Kétoldalú kapcsolatok

2023.06.05. 18:23

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Georgia Magyarország stratégiai partnere (videó)

Georgia Magyarország stratégiai partnere, és tovább dolgozunk a kapcsolatunk elmélyítésén, kétoldalú és szövetségesi szinten egyaránt – jelentette ki a honvédelmi miniszter Tbilisziben, a georgiai védelmi miniszterrel folytatott tárgyalása után.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében idézte Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki szerint szükség van Georgia „mélyen gyökerező és gazdag történelmére és értékeire" a 21. század „turbulens időszakában". A miniszter szerint a két ország történelmében, kultúrájában és földrajzi adottságaiban is nagyon sok hasonlóság fedezhető fel, és ahogy például Magyarország és Georgia is „meg tudta őrizni egyedi nyelvét és kultúráját a történelem és a politika viharai közepette, a mintegy ezeréves keresztény hagyományok szintén egy alapvető és rendkívül jelentős kapcsot, egyfajta +közös nyelvet+ jelentenek a két ország között".

A közlemény szerint a tárcavezető hangsúlyozta: a múltra épül a jövő Magyarország és Georgia esetében is, és ennek szellemében tárgyalt Juanser Burchuladze védelmi miniszterrel.

Mint írták, Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte:

Georgia fontos szerepet játszik a dél-kaukázusi régióban, Magyarország számára pedig kiemelt fontosságú a térség, ezért szoros figyelemmel kísérik a térség szereplőinek tevékenységét.

Idézték a minisztert, aki szerint kiválóak a kétoldalú kapcsolatok katonai-védelmi téren, és ennek további erősítéséről is egyeztettek Juanser Burchuladze védelmi miniszterrel. Magyarország részt vesz az ENSZ-missziókba készülő georgiai tisztek felkészítésében, lehetőséget biztosít például helikopterpilóták kiképzésére is – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki szerint grúz kollégájával egyeztettek a védelmi ipari kooperáció lehetőségéről is.

A honvédelmi tárca vezetője emlékeztetett: Magyarország elkötelezetten támogatja Georgia euroatlanti integrációs törekvéseit.

Meggyőződésünk, hogy az ország készen áll a tagjelölti státusz elnyerésére,

és arra, hogy megkapja az őt megillető helyet a nemzetközi szövetségesi rendszerben – tette hozzá a miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is: Magyarország szerepet vállal a georgiai haderő képességét és hatékonyságát erősítő NATO-Georgia együttműködésben, és jelen van az Európai Unió georgiai megfigyelő missziójában is.

A HM tájékoztatása szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf felavatta a második világháborúban Georgia területén elhunyt magyar katonák emlékművét. A megemlékezésen köszönetet mondott Georgia kormányának az emlékmű támogatásáért, kiemelve, hogy a közös munka és a közös gondolkodás nemcsak a jövőre nézve, de a múlt tekintetében is fontos szerepet játszik a két ország kapcsolatában.

Georgiai látogatásán Szalay-Bobrovniczky Kristófot fogadta Irakli Garibasvili miniszterelnök, az ország korábbi védelmi minisztere is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában