Gyémántmise

2023.06.18. 13:52

Kozma Imre atya: nincs más igazság, csak az élet igazsága

Nincs más igazság, csak az élet igazsága – jelentette ki pappá szentelésének 60. évfordulóján Kozma Imre atya, majd hozzátette, Isten szeretete táplálja az életünket, mely akkor válik teljessé, ha másokért éljük. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökét, irgalmasrendi szerzetest Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte gyémántmiséjén – közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

MW

Nem terveztem előre soha, mindig olyan feladataim voltak, amelyek szembejöttek velem, erre hívott el az Isten– mondta saját pályafutásáról Kozma Imre atya.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ))

Fotó: Kovács Bence

A szolga ünnepel ma  – idézi a közlemény Kozma Imre atya a pappá szentelésének hatvanadik évfordulóján tartott gyémántmisén június 18-án, a budapesti Szent Ferenc sebei templomban elhangzott szavait. 

Az atya arról beszélt, hogy a másokért odaajándékozott az élet az igazi szolgálat, magának pedig annyit kért, hogy élete még hátralévő részét is Isten szolgálatára tudja odaadni.

Az ünnepi szentmisén Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke méltatta Kozma Imre atya hat évtizede tartó papi pályafutását, melynek során megalapította a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, és újraélesztette a magyarországi Betegápoló Irgalmasrend szegényeket gyógyító misszióját. 

A budapesti Szent Ferenc sebei templom zsúfolásig megtelt a gyémántmisén
Fotó: KOVACS Bence / Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A közlemény felidézi, hogy 

a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az 1980-as években az akkor zugligeti plébánosként szolgáló atya hittanos közösségéből alakult ki, a karitatív szervezetet pedig három tanítást követett. 

Az első az volt, hogy a kereszténység nem elmélet, hanem gyakorlat, az élő hit velejárója a szolgálat. A második, hogy a szeretet sok bűnt eltakar, ami azt jelentette, hogy „a jócselekedetekkel nem kell megvárni, amíg jó emberek leszünk, hanem a másokért végzett önzetlen tettek formálnak majd minket is jobbá”. A harmadik tanítás pedig úgy hangzott: kockázatvállalás nélkül nincs élet, ha mindig az esélyeket számolgatjuk, soha nem fogunk elindulni.

Vecsei Miklós szerint Kozma Imre atya személyes életútjában jelenítette meg, mit jelent a gyakorlatban Jézus követése.

A tanításokból pedig első alkalommal 1989 augusztusában vizsgázott a Máltai Szeretetszolgálat, amikor a zugligeti templom kertjében megnyitották a keletnémet menekülteket befogadó első tábort, majd következett a romániai forradalomban és a délszláv háborúban végzett máltai misszió, miközben a Szeretetszolgálat az ország meghatározó karitatív szervezetévé vált.

Nem terveztem előre soha, mindig olyan feladataim voltak, amelyek szembejöttek velem, erre hívott el az Isten

– mondta saját pályafutásáról Kozma Imre atya. A magyarországi Betegápoló Irgalmasrendnél végzett misszióját is ide sorolva azt mondta: megértette, hogy a szegény embereket a betegségek is jobban sújtják, 1997-ben ezért vált fontos hivatássá a rend intézményeinek kiépítése, a gyógyító szolgálat újbóli elterjesztése Magyarországon.

A gyémántmisén zsúfolásig telt a templom, sokan több száz kilométerről érkeztek, hogy az ünnepi alkalmon jelen lehessenek.

 A Máltai Szeretetszolgálat pátyi fogyatékos intézményének lakói kerámia virágokból készítettek „el nem hervadó” csokrot erre az alkalomra, melyben minden szín az atya életének egy-egy szakaszát jelképezi. 

Kozma Imre atyát gyémántmiséjén levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában