Ukrán válság

2024.04.13. 08:02

Az ukrán hadsereg parancsnoka szerint jelentősen romlott a helyzet a keleti fronton

780. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2024. április 12-én közreadott felvételén az orosz légierő egyik Ka-52-es helikoptere rakétákat lő ki ukrán célpontokra egy meg nem nevezett helyszínen

Forrás: MTI/AP

Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Az ukrán hadsereg parancsnoka szerint jelentősen romlott a helyzet a keleti fronton

Jelentősen romlott a katonai helyzet a keleti fronton a több mint két éve orosz támadás alatt álló Ukrajnában – közölte szombaton Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka.

A parancsnok szerint a negatív fejlemények elsősorban annak tudhatók be, hogy a Donyeck megyei Csasziv Jar felé előrenyomuló orosz hadsereg a március közepén tartott oroszországi elnökválasztás után jelentősen fokozta támadó hadműveleteit.

Az orosz hadsereg ukrán állásokat támad Liman, Bahmut és Pokrovszk térségében rohamcsapatokkal, páncélozott járművek támogatásával – írta Szirszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Az ukrán nemzeti gárda Donbasz zászlóaljának katonái gyakorlatoznak egy lőterén
Fotó: Jakiv Liasenko / Forrás: MTI/EPA

Szerinte ezt a meleg és száraz idő tette lehetővé, amelynek révén a nyílt területek megközelíthetővé váltak a tankok számára.

Csasziv Jar nem egészen 30 kilométerre délre fekszik Kramatorszktól, a megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, és az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont. Kijev szerint a város már „állandó tűz alatt van”.

Közleményében Szirszkij azt is leszögezte, hogy a „leginkább problémás” övezeteket már megerősítették, egyebek mellett légvédelmi eszközökkel. Hozzátette, hogy ismét felmerül „az ellenség műszaki fölényének kérdése a fejlett technikát képviselő fegyverek terén.” 

Nem így fogunk legyőzni egy nálunk nagyobb ellenséget

– szögezte le az ukrán parancsnok, aki szerint az ukrán katonaság kiképzését is javítani kell.

Többen meghaltak Tokmakban ukrán tüzérségi támadásban

A dél-ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett vezetője szombaton közölte, hogy ukrán tüzérségi támadásban Tokmak városban meghalt tíz civil, közöttük három gyermek.

Jevgenyij Balickij szerint a péntek éjjeli tüzérségi támadásban további tizennyolc ember megsebesült, őket kórházban ápolják.

Két ember eltűnt. A törmelékek eltávolítása és a keresés folytatódik

– írta Balickij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Egy másik helyi vezető, Vlagyimir Rogov, az Oroszországgal Vagyunk mozgalom vezetője Telegram-csatornáján azt írta, hogy öt ház dőlt össze részlegesen.

Rogov beszámolója szerint több ember megsebesült ukrán rakétatámadásokban a szintén orosz kézen lévő Luhanszkban is. A rakéták egy buszpályaudvar és egy gépgyár közelében csapódtak be, három polgári személy megsebesült, és több lakóház megrongálódott - írta Telegram-csatornáján Rogov.

Ukrán médiajelentések szerint ez a támadás egy katonai egység és a gyár közelében lévő katonai járművek ellen irányult.

Az orosz védelmi minisztérium szombati közleménye szerint az orosz erők offenzívájuk során „felszabadították” a februárban megszállt Avgyijivkától (oroszul Avgyejevka) délnyugatra fekvő Pervomajszke falut.

Ukrajna kifogyott a légtérfigyelő rendszerekből

A nyomkövető rendszerek nem észlelték a Kijev melletti Tripilszka hőerőműbe csapódott rakétát - mondta Kosztyantyin Krivolap ukrán repülési szakértő, az Antonov Tervezőiroda volt tesztmérnöke a Direct TV csatorna műsorában.

Krivolap szerint a hőerőművet eltaláló cirkálórakéta a terepbejáró üzemmódnak köszönhetően nagyon alacsonyan repült a felszín felett; emellett alacsony hőjelzéssel és radaros láthatósággal rendelkezett.

"Ha (...) egy ilyen alacsony hőkibocsátású rakéta érkezik, azt nem láthatják a műholdak, nem láthatják az AWACS-ek, mert nagyon kicsi a rádiójelek visszaverődési területe. Így ezek a rakéták észrevétlenül érkeztek" - mondta.

A fő következtetés ebből a helyzetből az, hogy Ukrajnának jelenleg már nincs elég radarja a légtér megfigyelésére - összegezte a szakértő.

Oroszország légitámadást indított Avgyijivkánál

A Szu–25-ösök irányítatlan légi rakétákkal csapást mértek az Avgyijivka térségében lévő ukrán katonai állásokra, illetve az ott tartózkodó egységekre.

Európa megtagadta a Patriotok átadását Ukrajnának

Az ukrán hatóságok arra ösztönzik Lengyelországot, Romániát és Spanyolországot, hogy helyezzék át a Patriot légvédelmi rendszereiket Ukrajnába – írja a Financial Times két névtelen forrásra hivatkozva.

Az újság szerint számos európai ország megtagadta a Patriot rendszerek szállítását Ukrajnának. Döntésüket a „védelmi képesség fenntartásának szükségességével” magyarázták.

Oroszország ballisztikus rakétát indított

Április 12-én sikeresen fellőttek egy interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) az asztraháni Kapustin Yar kísérleti helyszínről - jelentették az orosz védelmi minisztériumnak.

A kilövést a Strategic Missile Forces (Strategic Missile Forces) legénysége hajtotta végre. A feladat a rakéták szolgálatban lévő stabilitásának ellenőrzése is volt.

2022 novemberében a MilitaryRussia portál szerkesztője, Dmitrij Kornev azt mondta, hogy a Yars stratégiai rakétarendszer olyan erős, hogy akár teljesen elpusztíthat egy kisebb várost.

Ukrajna Tokmak városát támadta

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megtámadták a Zaporizzsja régiójában található Tokmak városát. A támadás következtében egy gyerek meghalt, többen pedig megsérültek - jelentette Jevgenyij Balickij, a régió kormányzója.

Ukrán drónt lőttek le Belgorod felett

Belgorod térsége felett lelőttek egy ukrán drónt – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegramon. A védelmi minisztérium szerint az ukrajnai támadást helyi idő szerint 9 óra körül indították - írja a Lenta.

Oroszország Szumit támadta

Oroszország 12 határ menti települést támadt meg Szumi megyében. Bilopillia szenvedte el a legsúlyosabb támadást - írja a The Kyiv Independent.

Két halott, nyolc sebesült a donyecki területet ért orosz támadásban

A két donyecki várost ért tegnapi orosz támadásban két ember meghalt, nyolc megsebesült - jelentette Vadym Filashkin kormányzó. 

Védtelen Ukrajna az új orosz rakétával szemben

Oroszország folyamatosan fejleszti rakétáit, ennek eredménye az új KH-69-es szubszonikus rakéta, amely a korábbi 300 km-es távolság helyett már 400 kilométerről indíthatnak. Ilyen típusú rakétával támadták az ukrán energetikai létesítményeket, köztük a Kijev megyei Trypillia hőerőművet. Az ukrán légierő egyelőre nem találja az elenszert az új orosz rakétával szemben - írta legfrissebb elemzésében az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete. (ISW)

47 csapás

Negyvenhét csoportos csapást hajtott végre ukrán üzemanyag- és energiaipari, valamint hadiipari létesítmények ellen az elmúlt hét folyamán az orosz hadsereg légi, tengeri és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel, valamint drónokkal - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. (MTI)

Eltűnt egy amerikai veterán Donyeckben

A férfi a 64 éves Russell Bentley amerikai veterán, aki 2014 óta harcolt az oroszok oldalán. A "Texas" hívójelű férfi a rendőrség szerint április 8-án tűnt el, egy ukrán támadás után, ami donyecki területet ért. Később megtalálták a férfi autóját, amiben a személyes holmijai voltak.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában