Mindenkit érintenek

2023.10.31. 17:11

Ezek lesznek a nemzeti konzultáció gazdasági témájú kérdései (videó)

Az új nemzeti konzultációban három olyan gazdasági témájú kérdés is lesz, amely jelentősen meghatározza a magyar gazdaságot, a magyar családok mindennapjait, és amelyekben Brüsszel megtámadta Magyarországot és "ránk akarja kényszeríteni saját akaratát" - mondta a kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára kedden feltöltött videóban.

MW

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Szentkirályi Alexandra kiemelte, Brüsszel azt akarja elérni, hogy "eltöröljük a rezsicsökkentést, a kamatstopot és az extraprofitadót".

Az Európai Bizottság az írásos állásfoglalásában azt írja - tette hozzá a kormányszóvivő -, hogy az energiatámogatási intézkedéseket, vagyis a rezsicsökkentést fokozatosan meg kell szüntetni. 

Azt a rezsitámogatást akarják eltörölni, amelynek köszönhetően az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz és áram ára, és havonta átlagosan 181 ezer forinttal csökkenti a családok energiaszámláit

 - mutatott rá.  

A magyar emberektől azt is megkérdezik, mit gondolnak arról, hogy Brüsszel a kamatstopot is el akarja törölni - mondta Szentkirályi Alexandra, megjegyezve, ez olyan intézkedés, amely 300 ezer családot és csaknem 30 ezer vállalkozást véd az ukrajnai háború miatt megemelkedett banki kamatoktól.

Ezenfelül arról is megkérdezik a magyarokat, mit gondolnak Brüsszel azon tervéről, amellyel megszüntetné a hazai extraprofitadót is. Ezt azokra a nagyvállalatokra vetették ki, amelyek a járvány és a háborús válság idején jelentős extraprofitot halmoztak fel - ismertette a kormányszóvivő.  

Hamarosan jön tehát a nemzeti konzultáció. 

Mindenki elmondhatja véleményét a mostani brüsszeli vezetés politikájáról nemcsak a háborúval, a megrációval kapcsolatban, hanem gazdasági kérdésekben is - jelezte Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalon.

Dömötör Csaba: a nemzeti konzultáció egy megerősítő eszköz a kormány kezében

A nemzeti konzultáció egy megerősítő eszköz a kormány nevében, mert amikor több százezer ember kiáll egy vélemény mellett, az igen is számít a tárgyalóasztaloknál - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: olyan időszakot élünk, amikor a válságok "nem egymást váltják, hanem egymást erősítik", és ilyenkor számít igazán, hogy van-e egy országnak olyan kormánya, amely a biztonsági és a gazdasági szempontokat egyszerre tudja érvényesíteni.

Az újabb nemzeti konzultáció azért aktuális, mert a "biztonsági fenyegetés" mellett egyre több olyan "jelzés, elvárás vagy konkrét javaslat" érkezik Brüsszelből, amely a magyar gazdaság mozgásterét szűkítené.

A politikus szerint ezek közé tartozik a rezsicsökkentés megszüntetése, az extraprofitadó eltörlése és kritika érte a kamatstopot is.

Dömötör Csaba megerősítette, hogy ezeket a vitákat lefolytatják, és ezek a kérdések is szerepelni fognak a konzultációs kérdőíven.

Az uniós költségvetéssel kapcsolatban az államtitkár azt mondta, a kormány álláspontja szerint olyan dolgokra kellene a forrásokat költeni, ami Európa gazdasági és fizikai biztonságát szolgálják. "A fegyverküldés és a migrációmenedzsment nem ezt szolgálja" - emelte ki Dömötör Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában