagasabb szám valaha – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a városállamban.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és II. Albert monacói herceg

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A tárcavezető a magyar tiszteletbeli konzulátus hivatalos megnyitóján arról számolt be, hogy a mostani látogatásra rendkívül nehéz időszakban került sor, amikor Európa már körülbelül két és fél éve a háború árnyékában él, és hazánk a szomszédságban különösen súlyosan szembesül ennek negatív hatásaival.

Aláhúzta: 

ezért ha valamikor, akkor most kell megerősíteni a békeerőfeszítéseket, különös tekintettel arra, hogy mára bebizonyosodott, hogy a csatatéren nincs megoldás, a rendezés csak diplomáciai úton képzelhető el.

Majd arra figyelmeztetett, hogy ennek ellenére újabb és újabb veszélyes ötletek kerülnek elő, amelyek az eszkaláció veszélyével járnak, ezért épp itt az ideje ennek megálljt parancsolni.

Most közeledik is egy olyan nap Európában, amikor ezt a vészféket az európai emberek meghúzhatják, hiszen most vasárnap, június 9-e talán a legfontosabb nap lesz Európa legújabb kori történelmében

– szögezte le. „És június 9-én az emberek döntést hozhatnak, hogy Európa a béke kontinense legyen-e az elkövetkező időszakban, vagy Európát elborítsa a háború” – tette hozzá.

Arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy vegyenek részt minél többen a választáson, s álljanak ki minél nagyobb számban a béke mellett, amire tájékoztatása szerint külföldön is lehetőségük lesz.

Világszerte összesen 21 058 honfitársunk regisztrált a külképviseleteken történő szavazásra, és ők 99 ország 147 helyszínén szavazhatnak majd az európai parlamenti választáson. Ez a legtöbb helyszín, amin valaha európai parlamenti választáson külföldön tartózkodó magyar állampolgárok szavazhattak

– mondta.

„Szeretnénk ugyanis, hogy minden magyar, aki külföldön van, tudjon szavazni, hozzájárulhasson a béke ügyéhez és ahhoz, hogy Magyarország kívül tudjon maradni ezen a háborún”

- húzta alá, hangsúlyozva, hogy világszerte ezer külügyminisztériumi dolgozó biztosítja majd a szavazás megfelelő lebonyolítását.

Az Egyesült Államokban már június 8-ánelkezdhetik a szavazást az ott élők, a világ más pontjain június 9-én reggel hattól este hétig helyi, illetve közép-európai idő szerint várjuk a szavazókat

– tudatta.

Szijjártó Péter beszédében kiemelte, hogy 

a mostani az első magyar külügyminiszteri vizit Monacóban, és a tiszteletbeli konzulátus megnyitása is nagyon időszerű volt, már csak amiatt is, mert Magyarország hamarosan átveszi az Európai Unió soros elnökségét.

Úgy vélekedett, hogy az EU jelenleg a hanyatlás állapotában van, ezért új lendületre, frissességre lenne szüksége a közösségnek, amihez lényeges lenne a kapcsolatok szorosabbra fonása Monacóval is.

„Tiszteletben tartjuk és meg is értjük, hogy Monaco most a jelen formájában nem szeretne társulási megállapodást kötni az Európai Unióval, megértjük a monacóiak szuverenitás iránti ragaszkodását, azért értjük meg, mert mi, magyarok ugyanilyenek vagyunk, ragaszkodunk a szuverenitásunkhoz, a hagyományainkhoz, a kultúránkhoz, a történelmünkhöz, a vallásunkhoz” – sorolta.

De annak ellenére, hogy most még egyelőre nem lesz társulási megállapodás, mi azt szeretnénk, hogy minél szorosabb gazdasági, kereskedelmi, környezetvédelmi, illetve turisztikai együttműködés legyen Magyarország és Monaco, az Európai Unió és Monaco között

– fűzte hozzá.

A miniszter arra is kitért, hogy egyre nő a városállamba utazó magyarok száma, tavaly már több 1200-an látogattak ide, amit segít, hogy nyáron heti öt járat közlekedik Budapest és Nizza között.

„Úgyhogy nekünk fontos célunk, hogy ez az együttműködés kölcsönös tiszteletre, kölcsönös érdekekre alapuljon”

– szögezte le.

„Nekünk, magyaroknak fontos célunk az, hogy Európa minden államában, nem az Európai Unió, hanem az európai kontinens minden államában legyen képviseletünk, ugyanis ha van képviseletünk, akkor tud javulni a gazdasági együttműködés, akkor tudjuk fokozni a Magyarország iránti érdeklődést” - mondta.

Mivel egyre több magyar jön ide, ügyes-bajos ügyek is előfordulnak, konzuli és közigazgatási kérdések, abban is segíteni kell. Úgyhogy a mai napon megnyitottuk az új konzulátusunkat, hogy méltóképpen jeleníthessük meg Magyarországot, és megfelelően tudjuk segíteni az ide látogató magyarokat szükség szerint

– összegzett.

Magyarország biztosítja a legkedvezőbb beruházási környezetet az Európai Unióban

Magyarország biztosítja ma a legkedvezőbb beruházási környezetet az Európai Unióban, amiben fontos tényező a kontinensszerte egyedülálló politikai stabilitás és az alacsony kulcsokra alapuló adórendszer – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Monacóban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Monacói Gazdasági Tanács konferenciáján előnynek nevezte az Európában egyedülálló politikai stabilitást, rámutatva, hogy míg máshol gyorsan cserélődnek, törékenyek a kormányok, addig hazánkban immár tizennégy éve ugyanaz a vezetés, s így biztosra lehet venni, hogy a megállapodásokat be is fogják tartani.

Beszédében elmondta, hogy a magyarországi helyzetet az Európai Parlament diktatúraként írta le, azonban a kormány 

nem a lottón nyerte a mandátumát, hanem választásokon, az emberek demokratikus akaratának eredményeként.

Lényeges tényezőnek nevezte a beruházások ösztönzése szempontjából az EU-ban legalacsonyabbnak számító magyar adókulcsokat is, emlékeztetve arra, hogy a társasági adót 9 százalékra, míg a személyi jövedelemadót 15 százalékra szállították le, és bevezették az egykulcsos rendszert.

Aláhúzta: 

ez a gazdaságpolitika jól láthatóan bevált, mert 2010-ben 13 százalék volt a munkanélküliség, jelenleg pedig 4 százalék alatt van, miközben évről évre dőlnek meg a beruházási és exportrekordok.

Szijjártó Péter a magyarországi gazdasági és befektetési környezetet bemutató rendezvényen méltatta emellett a munkaalapú társadalom koncepcióját is, kiemelve, hogy 

a kormány célja annak garantálása, hogy aki dolgozni akar, az dolgozhasson, és ez mára adottá is vált.

Kitért az utóbbi évek súlyos nehézségeire is, arról számolva be, hogy a válságok alatt a baloldali ellenzék a visszatérést szorgalmazta a segélyalapú gazdaságpolitikához, viszont a kormányzat kitartott amellett, hogy a munkanélküliség helyett annak megelőzését kell finanszírozni, ezért óriási beruházásösztönzési programot indított.

Ennek eredményeképpen Magyarország minden krízisből megerősödve tudott kikerülni, amit tanúsít az is, hogy hazánk a világ azon kevés országa között van, ahol a koronavírus-járványt követően többen dolgoztak, mint előtte

– hangsúlyozta.

Majd érintette az ukrajnai háború által okozott kihívásokat is, leszögezve, hogy a magyar energiaimport költsége évi tízmilliárd euróval emelkedett, ennek nyomán pedig az infláció 27 százalékra ugrott, és így a tavalyi év teljesen ráment az áremelkedés elleni küzdelemre.

A miniszter végezetül kijelentette, hogy 

a stabil politikai rendszernek köszönhetően a magyar kormány abban a manapság igen egyedülálló helyzetben van az EU-ban, hogy megengedheti magának, hogy azt mondja, amit gondol.

Szavai szerint a kormány ezért nyíltan beszél a kelet-nyugati együttműködés fontosságáról, rámutatva, hogy tavaly a kelet-ázsiai ország volt az első számú beruházó Magyarországon, jelenleg 16 milliárd euró értékben zajlanak kínai beruházások hazánkban.

Hozzátette, hogy ez jelentős részben a német vállalatok erőteljes jelenlétének köszönhető, mivel szoros az együttműködés a két ország cégei között.

Majd megjegyezte, hogy Magyarországon gyárral van jelen mindhárom prémium német autómárka, s eközben a világ tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója közül öt is letelepedett hazánkban.

Aláhúzta, hogy 

a kormány a világ minden tájáról örömmel látja a beruházókat Magyarországon, és kész is számukra a lehető legjobb körülményeket biztosítani.

Illetve közölte, hogy Magyarország a monacói beruházókat is várja, különös tekintettel arra a kedvező helyzetre, hogy a két ország között nincsenek nyitott politikai kérdések, így az együttműködés útjában nincsenek akadályok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában