Illegális bevándorlás

2024.01.10. 14:00

Tombol az erőszak Európa-szerte, Brüsszelben mégis áterőltették a migrációs paktumot (frissült)

Miközben egyes európai országokban szilveszterkor erőszak tombolt az utcákon az illegális migráció negatív hatásaként, Brüsszelben az év utolsó napjaiban áterőltették a migrációs paktumot, ami automatizmussá tenné a kvóta alkalmazását – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

MW

Illusztráció/ Határvadászok járőröznek a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Rétvári Bence kijelentette, a „brüsszeli bürokraták” attól tartanak, hogy az európai parlamenti választásokon előretörnek a migrációt ellenző erők, ezért „a kapuzárási pánikban” újra elővették a korábbi migrációpárti javaslatokat, „felpörgették a döntéshozatalt” és – az eljárási szabályokat áthágva – elfogadtatták azokat.

Az illegális migránsok kvóta szerinti automatikus szétosztása migránsmágnes

 – hangoztatta az államtitkár. 

Jelezte, 

személyenként migránsonként nyolcmillió forintot kellene fizetni annak az országnak, amely nem akarja befogadni őket.

„Krízishelyzetben” pedig, ami egy homályos fogalom – folytatta – egy „második kvóta” lépne érvénybe, ami alól pénzbüntetéssel sem lehetne kibújni, kötelező lenne átvenni a migránsokat – tette hozzá.

„Migránsgettókat”, „Lampedusákat” akarnak létrehozni Magyarországon is, tízezerszámra kellene beengednünk az illegális migránsokat

 – fogalmazott Rétvári Bence. Leszögezte: 

Magyarország a migrációs paktumot és annak minden elemét külön-külön is elutasítja.

Az államtitkár közölte: 

szilveszterkor Svédországban, Hollandiában, Németországban, Belgiumban utcai zavargások voltak, autókat gyújtottak fel és rendőrökre támadtak a migránsok. Magyarországon azonban béke és biztonság van, ilyen eseményekre nem kerül sor

 – hangsúlyozta.

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az illegális bevándorlás aktualitásairól tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. január 10-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Rétvári Bence rámutatott ugyanakkor, hogy az illegális migránsok Magyarország határainál is sokszor agresszíven lépnek fel, 18 esetben támadtak rá határt védő személyekre tavaly, 125 esetben a járműveikre, és 44 esetben rongálták meg a határzárat.

Az államtitkár kitért arra, hogy az Országgyűlés az év végén elfogadta a rendőrségi törvény módosítását és bevezette a „riasztólövés” intézményét. Így, ha más kényszerítő eszköz alkalmazása nem vezet eredményre, a fokozatosság elvének betartása mellett van egy új kényszerintézkedési lehetőség, annak érdekében, hogy a rendőrök meg tudják védeni magukat és az ország törvényes rendjét – fejtette ki Rétvári Bence.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte, hogy 

a Frontex összesített adatai alapján tavaly 355 300-an jutottak be illegálisan Európába, ez 2016 óta a legmagasabb érték, és 17 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest.

Eközben a kiutasítások nyolcvan százaléka eredménytelen volt, több súlyos terrortámadás történt Nyugat-Európában, romlik a közbiztonság és fokozódik az antiszemitizmus – részletezte.

Kijelentette, hogy a migrációs paktum a magyar kormány számára elfogadhatatlan; a magyar álláspont továbbra is az, hogy a menekültkérelmet az unió határain kell benyújtani, és annak elbírálását ott kell megvárni.

RÉTVÁRI Bence; BAKONDI György
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (b) és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az illegális bevándorlás aktualitásairól tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. január 10-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Bakondi György elmondta, hogy 

az Európába vezető három fő migrációs útvonal – a spanyol, az olasz és a balkáni is – jelentős aktivitást mutat és növekvő a trend. Nem sikerült megállítani a tömeges bevándorlást, Olaszország partjainál továbbra is aktívak azok a civil szervezetek, amelyek a tengeren át szállítják a bevándorlókat

 – fűzte hozzá a főtanácsadó.

Kiemelte, hogy tavaly a schengeni belső határokkal rendelkező országok sorra állították vissza a határellenőrzést, ami gazdasági károkat okoz Európában.

Az Európába tömegesen bejutott „illegális migrációs hátterű lakosság” markáns negatív vonásai egyre számottevőbbek, több súlyos terrortámadás történt, romlik a közbiztonság, a gázai helyzet kapcsán pedig az unió számos tagállamában utcai megmozdulások és „súlyos antiszemita kilengések” is bekövetkeztek – fogalmazott Bakondi György.

Szerinte ezek az események folytatódni fognak, és a háború következményeként a balkáni útvonalon megjelenhetnek palesztin csoportok. Annak is tanúi lehetünk, hogy „orosz irányba nyomják” a migránsokat – jegyezte meg. 

Figyelmeztetett arra, hogy a Száhel-övezetben történt változások, a katonai puccsokat követő jogszabályváltozások is negatív hatással lehetnek az illegális migrációra.

A főtanácsadó beszélt arról is, hogy Szerbia tavaly ősszel „határozott nemzetbiztonsági intézkedéseket tett” a területén található felfegyverkezett csoportok ellen, ennek következtében átmenetileg csökkent a magyar határ terheltsége, és a migránsok kerülő útiránnyal, Horvátország illetve Románia felé próbálkoznak. Ez a „terelő hatás” érzékelhető a magyar-román határnál, ahol csaknem duplájára nőtt az elfogottak száma a zöldhatáron, valamint a járművekben elfogottak száma is – tudatta Bakondi György.

A balkáni útvonallal kapcsolatban közölte, hogy Törökországban 3 millió 255 ezer regisztrált menekült tartózkodik, a török-iráni határon elkészült a kerítés, a török-szír határon 900 kilométeren van kerítés, és a török fegyveres erők hatezer embercsempészt fogtak el. Görögországba tavaly csaknem ötvenezer migráns érkezett, nagy, csoportos átlépési kísérletek voltak, a befogadó állomások túlzsúfoltak.

Magyarországon 173 298 volt tavaly az elfogott határsértők száma, és több mint ezer embercsempészt is elfogtak. A migránsok többségükben szírek, afgánok, törökök, indiaiak, pakisztániak, az embercsempészek pedig románok, ukránok, szerbek, moldávok 

– fejtette ki a főtanácsadó.

A magyar rendőrség mindent el fog követni, hogy az ország belső biztonságát megőrizzék

 – hangsúlyozta Bakondi György.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában