Közel–keleti konfliktus

2024.06.03. 09:59

Megkezdődtek a tárgyalások az újabb fogolycsere- és tűzszüneti javaslatról

Az izraeli–palesztin háború 241. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Gázai övezetet irányító Hamász által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését és Benjámin Netanjahu miniszterelnök lemondását követelik a tüntetők

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Újabb négy izraeli túsz halálát jelentette be az izraeli hadsereg

Újabb négy, tavaly október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz halálát jelentette be az izraeli hadsereg hétfő este 

Nir Óz kibucból számoltak be a nyolcvanéves Joram Mecger, a nyolcvanéves Hájim Peri és a nyolcvanöt éves Amiram Cooper haláláról, akiket a Hamász palesztin terrorszervezet december 18-án még egy fogságban felvett videón szerepeltetett.

 

Az ötvenegy éves, Nirim kibucból elrabolt Nadav Poplevel is életét vesztette az október 7-e óta tartó fogságban, noha róla a Hamász egy hónappal ezelőtt még közzétett egy videófelvételt. 

Az izraeli hadsereg úgy véli, hogy mind a négyen hónapokkal ezelőtt vesztették életüket, miközben az izraeli katonák Hán-Júniszban harcoltak az iszlamista fegyveresek ellen. 

Daniel Hagari szóvivő megígérte, hogy a hadsereg alaposan kivizsgálja a túszok halálának körülményeit. "Tudom, hogy nehéz kérdések merülnek fel a haláluk körülményeivel kapcsolatban. (.) Minden lehetőséget megvizsgálunk, és az eredményeket a lehető leghamarabb bemutatjuk, először a családoknak, majd a köznek. Átláthatóan bemutatjuk a megállapításokat, ahogy eddig is tettük" - mondta Hagari hétfő esti sajtótájékoztatóján. 

Az elhurcoltak családjainak főhadiszállásán kijelentették, hogy az áldozatok "fogságban elkövetett meggyilkolása szégyenteljes, és a korábbi túszalkuk elszalasztásának következményeit jelzi".

Izraeli miniszterelnök: "nem értettem egyet a háború befejezésével"

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy nem értett egyet a Gázai övezetben zajló izraeli-palesztin fegyveres konfliktus teljes befejezésével a Joe Biden amerikai elnök által bemutatott megállapodás részeként. 

Netanjahu az izraeli parlament, a kneszet külügyi és biztonsági bizottsága tagjainak arról beszélt, hogy "a Biden bemutatta terv részleges.

 A háborút leállítják a túszok visszaküldése érdekében, majd megbeszélést folytatunk. Vannak más részletek is, amelyeket az amerikai elnök nem ismertetett a nyilvánossággal" 

- idézte szavait az izraeli sajtó. 

Biden pénteken beszélt a tervről a Fehér Házban tett nyilatkozatában. 

Az izraeli miniszterelnök azt mondta: 16 nap elteltével Izrael és a Hamász tárgyalásokat kezd, hogy a megállapodás feltételeinek folytatásáról beszéljenek. A zárt ajtók mögött folytatott bizottsági ülésről származó kijelentései szerint Izrael lehetőséget lát fegyverszünetre a Gázai övezetben, miközben kizárta a háború befejezését, noha fő ellenfele, a Hamász palesztin szélsőséges szervezet ez utóbbit követelte. 

Benjámin Netanjahu kijelentette, hogy a Gázai háború leállítását célzó terv szerint 

az első szakaszban korlátozott számú túszt kiszabadíthatnak anélkül, hogy feltétlenül tovább folytatnák az egyezmény további szakaszait. 

Ennek ellentmondani látszik, hogy a Hamász garanciát követel az Egyesült Államoktól arról, hogy Izrael valóban végrehajtja a három szakaszból álló tűszüneti megállapodást, amennyiben megszületne arról az egyezség. 

Hétfőn az egyiptomi külügyminiszter kijelentette, hogy "a Hamász kezdeti nyilatkozatai azt mutatják, hogy pozitívan fogadta a tervet". Kairó "Izrael válaszára" vár az egyiptomi közvetítők szerint, noha Biden izraeli tervként mutatta be a túszok kiszabadítását és a tűzszünetet célzó indítványt, és ezt később Jeruzsálemben megerősítették. 

Itamár Bengvír nemzetbiztonsági és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy 

a terv elfogadása esetén kilép a kormánykoalícióból.


 

ENSZ: a Gázai övezet épületeinek már több mint a fele megrongálódott vagy megsemmisült

A palesztinok lakta Gázai övezet épületeinek mintegy 55 százaléka már megrongálódott vagy megsemmisült az ott folyó izraeli-palesztin hadműveletek következtében- közölte hétfőn az ENSZ műholdas központja (UNOSAT) legfrissebb felvételeinek elemzése alapján. 

Az UNOSAT az X közösségi portálon azt írta, hogy 

a tavaly májusban, majd október közepén - a fegyveres konfliktus kezdete után egy héttel -, illetve a 2024. május 3-a óta készített felvételek összehasonlítása alapján úgy becsülik, hogy 137 239 lakóház "érintettsége" mutatható ki, ezek csaknem teljes egésze társasházi lakóingatlan. 

Hozzátették, hogy a május végén összesített adataik szerint 36 591 épület megsemmisült, további 16 513 súlyosan, 47 368 közepes mértékben megrongálódott, 36 825 pedig sérülékennyé vált. 

A jelentés szerint a legutóbbi, április 1-jén készült összegzés óta a gázai övezet középső részén található deir al-balahi és az észak-gázai kormányzóságból jelentették a legtöbb új káreseményt, 2613 illetve 2368 új esettel. Ezek közül negatív rekordként emelkedik ki a deir al-balahi Nuszejrát település, ahol 1216 lakóház rongálódott meg április eleje óta.

Egyiptomi külügyminiszter: bármilyen megállapodásnak tartalmaznia kell a rafahi átkelő működését

Az Egyiptom és Izrael közötti rafahi határátkelő működését tartalmaznia kell bármely megállapodásnak, amelyet a felek aláírnak – jelentette ki Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter hétfőn Madridban, a spanyol kollégájával folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Nyomatékosan visszautasítjuk az izraeli ellenőrzést a rafahi átkelőnél

– hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a Gázában élőknek ez az egyetlen kommunikációs pontjuk a külvilággal.

ALBARES, José Manuel; SUKRI, Számeh
José Manuel Albares spanyol (j) és Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Madridban
Fotó: Borja Sanchez Trillo / Forrás: MTI/EPA/EFE

Mint mondta, a háború miatt a Gázai övezetben mára az élet „lehetetlenné” vált, az infrastruktúra 70 százaléka megsemmisült, az egészségügyi helyzet siralmas. Az embereknek gyógyszerre van szükségük, és Egyiptomon keresztül juthatnának hozzá, ezért a humanitárius segítségnek be kell jutnia a területre.

Számeh Sukri kijelentette: 

országa folytatja a helyzet rendezése érdekében tett erőfeszítéseit, és bízik abban, hogy az amerikai elnök által múlt pénteken bemutatott megállapodástervezetet a felek elfogadják.

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy az Egyiptom és Izrael közötti békemegállapodás immár több mint négy évtizede szilárd, és „alapja a biztonságnak, a stabilitásnak az övezetben”.

A külügyminiszter köszönetet mondott Spanyolországnak, amiért a múlt héten hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot.

Spanyolország azért ismerte el Palesztinát, mert eljött az idő, hogy ne csak beszéljünk a kétállami megoldásról

– jelentette ki José Manuel Albares spanyol külügyminiszter, aki ismét az izraeli offenzíva befejezésére szólított fel.

„Tartós békét szeretnék minden nép számára a Közel-Keleten, és békés jövőt Palesztinának és Izraelnek”

– hangsúlyozta.

Számeh Sukrit madridi látogatásán Pedro Sánchez spanyol kormányfő is fogadta.

Egy külföldi férfi megpróbálta felgyújtani magát Izrael bukaresti nagykövetsége előtt

Egy külföldi, 34 éves férfi megpróbálta felgyújtani magát Izrael bukaresti nagykövetségének bejáratánál, az épületet őrző terrorelhárítók azonban közbeléptek, az illetőt őrizetbe vették, majd átadták a kerületi rendőrségnek – közölte hétfőn a román rendőrség.

A rendőrségi közleményt idéző Agerpres hírügynökség szerint egy szíriai férfiről van szó, aki gyújtópalackkal érkezett a külképviselet épületéhez, és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát, mert a nagykövetség elutasította meghallgatási kérelmét.

A nagykövetség Bukarest belvárosában található egy többszintes épület első emeletén. Az incidens az utcán, az épület bejáratánál történt.

Az épületet a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) terrorelhárító egységei őrzik, ők akadályozták meg, hogy a férfi kárt tegyen magában, és ők oltották el az általa okozott tüzet, amely csak az ajtóra kifüggesztett plakátban tett kárt – részletezte a történteket a rendőrség közleménye.

A Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva Georgian Dragan, a román rendőrség szóvivője azt mondta: a rendőrséget a SRI értesítette arról, hogy egy férfi fel akarta gyújtani magát Izrael nagykövetség előtt. A helyszínre érkezező rendőrök bekísérték az illetőt kihallgatásra a 14-es számú fővárosi rendőrőrsre.

Az első információik szerint tette nem a nemzetközi helyzettel, hanem egy személyes elégedetlenséggel áll összefüggésben, miután elutasították tartózkodási kérelmét

– hangsúlyozta a román rendőrség szóvivője. Arról azonban, hogy az elkövető milyen állampolgárságú, nem akart nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy a vizsgálat még folyamatban van.

Megkezdődtek a tárgyalások az újabb fogolycsere- és tűzszüneti javaslatról

Megkezdődtek Egyiptomban a tárgyalások a Gázai övezeti háborút érintő újabb, izraeli-amerikai fogolycsere- és tűzszüneti javaslatról – jelentették be hivatalosan hétfőn Jeruzsálemben.

Vasárnap este ülést tartott az izraeli hadikabinet, és megvitatta a javaslatot, amelynek része a Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő rafahi átkelő újbóli megnyitása is.

A hadikabinet tanácskozása közben a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal előtt ismét tüntettek a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet által elhurcolt emberek hozzátartozói és az őket segítő aktivisták, sürgetve a túszok kiszabadítását.

Demonstration in Tel Aviv demanding ceasefire on Gaza and return of Israeli prisoners
Izraeliek ezrei gyűlnek össze tüntetni, követelve a gázai tűzszünetet, az izraeli foglyok hazatérését és előrehozott választásokat Tel-Avivban
Fotó: Mostafa Alkharouf / Forrás: AFP

Az új amerikai-izraelli javaslatot péntek este Washingtonban tették közzé. Ezt követően minisztériumának közlése szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon külön-külön beszélt Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel és Beni Ganz tárca nélküli miniszterrel, aki szintén tagja a hadikabinetnek.

Közben a Hamász arról tájékoztatta a tárgyalásokon közvetítő katari és egyiptomi illetékeseket: 

garanciát követel az Egyesült Államoktól arra, hogy Izrael valóban végrehajtja a három fázisú tűszüneti megállapodást, amennyiben megszületne róla az egyezség

– jelentette az al-Ahbar című libanoni lap.

A lap értesülése szerint 

Kairóban arra kérték a Hamászt, hogy küldöttségébe vegye be az Iszlám Dzsihád és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezetek küldötteit is, így a delegáció képviselné a Gázai övezet főbb frakcióit.

Többen meghaltak izraeli légitámadásban Aleppónál

Izraeli légitámadásban többen meghaltak hétfőre virradóra a szíriai Aleppo közelében – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civilszervezet úgy tudja, hogy legkevesebb 16-an haltak meg az Irán-barát milíciák ellen irányuló, feltételezett izraeli légicsapásban Észak-Szíriában.

A jelentések szerint a város délkeleti peremét érő légicsapások „számos halálos áldozatot követeltek, és anyagi károkat is okoztak”, a károk mértékéről és az áldozatok pontos számáról azonban nem adtak tájékoztatást.

Izrael - mint általában a Szíria által a zsidó állam számlájára írt, az ország területén végrehajtott katonai akciók esetében – ezúttal sem kommentálta, hogy köze lenne a támadásokhoz.

A helyi média - katonai forrásokra hivatkozva - egy héten belül másodszor számolt be az ország területén végrehajtott izraeli támadásról. A zsidó állam a jelentések szerint legutóbb - május 29-én - Szíria központi régióját, valamint Banijasz kikötővárost támadta, amelyben kőolajfinomító van. Ott egy gyermek meghalt, tízen pedig megsebesültek.

Sikerült azonosítani egy még október 7-én meggyilkolt áldozat holttestét

Izraelnek mostanra sikerült azonosítania a Hamász tavaly október 7-i terrortámadásának egy olyan áldozatát, akit már aznap meggyilkoltak és egy kibuc területén hagytak – közölte hétfőn az izraeli hadsereg (IDF).

Arról a Dolev Jehudról van szó, aki képzett elsősegélynyújtó volt, és a támadáskor éppen azért ment el otthonából, Nir Óz kibucból, hogy embereket mentsen. Négy gyereket hagyott maga után, akik közül az egyik halála óta született meg. Izraelben mindvégig azt gondolták róla, hogy az iszlamista terrorszervezet fegyveresei elhurcolták magukkal a Gázai övezetbe.

Dolev Jehud húgát és az ő párját viszont valóban elhurcolta az övezetbe a Hamász, Izrael tudomása szerint még mindig életben vannak.

Az újabb áldozat azonosításával a Hamász túszainak száma 124-re csökkent, de közülük az izraeli hírszerzés szerint 39-en már bizonyosan nem élnek.

A gázai tűzszüneti tárgyalások miatt veszélybe kerülhet az izraeli kormánykoalíció

Két izraeli miniszter is belengette a koalícióból való távozását, ha és amennyiben Benjamin Netanjahu elfogadja Joe Biden amerikai elnök által kért gázai tűzszüneti javaslatot. Bezalel Smotrich, a pénzügyminiszter, és Itamar Ben-Gvir, a nemzetbiztonsági miniszter, kiálltak az ellen, hogy bárminemű megállapodás szülessen a Hamász megsemmisítése előtt – írta meg a BBC.

Netanjahu hivatalos álláspontja szerint nem lesz tartós tűzszünet addig, amíg a Hamászt meg nem semmisítik, és minden túszt el nem engednek. Egyik tanácsadója azonban később úgy jellemezte a pénteken ismertetett tervet, hogy Izrael nem utasítja el, még ha nem is tartja azt „jó üzletnek” – emlékeztet a Mandiner.

Bezalel Smotrich izraeli miniszter azonban szombaton közzétett egy nyilatkozatot a közösségi oldalán, miszerint

nem fog részt venni olyan kormányban, amely elfogadja ezt a javaslatot, és lezárja a konfliktust a Hamász eltávolítása és a túszok visszaszerzése nélkül.

Itamar Ben-Gvir miniszter szerint ez a javaslat meggondolatlan alkut jelent, amely a terrorizmus győzelmével és Izrael biztonságának veszélyeztetésével jár. Ő is azt az álláspontot osztja, hogy inkább feloszlatja a kormányt, mint hogy beleegyezzen a javaslatba.

Érdemes megjegyezni, hogy Benjamin Netanjahu jobboldali koalíciója jelenleg csekély többséggel rendelkezik a parlamentben, és a hatalom megtartása érdekében számos frakcióra támaszkodik, köztük Itamar Ben-Gvir és Bezalel Smotrich pártjára is. Yair Lapid, Izrael egyik legbefolyásosabb ellenzéki politikusa természetesen gyorsan felajánlotta támogatását a „bajba jutott miniszterelnöknek”.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában