Gyász

2023.12.27. 11:46

Elhunyt Wolfgang Schäuble volt német pénzügyminiszter

Elhunyt 81 éves korában Wolfgang Schäuble volt német pénzügyminiszter, aki több mint fél évszázadon át volt a Bundestag tagja, 2017 és 2021 között pedig az elnöke.

MW

Wolfgang Schaeuble

Forrás: AFP

Fotó: Ronny Hartmann

Schäuble, aki pályafutása nagy részét országa újraegyesítésének szentelte, majd Angela Merkel volt kancellár pénzügyminisztereként szolgált az euróövezeti adósságválság idején, békésen halt meg kedden késő este - írta a DPA hírügynökség.

Schäuble 1965 óta volt tagja az Angela Merkel-féle jobbközép Kereszténydemokrata Uniónak (CDU), 1972-től volt parlamenti képviselő, így Németország egyik leghosszabb ideig hivatalban lévő politikusa lett. Merkel 2012-ben, 70. születésnapján Schäublet "a német egység építészének, a kormányzati lépések tervezőjének, a stabil eurózóna építőjének" nevezte.

A politikust 1990-ben, kilenc nappal az újraegyesítés után egy tébolyult fegyveres golyói megbénították és majdnem megölték, haláláig kerekesszékbe kényszerült.

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán nyilvánított részvétet, Magyarország igaz barátjának nevezve a politikust:

Kövér László részvétét fejezte ki Wolfgang Schauble halála miatt

Kövér László, az Országgyűlés elnöke táviratban fejezte ki részvétét Wolfgang Schauble korábbi Bundestag-elnök halála miatt szerdán.

Kövér László Barbel Bashoz, a német Bundestag jelenlegi elnökéhez intézett – és az MTI-hez eljuttatott – részvéttáviratában úgy fogalmazott: Schauble „mindvégig Magyarország őszinte barátja maradt”.

A kedden elhunyt Wolfgang Schauble Németország egyik legbefolyásosabb politikusa volt, több mint 50 éves politikai pályafutása során volt miniszter, CDU-elnök, frakcióvezető és a Bundestag elnöke. „Nagy formátumú politikus, humanista és ember”, az őszinte, nyílt párbeszéd híve, akinek a szava mindig számított, és akit politikai ellenfelei is tiszteltek és becsültek – írta a magyar házelnök.

Wolfgang Schauble azon kevés még élő német politikusok egyike volt, aki jelentős szerepet játszott Németország újraegyesítésében, és aktív támogatója volt a magyarországi, közép-európai rendszerváltozásoknak. Halálával Németország és Európa egy kiváló politikust, „Magyarország pedig egy igaz barátot veszített el” – fogalmazott Kövér László, aki őszinte részvétét és mély együttérzését fejezte ki a magyar Országgyűlés nevében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában