Odapirított

2023.10.27. 09:49

Biodóm: megszólalt Tarlós István

Lehetséges, hogy egyszerűen téves a hatvanmilliárdos igény – mondta el a Magyar Nemzetnek Tarlós István, arra reagálva, hogy Bősz Anett főpolgármester-helyettes múlt héten azt nyilatkozta, hogy ennyi pénzre lenne szükség a Biodóm befejezéséhez.

MW

A Biodóm ügyében cáfolta az ellenzéki városvezetés állításait Tarlós István volt főpolgármester

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Budapest korábbi főpolgármestere szót ejtett arról is, hogy téves az az állítás, miszerint a Biodóm állami projekt lett volna, és érthetetlen, hogy a főváros baloldali vezetése miért nem fejezte be az építést, amikor ahhoz rendelkezésre álltak a szükséges források.

Félkész Biodóm

Bizarrnak tűnik, hogy Karácsonyék Bősz Anettre ruházták a Biodóm kommunikációját. Bősz Anett nemrég csatlakozott a városvezetéshez, és a jelek szerint a projekt előtörténetének több meghatározó eleméről szinte biztos, hogy nem tájékoztatták őt. Így ezeket – a főpolgármesterrel ellentétben – nem is ismerhette

– fogalmazott a Magyar Nemzetnek Tarlós István. Budapest korábbi főpolgármestere szerint nem véletlen, hogy Bősz a nyilatkozatát később kénytelen volt korrigálni. 

Magára maradt a félkészen álló Biodóm a Városliget szélén
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Mint ismert, a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes múlt héten a Népszavának úgy nyilatkozott: 

a városvezetés többször elmondta, hogy a kormány által egyre szorosabb pénzügyi satuban nem tudja fedezni a félkész létesítmény fenntartási költségeit, továbbá úgy vélekedett, hogy nagyságrendileg hatvanmilliárd forintra lenne szükség a projekt befejezéséhez. 

Hozzátette: a kormányt súlyos felelősség terheli a beruházás félbehagyásáért, jelenlegi hányatott sorsáért. Később Bősz a Facebook-oldalán igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy a Biodóm nem fog összeomlani.

A Biodóm nem volt állami projekt 

Az ellenzéki média folyton arról ír panaszos, valótlanságoktól hemzsegő cikkeket, hogy a fővárosnak nincs pénze fűteni a befejezetlen építményt. Ahelyett, hogy egyszer is arról értekeznének, hogy mi okból állították le az építkezést, miért és hogyan fűtöttek, egyáltalán miért őrizgették négy éven keresztül a Biodómot

– közölte Tarlós István.

Felidézte, hogy a Biodóm soha nem volt állami projekt, hanem az állam egy fővárosi, még pontosabban állatkerti projektet finanszírozott. 

Jelezte, hogy a Bio­dóm az állatkert kezdeményezése volt, amit a Fővárosi Közgyűlés is elfogadott, és a kormány két alkalommal is pénzügyi támogatásban részesített, egyszer 25, majd később Persányi Miklós kezdeményezésére további 19 milliárd forinttal.

Soha, senki nem varrta a nyakába az állatkertnek a lebonyolítást. Ezt saját kérésére végezte az állatkert, húzta alá a korábbi városvezető. Felhívta a figyelmet, hogy 

Persányi a megállapodásban foglalt költségkeretet még 2019 júniusában is az aláírásával hitelesítette, majd még abban hónapban beterjesztett a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé egy újabb húszmilliárd forintos többletigényt.

Közölte, hogy ezt a tanács tárgyalni sem tudta, mert az összeg semmivel nem volt alátámasztva, és a 2019-es választásig ennek az igénynek a világos és szabályos tisztázása nem történt meg az állatkert részéről.

A cikk folytatása a Magyar Nemzet oldalán érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában