Honvédelem

2024.01.18. 22:57

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a haderő fejlesztéséhez szükség van a táplálkozás- és élelmiszertudomány legújabb kutatásaira is

A magyar haderő fejlesztéséhez szükség van a táplálkozástudomány és az élelmiszertudomány legújabb kutatásaira is, mind a toborzás, mind a megtartás, mind a személyi állomány támogatásának tekintetében - mondta a honvédelmi miniszter csütörtökön Gödöllőn.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint megváltozott biztonsági környezetben erős kihívásokkal kell szembenézni, a kihívások pedig érintik a magyar nemzetbiztonságot is

Forrás: Facebook / Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Agrárium és nemzetbiztonság című konferenciáján - ahol a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) és a MATE együttműködési megállapodást írt alá - arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség egy a rendszerváltás óta nem látott fejlesztésen megy keresztül, amely a haderő minden elemét érinti.

Hozzátette, hogy a fejlesztések nemcsak a hadfelszerelést, a humán és az infrastrukturális viszonyokat, hanem a szervezeti viszonyokat is érintik. 

Így tehát érintik az ellátást, az étkeztetést is, ami szükségessé teszi a mostanihoz hasonló konferenciák és együttműködések létrejöttét

– mondta a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy a megváltozott biztonsági környezetben, „amit gyakran, méltán a veszélyek korának is szoktunk nevezni”, erős kihívásokkal kell szembenézni, a kihívások pedig érintik a magyar nemzetbiztonságot is.

Emlékeztetett: alig múlt el a Covid-járvány, kitört az ukrajnai háború és most egy másik van folyamatban, amely befolyásolja a világkereskedelmet.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt, hogyan kapcsolódik egymáshoz az agrárium és a nemzetbiztonság területe. 

Hozzátette, hogy az agrárium szerepe a nemzetbiztonság területén az elmúlt években erősödött fel, először, amikor kitört a Covid-járvány és szembesülni kellett azzal, hogy ha lezáródnak a határok, akkor gondok lehetnek az élelmiszerellátással.

Ezután jött az ukrajnai háború, amely újabb problémákat idézett elő, és felvetette az agrárium nemzetbiztonságban játszott szerepének jelentőségét.

A MATE már korábban előrelépett ezen a területeken, amikor létrehozta a biztonságkutató központot

 – hangsúlyozta. Ennek feladata, hogy az agrárium, a mezőgazdaság és az élelmiszertudományok azon vetületeit kutassa, amelyek mind békeidőben, mind krízishelyzetben részét képezik a nemzetbiztonságnak – fűzte hozzá a rektor.
Az együttműködési megállapodást Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Tajti Norbert, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) főigazgatója írta alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában