Kockázat

2023.11.03. 06:35

A déli határnál megjelent tálib embercsempészek gátlástalanok és nyíltan vállalják az erőszakot

A tálib titkosszolgálat már az irányítása alá vonta a Vajdaság területén működő afganisztáni embercsempészcsoportokat, az üzletből befolyó hatalmas hasznot pedig a tálib vezetés akár terrorfinanszírozásba is forgathatja.

MW

A szerb belügyminisztérium által közreadott felvételen szerb rendõrök migránsokat vesznek õrizetbe a magyar határnál levõ Horgosnál 2023. október 29-én

Forrás: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium

Fotó: -

A héten feloldották a titkos minősítés alól és nyilvánosságra hozták azt a nemzetbiztonsági jelentést, amely lényegében az illegális migráció és a terrorizmus összefüggéseit taglalja. A dokumentum egyik talán legfontosabb része, hogy a Vajdaság területén működő afganisztáni embercsempészetre szakosodott csoportok vezetése közvetlenül a tálib kormányzat irányítása alá került – írja a Magyar Nemzet.

A mindinkább radikalizálódó csoportok között ugyanakkor megkezdődtek a piac újraosztásáért folyó harcok. Ráadásul az egyes bandákban felbukkanó személyek rokoni kapcsolatban állnak az afganisztáni tálib kormányzat, valamint annak egyik frakciójaként működő, terrorszervezetként nyilvántartott Haqqani-hálózat tagjaival.

A jelentés szerint kockázatot jelent egy olyan bűnözői kör megjelenése, amelynek tagjai gátlástalanok és nyíltan vállalják az erőszakot. A szóban forgó csoportok olyan magatartásformát hoztak otthonról magukkal, amely szerint az ellenséges katona megtámadása és legyőzése dicsőséget jelent.  

Az egyik csoport TikTokon már nem ügyfeleket toboroz, videói a stílusjegyek alapján az Iszlám Állam és az al-Kaida által korábban közzétett képanyagokra hasonlítanak. A felvételeken főként saját harci erényeiket mutatják be.  

A közelmúltban először fordult elő, hogy ezek a csoportok a szerb rendőrök ellen fordították fegyvereiket. Az úgynevezett erőszakkészség napjainkra a határon is átível, hiszen a csempészek, az utaztatók már magyar határvadászokra is céloztak, ám személyi sérülés szerencsére nem történt.

Rendszeressé váltak az erőszakos és fegyveres támadások a határnál - mondta a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország című műsorában Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője úgy látja, a helyzet egyre rosszabb: most már a magyar határvédők, határvadászok és rendőrök biztonsága is veszélyben van.

Emellett szinte mindennaposnak mondható a rendszeres verbális fenyegetőzés és az, hogy fegyvert fognak a határvadászokra.

A nemzetbiztonsági jelentés szerint aggodalomra ad okot, hogy a tálibok nemcsak a finanszírozási, hanem az operatív szervezési oldalról is kontroll alá helyezték az embercsempész-tevékenységet – kiemelten a szerb–magyar határtérségben. Céljuk szerint az afgán hátterű csoportok közötti belső vitákat lezárják, a pénzügyi források küldésének ellenőrzését pedig teljes egészében átveszik – azaz a tálib kormányzat az embercsempészetből származó hatalmas jövedelmet saját bevételként használja, akár a terrorfinanszírozásba is forgathatja. 

Óriásit szakítanak az embercsempészek és finanszírozóik

Világszerte évente több millió nő, gyermek és férfi esik emberkereskedők áldozatául. Az emberkereskedelem és a hozzá szorosan kapcsolódó egyéb bűncselekmények jelentik a szervezett bűnözés egyik fő bevételi forrását globálisan. Az emberkereskedelemhez szorosan kapcsolódik a szexuális kizsákmányolás és a prostitúció is. Az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson ment keresztül a technológia, ez pedig a globalizált világunkban katalizátorként funkcionált az ezzel kapcsolatos bűncselekmények elkövetésében. Ennek eredményeként pedig jelenleg soha nem látott méretűvé nőtt az emberkereskedelem, az illegális migráció és az abból származó csillagászati bevételek - írja a Magyar Nemzet.

Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslései  szerint jelenleg 25 millió áldozata van az emberkereskedelemnek világszerte. Az elmúlt évtizedek globális történései pedig létrehoztak olyan biztonsági kockázattal rendelkező övezeteket, amelyek a robbanó népesedés mellett megalapozták az illegális migrációt és a szövevényes globális emberkereskedelmi hálózatot.

Mindennek eredményeképpen megjelentek azok a bűnözők, akik már egy összetett hálózatot tudnak működtetni, szinte bárhová ki tudják terjeszteni a tevékenységüket a főbb migrációs útvonalakon.

Ezen útvonalak mentén az embercsempészés mellett virágzik a fegyver- és kábítószer-kereskedelem, a terrorizmus és a feketepiac is.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában