Természeti katasztrófa

2024.06.04. 13:40

Tovább nőtt a németországi árvízben elhunytak száma

A Németország déli részén pusztító árvíz halálos áldozatainak száma ötre nőtt – közölte kedden a helyi rendőrség. A magas vízszint miatt a Duna ausztriai szakaszán leállították a hajóközlekedést a Duna ausztriai szakaszán – közölte az MTI.

MW

A megáradt Duna vizén navigál egy mentõcsónak az épületek között a dél-bajorországi Passau óvárosában 2024. június 4-én

Forrás: MTI/AP/DPA

Fotó: Armin Weigel

Egy 57 éves nőt hétfőn kocsijával együtt sodort el az ár az útról a bajorországi Markt Rettenbachban. Az áldozat testét később a helyszínen találták meg.

Teherhajók horgonyoznak a megáradt Rajnán a BASF német vegyipari konszern ludwigshafeni gyára közelében 2024. június 4-én
Fotó: Michael Probst / Forrás: MTI/AP

Az első vizsgálatok szerint a nő a lezárt szakaszra figyelmeztető táblát elhagyva ráhajtott az elárasztott útra, ahonnan az autója lecsúszott a mély víz alatt álló mezőre.

Telefonján még sikerült értesítenie a mentőket, de mire odaértek, az autója már szinte teljesen elmerült – derült ki a rendőrségi közleményből.

A hatóságok korábban már négy halálos áldozatról tájékoztattak, akik a Bajorországban illetve a szomszédos Baden-Württemberg tartományban pusztító árvízben lelték halálukat. Az áldozatok egyike egy tűzoltó volt, aki éppen az ár miatt csapdába esett embereket mentett.

Kedden egy másik tűzoltó után is folytatódott a kutatás, aki előző éjjel tűnt el Offingen térségében. A hatóságok szerint azonban a város környékén olyan erős az áradás sodrása, hogy csak a levegőből vagy a száraz területeken tudják keresni.

A bajor árvízi helyzet továbbra is súlyos, de Baden-Württembergben már jelentős javulást tapasztaltak.

Folyóvízben álló épületek a Duna partján, a dél-bajorországi Passau óvárosában 2024. június 4-én 
Fotó: Armin Weigel / Forrás: MTI/AP/DPA

Hétfőn Olaf Scholz német szövetségi kancellár Nancy Faeser belügyminiszter és Markus Söder bajor miniszterelnök társaságában látogatást tett a felső-bajorországi Reichertshofenben, ahol szolidaritásukról, valamint támogatásukról biztosították az árvíz sújtotta települések lakosságát.

Leállították a hajóközlekedést a Duna ausztriai szakaszán a magas vízszint miatt

A Duna teljes ausztriai szakaszán leállították a hajóközlekedést kedden a magas vízszint miatt – közölte Christoph Caspar, a dunai közlekedésért felelős Via Donau állami vállalat szóvivője a dpa német hírügynökséggel.

A magas vízállás miatt nem garantálható a közlekedés biztonsága 

– tette hozzá.

A szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, hogy a folyó teljes – több mint 350 kilométeres – ausztriai szakaszára vonatkozó intézkedés meddig lesz érvényben. Jelezte, hogy ez a további csapadéktól és a Dunába ömlő mellékfolyók hozamától függ.

A vízszint megnövekedése miatt Ausztriában a Duna mentén számos településen fokozott árvízvédelmi intézkedéseket kellett bevezetni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában