Közel-keleti konfliktus

2024.06.10. 09:41

Ismét támadássorozat érte Gáza több térségét

Az izraeli–palesztin háború 248. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztinok nézik a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttábor romjait egy izraeli támadás után

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jehad Alshrafi

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban állt ki a legújabb tűzszüneti javaslat mellett, és sürgette annak elfogadását

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában támogatta a gázai tűzszünetről szóló megállapodás-tervezetet hétfőn, és arra szólította fel a Hamászt, hogy fogadja azt el.

A testület 14 tagja szavazott igennel, míg Oroszország képviselője tartózkodott.

Az Egyesült Államok által előterjesztett javaslat üdvözli a három lépcsőből álló tűzszüneti tervet, amelynek első lépése a harcok azonnali, átmeneti felfüggesztését tartalmazza, a túszok egy részének elengedésével és a gázai segélyek kiterjesztésével. A tervezet szerint az átmeneti fegyvernyugvás időt adna egy tartós tűzszünetet eredményező megállapodás kidolgozására, ami a Hamász kezében lévő összes túsz szabadon engedéséhez is vezetne.

Az ENSZ határozata egyben arra sürgeti Izraelt és a Hamászt, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül fogadják el, valamint léptessék életbe a 10 nappal ezelőtt Joe Biden amerikai elnök által ismertetett megállapodási tervezet első lépéseit.

A Hamász egyelőre vizsgálja a javaslat tartalmát, a legutóbbi közlések szerint ahhoz pozitívan áll.

Az ENSZ BT által hétfőn elfogadott határozat elemzők szerint növelheti a nyomást mind az izraeli, mind a palesztin félen, hogy állapodjanak meg a tűzszüneti tervezetről.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén a régióban tartózkodik, hogy próbálja előmozdítani a tárgyalásokat. Az amerikai diplomácia vezetője tárgyal Abdel-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnökkel, majd Izraelbe utazott, ahol Benjamin Netanjahuval is egyeztetett.

A miniszter a tervek szerint Katarba és Jordániába is ellátogat tavaly október 7-e, a Hamász terrortámadása óta nyolcadik közel-keleti látogatásán.

A túszalkuról tárgyalt Jeruzsálemben az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Hamász terrorszervezet és Izrael közötti túszalkuról és fegyverszünetről tárgyalt hétfőn Jeruzsálemben.

Blinken nyolcadszor látogatott Izraelbe a Hamász október 7-i terrortámadása óta, ahol ezúttal a másfél hete bemutatott, háromszakaszosra tervezett tűzszünetről és a túszok szabadon engedéséről tárgyalt az izraeli vezetőkkel.

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy jelenleg a Hamászra gyakorol nyomást a feltételek elfogadása érdekében. Jeruzsálemben a gázaiaknak nyújtott humanitárius segélyek növelését is szorgalmazta, s a gázai övezeti hadműveletek idején a civilek lehető legnagyobb védelmének fontosságát hangsúlyozta.

Blinken megbeszélést tartott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a jeruzsálemi kormányfői hivatalban, amely közölte, hogy a tárgyaláson részt vett Ron Dermer stratégiai ügyek minisztere, Cahi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó, és Derek Chollet, Blinken tanácsadója.     

NETANJAHU, Benjámin; BLINKEN, Antony
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja Jeruzsálemben 2024. június 10-én
Fotó: Amos Ben Gershom / Forrás: MTI/EPA/Az izraeli kormány sajtóirodája

Joe Biden amerikai elnök kormánya azt fontolgatja, hogy külön megállapodást hoz létre a Hamásszal csak az amerikai állampolgárságú öt élő és három halott túsz átadásáról, amennyiben a százhúsz élő, illetve halott izraeli átadásáról folyó tárgyalások Izrael és a Hamász között zsákutcába jutnának.

Izrael örömmel fogad minden olyan kísérletet, amely az elraboltjaink kiszabadítására irányul

 - közölte erről a tervről a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal hétfő délután.

Az amerikai diplomácia vezetője találkozik többek közt Jiszrael Katz külügyminiszterrel, Joáv Galant védelmi miniszterrel, de Beni Ganzzal, a Nemzeti Tábor párt vezetőjével, aki vasárnap lépett ki a kormányból, valamint Jaír Lapiddal, az ellenzék vezetőjével is.     

Blinken korábban Kairóban járt, ahol Egyiptom elnökével, Abdel-Fattah esz-Szíszivel megvitatta a tűzszünet és túszalku megállapodásának erőfeszítéseit, valamint tárgyaltak a válságba jutott egyiptomi-izraeli kapcsolatok megoldásáról, illetve a Gázai övezet és Egyiptom közötti határátkelő megnyitásának kérdéséről Rafahban.

Antony Blinken: a Közel-Kelet országai gyakoroljanak nyomást a Hamászra a tűszszüneti javaslat elfogadásáért

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn azt kérte a közel-keleti arab országoktól, hogy gyakoroljanak nyomást a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin szélsőséges szervezetre annak érdekében, hogy fogadja el a május végén az amerikai elnök által ismertetett tűszszüneti javaslatot. 

Blinken most kezdett újabb látogatást a Közel-Keleten, tárgyalásainak középpontjában a Joe Biden elnök által május 31-én ismertetett tűzszüneti terv életbe léptetése, a még palesztin fogságban lévő izraeli túszok elengedése és a térség biztonságának javítása áll. 

Útjának első állomásán, Kairóban az amerikai miniszter Egyiptom elnökével, Abdel-Fattáh esz-Szíszivel találkozott, aki az egyik fő közvetítő a Hamásszal folytatott tűzszüneti tárgyalásokon. 

Blinken hangoztatta, hogy 

a Hamász az egyetlen fél, amely eddig még nem egyezett bele a tűzszüneti javaslatba. 

"Az az üzenetem a térség kormányaihoz és népeihez, hogy ha tűzszünetet akarnak, gyakoroljanak nyomást a Hamászra, hogy igent mondjon" - jelentette ki sajtónyilatkozatában, mielőtt Kairóból továbbindult Izraelbe. 

Szíszi a sajtó előtt fontosnak nevezte, hogy 

feloldják a gázaiaknak szánt humanitárius segélyt gátoló akadályokat. 

A kairói tárgyalásokon szó volt a május 7. óta zárva tartó, az egyiptomi és gázai határon található rafahi átkelő újbóli megnyitásáról, amelyen a nemzetközi segélyek érkeznek. 

A Gázai övezetben zajló izraeli-palesztin fegyveres konfliktus néhány napja lépett a kilencedik hónapjába, azóta ez Antony Blinken nyolcadik látogatása a térségben. 

Izrael után az amerikai miniszter Jordániába és a másik fontos közvetítő országba, Katarba utazik.

Ismét támadássorozat érte Gáza több térségét, halálos áldozatokkal járó izraeli razziát jelentettek Ciszjordániából

Az izraeli hadsereg (IDF) ismét halálos áldozatokkal járó támadássorozatot intézett hétfőre virradóra a Gázai övezet több térsége ellen, továbbá razziát tartott Ciszjordánia több városában, ahol két fiatal férfit lelőttek - jelentette a Wafa palesztin hírügynökség.

A tájékoztatás szerint 

a Gázai övezet északi részén lévő Gázavárosban lakóépületet ért légicsapás, amelyben ketten meghaltak és többen megsebesültek. Tüzérségi támadás érte továbbá a város több más körzetét.

Tüzérségi támadást jelentettek Rafah több, északi körzetéből is, az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni.

Az övezet középső részén lévő Deír el-Balahból légitámadásról számoltak be.

Izraeli katonák razziáztak a Ciszjordánia északnyugati részén lévő al-Faraa menekülttáborban, valamint Túl-Karm város egyik külső körzetében is, a hadsereg által terrorellenesnek minősített műveletnek két palesztin halálos áldozata van, többen megsebesültek - derült ki a Wafa palesztin egészségügyi forrásokra hivatkozó jelentéséből.

Lakóházak romjai egy izraeli rajtaütés után a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín városában lévő menekülttáborban
Fotó: Madzsdi Mohamed / Forrás: MTI/AP

Az IDF közleménye szerint 

a razziák során robbanószerkezeteket foglaltak le.

A gázai háború októberi kezdete óta a hírügynökség adatai szerint 533 palesztint öltek meg Ciszjordániában - beleértve Jeruzsálemet is -, több mint 5200-an pedig megsebesültek.

Cindy McCain, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) vezetője vasárnap bejelentette, 

felfüggesztik a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyek kiosztását az amerikaiak által felépített tengerparti móló közelében; a döntést az IDF szombati, túszszabadító műveletével indokolta, kiemelve, hogy a WFP aggódik munkatársai biztonságáért.

A hadsereg a gázai Nuszeirát menekülttáborban végrehajtott akciója során több izraeli túszt kiszabadított, ám a műveletnek legkevesebb 274 palesztin halottja és mintegy 700 sebesültje volt, továbbá, mint azt McCain bejelentette, rakétatámadás érte a WFP két raktárát, egyik dolgozója pedig szintén megsebesült.

Ez történt vasárnap: 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában