Voks 24

2024.06.10. 13:38

Vitézy Dávid: rengeteg nyitott kérdés van a rekordszámú érvénytelen fővárosi szavazat miatt

Miközben vasárnap este Vitézy Dávid a szavazatok újraszámlálását vetette fel a főpolgármester-jelöltek közötti nagyon szoros eredmény miatt, Karácsony Gergely nem érezte ennek szükségét. Ismert, a jelenlegi főpolgármester mindössze 324 szavazattal megnyerte a vasárnapi önkormányzati választást Vitézy Dáviddal szemben, aki szerint rengeteg nyitott kérdés és gyanú van a rekordszámú érvénytelen szavazat miatt.

MW

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek jelöltje a voksok 47,53 százalékával (371 466 szavazat) nyert, míg az LMP jelöltje 47,49 százalékot ért el (371 142 szavazat) – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Vitézy Dávid még a 100 százalékos feldolgozottság előtt jelezte, 22 ezer érvénytelen voks miatt kezdeményezik a szavazatok újbóli ellenőrzését.

Ennek lehetőségéről Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője azt mondta lapunknak, az újraszámlálás kezdeményezésének módja a választási eredményt megállapító határozatok elleni fellebbezés benyújtása.

Ezt az egyedi ügyben érintett személyek kérelmezhetik, azaz például az a jelölt, aki az érintett választáson elindult, vagy az őt indító jelölő szervezet. Ennek ugyanakkor csak jogsértés megállapíthatósága esetén van helye, azaz bizonyítani kell, hogy az eredménymegállapító döntés törvénysértő, vagy pedig az eredmények összesítése során történt jogsértés

– fogalmazott az elemző.

Hozzátette, a választási eljárás a rövid határidőkre épül, jellemzően három nap áll rendelkezésre jogorvoslatok benyújtására és elbírálására is. 

„Az újraszámlálás ugyanakkor részben kivételt jelent ezalól, itt az elbírálás határideje hat nap. Ha tehát valóban lesz ilyen jogorvoslati kérelem, akkor akár jövő hétig is elhúzódhat az eljárás”

– emelte ki. Arra a felvetésre, hogy az megtámadható-e még a bíróságon, Szikra Levente úgy reagált, igen, 

a fellebbezés elbírálását követően a Kúriához lehet fordulni felülvizsgálati kérelemmel. 

Ez további napokkal meghosszabbítja a folyamatot.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

Vitézy Dávid: rengeteg nyitott kérdés van a rekordszámú érvénytelen fővárosi szavazat miatt

Rengeteg nyitott kérdés és gyanú van a rekordszámú érvénytelen szavazat miatt, egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel - írta Vitézy Dávid hétfőn a Facebook-oldalán.

Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje hangsúlyozta, a hivatalos végeredményt még mindig nem tudni; 24 592 érvénytelen szavazat volt a főpolgármester-választáson, ami rekord. Karácsony Gergely 100 százalékos feldolgozottságnál 324 szavazattal vezet, tehát 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettőjük közötti különbség - érvelt Vitézy Dávid.

Közölte, a birtokukban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya.

Vitézy Dávid - megköszönve a rá szavazó 371 ezer budapesti bizalmát - azt írta, miattuk sem engedhet abból, hogy "a szabad és demokratikus Budapesten minden egyes szavazatot meg kell számolni, és utána kell végeredményt hirdetni". Reményét fejezte ki, hogy ebben Karácsony Gergely, illetve a fővárosi és a kerületi választási bizottságok is partnerek lesznek.

Egyúttal arra kérte a Fővárosi Választási Irodát, hogy a jogorvoslatok lezárultáig minden szavazatot, jegyzőkönyvet és urnát őrizzenek meg, minden befolyási kísérletet akadályozzanak meg, hogy minden budapesti számára megnyugtató módon zárulhasson le a rendkívül szoros főpolgármester-választás.

Kitért arra, hogy mindezt Karácsony Gergelynek is szerette volna elmondani, a főpolgármester azonban nem fogadja a telefonhívását. "Minden nap újra tanulom, mit is jelent nála ez az oly sokszor emlegetett Budapest köztársaság" - jegyezte meg Vitézy Dávid.

Leszögezte ugyanakkor: ha minden nyitott kérdést tisztáztak, minden beérkező gyanút megvizsgáltak, és az a végeredmény születik, hogy Karácsony Gergely nyerte a választást "akár csak egy szavazattal is", akkor gratulálni fog neki, és csapatával konstruktívan fogják képviselni a budapestieket a Fővárosi Közgyűlésben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában