Kérdések és válaszok

2023.11.06. 18:22

Orbán Viktor: a magyarországi munkahelyek a magyarokat illetik meg (videó)

A kormány beterjeszti az új idegenrendészeti törvényt az Országyűlés elé – fogalmazott Orbán Viktor a parlamentben Kálmán Olgának, a Demokratikus Koalíció képviselőjének az azonnali kérdésére válaszolva. A miniszterelnök leszögezte, hogy vendégmunkásokat csak szigorú szabályok mellett lehet alkalmazni Magyarországon – tudósít a Magyar Nemzet.

MW

Forrás: Facebook / Orbán Viktor

Az első szabály az, hogy

csak azokra az álláshelyekre lehet behozni vendégmunkásokat, amelyeket a magyarok nem tudnak betölteni.

„Magyarországon ma annyi magyar ember dolgozik, mint korábban még sohasem – szögezte le. A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy Magyarország a magyaroké.

A kormányfő kiemelte, hogy amikor a baloldal volt kormányon, hatszázezer magyar ember vesztette el a munkahelyét.

Veszteségek az ukrajnai háborúban

A magyar kormány folyamatosan követi a kárpátaljai magyarok részvételét az orosz–ukrán háborúban. Nagy veszteség ez Magyarország számára

 – ezt már Orbán Viktor a momentumos Bedő Dávid azonnali kérdésére válaszolta. A miniszterelnök jelezte, hogy nem csak Európának, de Magyarországnak és a kárpátaljai magyaroknak is az az érdeke, hogy minél előbb tűzszünet és béke legyen.

„Ha tudatában van annak, hogy kárpátaljai magyarok is meghalnak a háborúban, akkor támogassa azt, hogy minél hamarabb béke legyen” – szólította fel Bedő Dávidot a kormányfő. Rámutatott,

Magyarország minden lehetséges fórumon a tűzszünet és a béke mellett áll ki.

„Az a stratégia, hogy az ukránok harcolnak, mi pedig finanszírozzuk, megbukott. Ha tűzszünetet és békét akarunk, akkor új stratégia kell” – tette hozzá.

A magyarországi munkahelyek a magyarokat illetik meg

„Magyarország a magyaroké és a magyarországi munkahelyek is a magyarokat illeti meg” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Lukács László Györgynek, a Jobbik frakcióvezetőjének az azonnali kérdésére válaszolva, aki azt tudakolta, hogy mennyi vendégmunkást akarnak Magyarországra hozni.

A kormányfő hangsúlyozta: a frakcióvezető rendszeresen ötszáz ezer külföldi munkavállalóról beszél, ami egy olyan javaslat, amit a kormány nem fogad el.

A miniszterelnök szerint az elkezdett politika folytatására van szükség, 2010-hez képest egy millió magyar emberrel több dolgozik hazánkban, akkor a foglalkoztatottság 57 százalék volt, ma 75 százalék. 

Csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van, ezt kompromisszumok nélkül a kabinet érvényesíteni fogja

 – szögezte le Orbán Viktor.

A kormányfő felszólította az ellenzéki frakcióvezetőt, hogy ne akarjon a Jobbik behozni ötszázezer vendégmunkást Magyarországra. A magyaroknak nem kell együtt élniük a vendégmunkásokkal, akik csak korlátozott ideig tartózkodhatnak Magyarországon, kettő vagy három évig. Ezután el kell távozniuk Magyarországról, a

 kormány megalkotta a legszigorúbb idegenrendészeti törvényt külföldi példák alapján, idegenrendészeti törvényt fognak a Ház elé terjeszteni, amelynek a megszavazását kérte a kormányfő.

Kelet-Magyarországot fel kell zárkóztatni Nyugat-Magyarországhoz

„A kormány nem foglalkozik üzleti ügyekkel” – közölte Orbán Viktor, válaszolva Tordai Bencének, a Párbeszéd társelnökének az azonnali kérdésére. A miniszterelnök elmondta, a kormány arra törekszik, hogy a nagyberuházásokat a területfejlesztés logikája mentén helyezze el az országban.

„Ha minden tervünket sikerül megvalósítani, akkor Kelet-Magyarország fel tud zárkózni Nyugat-Magyarország szintjére” – ismertette a kormányfő. Jelezte, hogy az új területfejlesztési megosztottság az észak és dél között van, és most Dél-Magyarországra akarnak új beruházásokat vinni, nem pedig Soroksárra. 

Az ország nemzetgazdaságának a jelentőségét emeli meg egy olyan beruházás, amely a kormány támogatását élvezi

 – húzta alá Orbán Viktor.

Egy meglepetésvendég is tiszteletét tette ma az Országházban:

Orbán Viktor Toroczkai Lászlónak: Milyen nemzeti érdeket képviselnek önök?

Toroczkai László szerint a magyar kormány feladta a magyar érdekeken alapuló külpolitikát, azért, mert biztosította Izraelt a támogatásáról a Hamász terrorcselekményei után. „Önök egyedül maradtak az ENSZ-ben is Izraellel és az Egyesült Államokkal” – vélekedett a Mi Hazánk elnöke.

Orbán Viktor válaszában jelezte, hogy Magyarország sehol sem maradt egyedül. 

Az ENSZ-ben Németország, Ausztria, Csehország és Horvátország is velünk szavazott. Ez egy közép-európai blokk, talán nem véletlen, hogy kialakult. Minden országnak, amelyet terrorakcióval támadnak meg, joga van az önvédelemhez, és hogy a jövőben ez ne fordulhasson elő

 – mutatott rá a miniszterelnök.

A kormányfő jelezte: Magyarország álláspontja egyértelmű: a terrornak nincs helye sehol, és a terror semmire nem megoldás.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a konfliktus, ami ma egy terrorszervezet és egy állam konfliktusa, ne váljon államok közötti konfliktussá” – jelezte a miniszterelnök.  

Toroczkai László szerint a harmadik világháború akkor robban ki, ha Izrael nem áll le, az ENSZ proklamációja pedig tökéletes volt. „Miniszterelnök úr miért nem üzen, hogy elfogadhatatlan, hogy több ezer civilt és gyermeket lemészárolnak?” – vonta kérdőre a miniszterelnököt az ellenzéki politikus.

Orbán Viktor válaszában jelezte: minden civil élet erőszakkal való elvétele elfogadhatatlan. Ami a túszokat illeti, Magyarország tett egy javaslatot az ENSZ-ben, hogy illesszenek be erről egy mondatot a szövegbe, de erre nem voltak hajlandóak.

Milyen magyar érdeket képviselnek önök?

 – kérdezte ezek után az ENSZ-t felmagasztaló ellenzéki pártelnöktől Orbán Viktor.  

Több ezer ember munkahelyét mentette meg a kormány

„A Dunaferrt meg kellett menteni, mert több ezer ember dolgozott ott” – mondta Orbán Viktor kormányfő Csárdi Antal LMP-s képviselő azonnali kérdésére válaszolva. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány úgy döntött, hogy inkább a szabályok módosítását kéri annak érdekében, hogy ha sok munkahely forog kockán, el lehessen tekinteni bizonyos eljárási szabályoktól. Ezért

a Dunaferr továbbra is működik és több ezer ember meg tudja keresni a családjának a kenyeret

– mutatott rá a kormányfő. Hozzátette: a jövőben is a legtranszparensebben fognak eljárni, továbbá Gulyás Gergely miniszter még kiadott egy külön rendeletet, amely szerint a Dunaferr-re vonatkozó szabályt akkumulátorgyárakra nem lehet érvényesíteni. 

Mit akar még többet, mindent megadtunk, amit kért

 – kérdezte Orbán Viktor, az ellenzéki képviselő figyelmébe ajánlva, hogy tanulmányozza a jogszabályt.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában