Interjú

2023.09.15. 07:29

Orbán Viktor: minden eszközzel megvédjük a családokat – HALLGASSA MEG!

A miniszterelnök az inflációról, a háborúról és a demográfiai problémákról beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Fischer Zoltán

 

Én is türelmetlen és dühös vagyok az infláció miatt, mint mindenki. Ezt az európai politika hozta össze, először is a háború. Ha vége lenne a háborúnak, azonnal megjavulna a gazdasági helyzet

– fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök közölte, hogy a spekulánsok nyernek, míg az országok veszítenek a háborún.

A háborúra adott brüsszeli választól szenved egész Európa

– tette hozzá.

A miniszterelnök jelezte, hogy nem tudjuk magunkat kivonni a háború hatása alól, hiába akarjuk. Nem várhatjuk, hogy egy tündér varázspálcával véget vet a háborúnak, hacsak Joe Biden amerikai elnök nem lényegül át egy tündérré. Ugyanakkor ha szándékában állna, véget vethetne a háborúnak – mutatott rá .

48 milliárdba kerül a tranzitdíj emelése

A kormányfő kiemelte, hisz abban, hogy a mostani intézkedések elegendőek ahhoz, hogy az infláció 10 százalék alá csökkenjen az év végére. Orbán Viktor szerint van igazság abban, amit a GVH állapított meg, hogy a nagy multiláncok azonnal kihasználják a lehetőséget, és emelik az árakat, amelynek komoly szerepe van az infláció mértékének alakulásában. Elmondta, hogy figyelni kell arra, mit csinál a világ. Például néhány ország a benzin esetében visszaállt az ársapkákra.

Mint fogalmazott, erőseket gondol arról, mikor azt látja, hogy az ukránok megemelték a tranzitdíjat.

A kormányfő tájékoztatása szerint három és félszeres áron vagyunk kénytelenek behozni az üzemanyagot, ami 48 milliárd forint többletet jelent. Ez meglöki a benzin árát és növeli az inflációt is fél százalékkal. De mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ezt a politikát ne folytassák, hogy az egekbe emelik a csőhasználatáért fizetett díjat, s ezzel nehéz helyzetbe sodorják a magyar családokat – jegyezte meg.

A beszélgetést meghallgathatja itt is:

Magyarországon a legalacsonyabb az áram és a gáz ára

A béketábor tagjainak számát, ha valami növelni fogja, az nem az amerikaiak belátása, hanem sokkal inkább az a nyomás, amit az adott ország választói fejtenek ki a kormányokra – jelentette ki a miniszterelnök. Jelezte, hogy háborúpárti kormányok léteznek, de az emberek békepártiak.  

Orbán Viktor kiemelte, az emberek nem értik, hogy miért nem a saját gazdaságukra fordítjuk a pénzt és miért erőltetik egy olyan háború katonai finanszírozását, ahol patthelyzet alakult ki, s a helyzetnek nincs katonai megoldása.

Kiemelte, hogy Magyarországon a rezsicsökkentés fenntartása iszonyatos kiadást jelent.

Még mindig Magyarországon a legalacsonyabb az áram- és a gázár. Ez pénzbe kerül. A magyar emberek is azt mondják, hogy történjen már valami. Ez Nyugaton még inkább így van. A gazdasági helyzet romlása lesz az a döntő tényező, amely rászorítja az uniós államok kormányait, hogy lépjenek be a béketáborba

– jelentette ki.

– Ezt a háborút Ukrajna nem tudná vívni, ha nem adnánk ehhez fegyvert és rengeteg pénzt – mondta a miniszterelnök, hozzátéve hogy ezzel nem kerültünk közelebb a békéhez, inkább távolabb kerültünk tőle. Mint mondta, közelegnek az amerikai elnökválasztások, s kiderül, mindez hogyan hat a háborúra.

Nem hozhatunk rövid távú döntéseket

A miniszterelnök elmondta, hogy az európai politikában azoknak fontos a család, azok akarják támogatni a családokat, fiatalokat, azok gondolkodnak hazában és nemzetben, akiknek gyermekei és unokái vannak.

Mi úgy gondolkodunk, hogy ha idén születik egy unokánk, akkor 2103-ban a most megszülető unokánk akkor még élni fog. Ez azt jelenti, hogy mi nem hozhatunk csak rövid távú döntéseket. Amilyen döntést most hozunk, az kialakít egy világot, amelyben majd élni fogunk

– részletezte.

Felhívta a figyelmet, hogy akiknek nincsenek gyerekeik, azok nem ezen nézőpont szerint gondolkodnak. Hozzátette: mivel Európában többségben vannak azok a vezetők, akiknek nincsenek gyerekeik, a demográfia kérdésköre nem kerül napirendre. A miniszterelnök szerint gyereket azok vállalnak, akik úgy gondolják, hogy vannak dolgok a világon, amelyek fontosabbak, mint az én személyem. Aki ezt nem tudja elfogadni, ott nem, vagy csak nagyon kevés gyerek születik.

A kormány célja, hogy aki gyermeket vállal, anyagilag is jobban éljen, mint aki nem vállal. Az egyik ugyanis részt vesz a jövőben, a másik pedig kiszáll a jövőnek az alakításából

– vélekedett a kormányfő. 

Beszélt arról is, hogy a 2010 óta hozott intézkedések eredményként 160 ezerrel több gyermek született, sok lakást újított fel a semmiből, de a magyar emberek természetesnek veszik az elért eredményeket. Éppen ezért a sikerekről nem szívesen beszél, hanem arra törekszik, hogy hogyan lehetne továbblépni a családtámogatási rendszerbe annak érdekében, hogy még több gyermek szülessen.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Olaszország családügyi programja is kísértetiesen hasonlít a magyarra, tehát a mi családpolitikánk nem ritkaság.

– Komoly esélyünk van arra, hogy Brüsszelben el tudunk érni egy családbarát fordulatot – hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint a családbarát kormányok száma nőhet Európában. Kitért arra is, hogy a soros magyar elnökség ideje alatt a programok között fog szerepelni a családbarát kormányzás és a demográfia kérdése is.

– A választásoknak nagy tétjük lesz. Fordulat kell Brüsszelben, békét kell elérni, olyan vezetés kell, amely a világ más régióival együtt akar működni, megállítja a migrációt és a genderpropagandát, a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni kettős mércét felhagyja és a családpolitikát is komolyan veszi

– tette hozzá.

Komoly küzdelem lesz az ukrán gabona ügyében

Ma jár le az ukrán gabona behozatalának tilalma. Ha ma éjfélig nem hosszabbítják meg ezt az unióban, akkor nemzeti hatáskörben néhány ország összefogva – románok, magyarok, lengyelek, szlovákok – hosszabbítja meg, s emiatt Brüsszelben komoly küzdelem lesz – szögezte le Orbán Viktor. Leszögezte, hogy Brüsszel nem hajlandó az európai emberek oldalára állni, hanem egészen más érdekeket képvisel.

A gabonaügyben sem lengyel, szlovák, román vagy magyar, hanem amerikai érdekeket képvisel

– mondta a miniszterelnök.

Mint kifejtette, az ukrán gabona nem ukrán gabona, hanem amerikai tulajdonban lévő területről származó kereskedelmi termék, amely újabb dimenzióját nyitja ki az Ukrajnáról szóló vitáknak. Orbán Viktor végül kiemelte azt is, hogy jól átvertek minket az ukrán gabonával, ezért kiharcoltuk Brüsszelben, hogy az ukrán gabonát ne lehessen úgy behozni a közép-európai országokba, hogy az itt marad.

Átmehet rajtunk, de nem maradhat Európában

– húzta alá.

Szijjártó Péter: nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét!

A Facebookon közzétett bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter azt írta: "elképesztő szenvtelenséggel" vezeti félre az európai közvéleményt Brüsszel (és sajnos az ukrán kormány is) a "gabonaügyben". Mi is a helyzet valójában?

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, kivitelének egy jelentős része afrikai, közel-keleti országokba irányult. A háború miatt azonban jóval kevesebb gabonát tudnak exportálni, ami nyilvánvalóan hatalmas gondot okoz számos afrikai országnak - tette hozzá.

Szijjártó Péter felidézte, hogy a gondok enyhítése érdekében a közép-európai országok megnyitották tranzitútvonalaikat, hogy az ukrán gabona így el tudjon jutni olyan tengeri kikötőkbe, ahonnan aztán el lehet azt szállítani Afrikába.

A cél tehát NEM a közép-európai országok elárasztása volt az ukrán gabonával, hanem az, hogy az afrikai országok megkapják az ukrán gabonát. S ennek lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét!! S ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda - fogalmazott a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában