Könyvbemutató

2023.12.19. 21:55

Orbán Balázs: a blokkosodás nem jó stratégia, sem Európának, sem Magyarországnak nem érdeke

A blokkosodás nem jó stratégia, nem érdeke Európának és legfőképpen nem érdeke Magyarországnak - mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Huszárvágás - A magyar konnektivitás stratégiája című könyvének debreceni bemutatóján kedden.

MW

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond új könyvének, a Huszárvágás - A magyar konnektivitás stratégiája című kötet bemutatóján, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni oktatási központjában 2023. december 19-én. Mellette Bognár István Ádám, a központ képviselet-vezetõje.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A politikus azt mondta, ahogy megváltozik a világon belüli erőegyensúly, a nyugati világ - amely hagyományosan domináns pozícióban volt, de már talán nem annyira mint korábban -, a blokkosodásban, a hidegháborús logika visszatérésében látja a kiutat.

"Szerintünk ez nem jó stratégia (...), alternatív vonalon kell járni, mi a blokkosodás helyett az összekapcsolódásban, a konnektivitásban hiszünk" - jelezte Orbán Balázs.

Hozzátette: a gyakorlatban ez azt jelenti: nekünk mindig a béke híveként kell ebben a világrendbeli átrendeződésben fellépni, kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködések megtalálására kell koncentrálni, és ki kell használni azt a felhajtóerőt, azt a lehetőséget, ami Magyarországban van földrajzi elhelyezkedése, történelmi adottságai és gazdasági szerkezete miatt. Ennek a részleteit taglalja az új könyve - mondta.

Az együttműködésről a politikus a könyvbemutató kapcsán a közmédiának azt mondta: a hagyományos szövetségi rendszereink, a NATO és az Európai Unió nagyon fontosak, de egyre fontosabbak ezek mellett - és nem ezek alternatívájaként - a más, több országot is tömörítő együttműködések, mint például az Egy övezet, egy út Kínával folytatott együttműködés, vagy a türk, tehát török eredetű országokkal való együttműködés.

Orbán Balázs meggyőződésének adott hangot, hogy a világ többpólusúvá válik, s ebben Magyarországnak a saját útját kell járnia, "saját érdekeinkből kifejtve kell minden pólussal megfelelő mélységű és minőségű kapcsolatot kialakítani, és egyfajta egyensúlyt felépíteni", ezáltal lehet "egy békés, gazdasági fejlődést hozó időszakot elindítani".

A miniszterelnök politikai igazgatója kitért Oroszország szerepére is és azt mondta, Oroszországot nem izolálni kell, hanem egy pragmatikus együttműködést kialakítani vele, jelen pillanatban elsősorban az energetika területén. Orbán Balázs szerint Oroszországot a világkereskedelem részévé, az európai és ázsiai kereskedelem egyik font szereplőjévé kell tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában