Diplomácia

2024.02.06. 10:49

Novák Katalin: a cél erősíteni a kapcsolatot Örményországgal (videó)

A cél erősíteni és tartalommal megtölteni a kapcsolatot Magyarország és Örményország között – mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden, miután megbeszélést folytatott Vahagn Hacsaturjánnal, az Örmény Köztársaság elnökével Budapesten, írja az MTI.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Vahagn Hacsaturján örmény köztársaság elnököt az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2024. február 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A köztársasági elnök közölte: ez Vahagn Hacsaturján első hivatalos elnöki látogatása Magyarországon.

A megbeszélés témája volt a béke kérdése a világban, a magyar humanitárius segítségnyújtás Örményországnak, demográfiai problémák, a kétoldalú kapcsolatok fontossága, a kisebbségek helyzete, valamint Örményország európai perspektívája

– tette hozzá.

Novák Katalin emlékeztetett: Örményország és Magyarország között a diplomáciai kapcsolatok 2022 végén indultak újra, s a rendszerváltozás óta második alkalommal látogatott örmény elnök Magyarországra.

Az eseményen megállapodás született az Örményország és Magyarország közötti kulturális munkatervről, amelyet a magyar fél részéről Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár írt alá. A kétoldalú kapcsolatok erősítése egyebek mellett a felsőoktatás, a tudomány, a technológia és a kultúra területére vonatkozik.

A köztársasági elnök az orosz–ukrán és a Közel-Keleten zajló háborúval kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a végső cél a béke elérése, a tűzszünet és a béketárgyalások, majd a hosszútávú béke megvalósítása.

Szólt a Hungary Helps Programról, amelynek keretében Magyarország 40 millió forint értékben támogatta az örmény családokat, többek között gyógykezelésekkel. Mintegy 1000 gyermek, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat, Magyarországon táborozhat majd.

NOVÁK Katalin; HACSATURJÁN, Vahagn; KUN SZABÓ István
Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadja Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnököt az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2024. február 6-án. Az államfő mögött főhadsegédje, Kun Szabó István vezérőrnagy
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Novák Katalin elmondta: fontos összekötő kapocs a két nemzet között a Magyarországon élő örmény kisebbség, amely 2011 és 2023 között 2 milliárd forint támogatásban részesült. Az itt élő örmény kisebbség erősödik, fejlődik, érvényesíhetik jogaikat, létszámuk 2011-hez képest 18 százalékkal nőtt.

Kitért arra is: a kereskedelmi kapcsolatokban is látható pozitív előrelépés, 20 év alatt a kereskedelmi forgalom tizenegyszeresére, 29 millió dollárra emelkedett. Magyarország továbbá 30 ösztöndíjas helyet ajánlott fel örmény fiataloknak a Stipendium Hungaricumban, amely szintén hozzájárulhat a kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez.

A két ország közötti közös keresztény kapcsolatokra hivatkozva elmondta: a Hungary Helps révén az üldözött keresztény közösségek tagjainak segítése tovább folytatódik.

Kiemelte: Örményország számíthat Magyarország támogatására az európai kapcsolatok erősítésében és a vízumliberalizáció kérdésében is, amikor majd átveszi az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét.

Kérdésre válaszolva kifejtette: Svédország NATO-csatlakozásának mielőbbi ratifikációja mellett áll, s állt korábban is. Novák Katalin elmondta, hogy tegnap telefonon egyeztetett Ulf Christersson svéd miniszterelnökkel, és megerősítette a Magyarországra szóló meghívását. „Arra bátorítottam, hogy jöjjön el mielőbb Magyarországra, hogy tudjunk beszélni, hogy tudjanak a miniszterelnökkel is beszélni, és mutassa azt a szándékot is, hogy nekik is mennyire fontos a magyar képviselők meggyőzése.”

Új korszak kezdődik az örmény–magyar viszonyban

Új korszak nyílik az örmény–magyar viszonyban, hosszú szünet után mód nyílik újraindítani a két ország kapcsolatait, amelyekben óriási lehetőségek rejlenek – jelentette ki Vahagn Hacsaturján örmény elnök kedden a Sándor-palotában, miután vendéglátójával, Novák Katalin köztársasági elnökkel tárgyalt.

Vahagn Hacsaturján hivatalos látogatáson tartózkodik egy delegáció élén a magyar fővárosban. Novák Katalin köztársaségi elnökkel előbb négyszemközti, majd plenáris megbeszélésen tekintették át a két ország kapcsolatait.

Történelmi látogatás ez, és az Örmény Köztársaság készen áll arra, hogy új életet leheljen a Magyarországgal fenntartott kapcsolatokba. A kötelék régi a két nép között, és a szovjet időkben is létezett, emlékszem, milyen népszerű volt Jerevánban a Sopron kávézó. Mindent meg kell tennünk, hogy a következő generációk élvezhessék az újra felépülő kétoldalú kapcsolatokat

– fejtette ki az örmény vezető.

Közölte azt is:

amint lehetséges, készen állnak nagykövetségeket nyitni egymás országaiban.

A megbeszélés témáról elmondta: szó volt arról, melyek a legfontosabb teendők a gazdasági, az oktatási, a kulturális együttműködés területén. Megjegyezte, hogy információi szerint nem harminc, hanem kétszáz örmény ösztöndíjas diák folytathat tanulmányokat magyarországi egyetemeken.

Egy kérdésre válaszolva Hacsaturján azt mondta, a kétoldalú kapcsolatokban beállt tízéves szünet után elsősorban a gyógyszeriparban, az energetikában, valamint a high-tech területén lát lehetőséget előrelépésre. Hozzátette: fontos, hogy az üzleti körök pontosan felmérjék a lehetőségeket egymás országaiban.

 

Az örmény elnök szólt arról, hogy az EU tervei között szerepel egy dél-kaukázusi elektromos vezeték projekt, amely a Fekete-tengeren haladna át. Jereván számít Magyarország támogatására, hogy ehhez csatlakozhasson – tette hozzá.

Vahagn Hacsaturján azt is mondta:

„számunkra az Azerbajdzsánnal zajlott harmincéves konfliktus is azt mutatta, hogy a jövő csak a béke lehet, ez érvényes az ukrajnai háborúra, valamint a Közel-Keletre is. Oroszországban és Ukrajnában jelentős örmény közösség él, ők most egymás ellen harcolnak a fronton, ami elfogadhatatlan.”

Az örmény államfő beszámolt arról, hogy hétfőn találkozott a magyarországi örmény közösség képviselőivel, és köszönetet mondott partnerének azért a támogatásért, amelyet a magyar állam számukra nyújt.

„Mi is minden lehetőséget megadunk a nálunk élő kisebbségek számára, hogy megőrizzék nyelvüket, hagyományaikat. Sajnos az Azerbajdzsánban élő örményeknek el kellett hagyni szülőföldjüket. A magyar kormány sokat segített abban, hogy ők Örményországban menedékre leljenek, és baráti gesztus az is, hogy ezer gyermek Magyarországon nyaralhat” – fogalmazott.

Kitért arra is,

Örményország tárt kapukkal várja a magyar turistákat, és hasznosnak tartaná, ha közvetlen légi járat kötné össze Jerevánt Budapesttel.

Vahagn Hacsaturján fontosnak nevezte azt a támogatást is, amelyet Magyarország nyújt annak érdekében, hogy az Európai Unió és Örményország tovább közeledjen egymáshoz. Hozzátette: országa egyedi státuszt élvez az EU-ban, és különleges projektekben vehet részt, szabadon exportálhat Európába mezőgazdasági termékeket, miközben tagja az Eurázsiai Gazdasági Uniónak.

„Meg kell védenünk keresztény örökségünket, Hegyi-Karabahban kétezer éves relikviák szenvedték meg a konfliktusokat, holott ezek már a globális emberi emlékezet részét képezik.”

Vahagn Hacsaturján hivatalos örményországi látogatásra hívta meg Novák Katalint.

Örményország és Magyarország közösen üzen a világnak

Örményországnak és Magyarországnak közös üzenete van Európa és a világ számára: közösen szeretnénk kimondani, hogy a keresztény értékrendnek van létjogosultsága – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök kedden Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

Novák Katalin kedd délelőtt a Magyarországra hivatalos látogatásra érkezett Vahagn Hacsaturjánnal, az Örmény Köztársaság elnökével folytatott megbeszélést, majd mindketten részt vettek az Örmény Állami Pedagógiai Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírásán.

NOVÁK Katalin; HACSATURJÁN, Vahagn
Novák Katalin köztársasági elnök és Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnök 
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A magyar államfő emlékeztetett: 

volt olyan időszak a Magyarország és Örményország közötti kapcsolatban, amikor nem működtek a diplomáciai csatornák, de a közelmúltban sikerült a nézeteltéréseken, nehézségeken felülemelkedni.

Kiemelte: 

a két országot közös gyökereik kötik össze, azok a keresztény alapok, amelyre támaszkodva nekikezdhették kapcsolataikat kiépíteni.

Novák Katalin elmondta: azt szeretnék üzenni a következő generációknak, hogy a magyaroknak és az örményeknek dolguk van egymással, felelősséggel tartoznak egymásért. Hozzátette, nemcsak keresztény gyökereik kötik össze a két országot, hanem az is, hogy közös üzenetük van Európa és a világ számára.

Közösen szeretnénk kimondani azt, hogy a keresztény értékrendnek van létjogosultsága ma Európában és a világ minden részén, közösen szeretnénk kimondani azt, hogy a keresztény értékekért ki kell állni. Sőt, küzdeni is kell, ha arról van szó

– mutatott rá, hozzáfűzve: közösen szeretnék kimondani, hogy nem a háború, hanem a béke az, amely a hosszú távú megmaradáshoz és boldogsághoz hozzájárulhat.

Novák Katalin kiemelte:

ahhoz, hogy ezt a békét megteremthessük közösségeinkben, országainkban, nemzeteink között, fel kell ismerni, hogy ehhez néha mindenkinek le kell mondania valamiről.

A két államfő az aláírási ceremónia után megtekintette az Örményország - VII-XIII. századi örmény templomok falfestményei című fotókiállítást.

Korábban írtuk:

Isten hozta Örményország elnökét Magyarországon! Elnök úr látogatásával új fejezet kezdődik a két ország kapcsolatában

– írta Novák Katalin köztársasági elnök kedden a közösségi oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában