Garancia

2023.07.20. 14:05

Brüsszel felülvizsgáltatná az adórendszert, de maradnak a családi kedvezmények

Az elfogadott jövő évi költségvetés garantálja, hogy marad a családi adórendszer, a családi adókedvezmények, a 25 év alattiak, a 30 év alatti anyák, és a négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentessége is – közölte a Magyar Nemzettel a Pénzügyminisztérium. A tárcán belül alakult munkacsoportok Brüsszel kérésére vizsgálják az adórendszer egyszerűsítésének lehetőségeit.

MW

Izer Norbert, a Belügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Az elmúlt hetekben ellenzéki hírportálok arról kezdtek cikkezni, hogy a Pénzügyminisztériumban a személyijövedelem-adózás (szja) átalakítását tervezik, munkacsoportok vizsgálják felül a jelenlegi szabályokat. 

A média után baloldali politikusok is elkezdték terjeszteni, hogy a családi adókedvezményekhez hozzányúl a kormány: 

Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselő például megszorításokat jósolt a közösségi oldalán. Arató Gergely és az Árnyékkormány válaszokat vár a családi adókedvezményekkel kapcsolatban.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára egyébként A Magyar Nemzetnek adott interjúban pár hete világosan elmondta, hogy milyen munkacsoportok alakultak a tárcán belül. 

A minisztériumban folyamatosan dolgozunk azon, hogy az adózóknak és a vállalkozásoknak minél kevesebb adminisztrációs kötelezettségük, ebből fakadó kiadásuk legyen. 

– mondta az államtitkár. 

A Magyar Nemzetnek felidézte, hogy közelmúltban megalakították a jövedelemadózás egyszerűsítését célzó munkacsoportot a Helyreállítási és ellenálló képességi terv (RRP) program keretében.  Emellett a kormány létrehozta javaslattevő, véleményező, tanácsadói tevékenységet végző testületként az Eseményalapú adatszolgáltatási platform megvalósításáért felelős tárcaközi bizottságot, az Emapot.

A két szakmai testület több, az adórendszert érintő célt is kitűzött, amelyeknek fókuszában az adóegyszerűsítés, a vállalkozások adminisztrációs költségeinek csökkentése, digitalizáltságuk javítása, valamint az adóelkerülési lehetőségek további szűkítése áll – fejtette ki Izer Norbert.

A cikk folytatása a Magyar Nemzet oldalán érhető el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában