Erőszak

2023.06.08. 11:38

Kisgyermekeket késelt meg egy szíriai menekült a franciaországi Annecy városában – frissült

Egy késes támadó megsebesített a legfrissebb adatok szerint hat embert, köztük négy kisgyereket csütörtök reggel a kelet-franciaországi Annecy városában egy parkban - közölték az AFP hírügynökséggel francia hatóságok.

MW

Annecy, 2023. június 8. Rendõrök és mentõk a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadás helyszínén 2023. június 8-án. A támadó megsebesített öt embert, köztük négy kisgyermeket a város egyik parkjában, a megszúrt gyerekek közül kettõ állapota életveszélyes. Az elkövetõt a rendõrök õrizetbe vették. MTI/AP/L'Essor Savoyard/Florent Pecchio

Forrás: MTI/AP/L'Essor Savoyard

Fotó: Florent Pecchio

Frissítés:

Nincs terrorista indítéka az Annecy-i késes támadásnak

Semmilyen nyilvánvaló terrorista indítékot nem állapított meg eddig a nyomozás a csütörtök reggel a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadással kapcsolatban, amelyben hat ember, köztük négy kisgyerek súlyosan megsérült - közölte Line Bonnet-Mathis, Annecy ügyésze a támadás helyszínén Élisabeth Borne miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Jelenleg semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy terrorista indítékról lenne szó 

- mondta a vádhatóság képviselője, aki emberölési kísérlet miatt rendelt el nyomozást az ügyben, amelyet a bűnügyi rendőrség folytat le.

Az ügyésznő megerősítette, hogy a támadásban hatan sérültek meg, négy kiskorú és két felnőtt.

Mind a négy gyerek életveszélyes állapotban van

 - hangsúlyozta. A megtámadott gyerekek között van egy brit és egy holland állampolgár. 

A legfiatalabb sérült gyerek 22 hónapos, a legidősebb hároméves, a helyi és a közeli Genf (Svájc) kórházaiban ápolják őket.

"A támadás egy játszótéren történt, amely egy parkban található az Annecy-tó partján" - tette hozzá Line Bonnet-Mathis. Elmondta, hogy egy felnőtt könnyebben sérült meg a késelésben, míg egy másik felnőttet először megszúrt a támadó, majd a rendőrségi beavatkozás során egy lövéstől is megsérült, ezért vizsgálat indult annak megállapítására, hogy a rendőrök milyen körülmények között használták a fegyverüket.

Élisabeth Borne kormányfő megerősítette, hogy az elkövető nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában, legálisan tartózkodott Franciaországban és nem állt korábban pszichiátriai kezelés alatt.

Az elkövető szíriai állampolgár, menekültstátusszal rendelkezik, tíz éve élt Svédországban, és menedékkérelmet nyújtott be Franciaországban is" - mondta a miniszterelnök.

A támadásról készült mobiltelefonos felvétel szerint a magát kereszténynek valló szír állampolgárságú elkövető a késelés közben annyit mondott kétszer angolul: "Jézus Krisztus nevében".

A 31 éves Abdalmasih H. 2023. április 26-án kapott menekültstátuszt Svédországban, ahol tíz éve élt. Nős, a felesége svéd, közös kislányuk hároméves. A pár nyolc hónappal ezelőtt különvált, a férfi ezután legálisan, egyedül érkezett Franciaországba, ahol 2022 novemberében egy második menedékkérelmet is beadott a francia hatóságoknak, de elutasították, miután időközben Svédországban megkapta a menekültstátuszt - közölték rendőrségi források. Az elkövetőnek nem volt állandó lakcíme Franciaországban.

A támadó saját állítása szerint a szíriai keresztény közösséghez tartozik. A támadáskor keresztet viselt, és egy keresztény imakönyv volt a kezében, amikor letartóztatták. Motozáskor egy Szűz Mária- és egy Jézus Krisztus -képet, valamint egy keresztet találtak nála. Egyetlen fegyvere volt, a kés, amelyet a támadáshoz használt.

A keleti keresztények Ouvre d'Orient nevű francia egyesülete a Twitteren elítélte a támadást. A szervezet "azt szeretné, ha ez a gyalázatos cselekedet nem vetülne rá minden Franciaországban élő menekültre".

Mentők és tűzoltók a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadást követően 2023. június 8-án
Fotó: Gregory Yetchmeniza / Forrás: MTI/EPA/MAXPPP

Az elkövető felesége az AFP hírügynökségnek elmondta: férje azért hagyta ott Svédországot, mert nem kapta meg az állampolgárságot. Utoljára négy hónappal ezelőtt beszéltek egymással telefonon, az asszony szerint a férfi akkor egy templomban lakott Franciaországban, és elsősorban az Egyesült Államokban élő családjával tartotta a kapcsolatot.  

"Nem tudom, mi történt vele, amit hallok, az borzalmas. De nem voltam vele állandó kapcsolatban, nem tudom, hol él, sem azt, milyen pszichikai állapotban van" - mondta a hírügynökségnek a neve elhallgatását kérő svéd nő, aki szerint érthetetlen, ami történt, miután a férje "nagyon kedves" ember.

Törökországban találkoztunk, szerelmesek lettünk, és Svédországban kezdünk közös életet. Két év után összeházasodtunk, de nem sikerült megkapnia a svéd állampolgárságot, és úgy döntött, elmegy innen. Azért váltunk el, mert én nem akartam elmenni Svédországból 

- mondta a nő.

Az elkövető 2013 óta a svédországi Trollhättan településen élt, amely a szíriai polgárháború 2011-es kitörését követően jelentős számban fogadott be Szíriából menekülő keresztényeket.

Korábban írtuk:

A rendőrség elfogta a férfit, egy menekültstátusszal rendelkező szíriai állampolgárt.

 

A 31 éves Abdalmasih H. 2023. április 26-án kapott menekültstátuszt Svédországban, ahol tíz éve élt. Nős, a felesége svéd, közös kislányuk hároméves. A pár nyolc hónappal ezelőtt különvált, a férfi ezután legálisan, egyedül érkezett Franciaországba, ahol 2022 novemberében egy második menedékkérelmet is beadott a francia hatóságoknak, de elutasították, miután időközben Svédországban megkapta a menekültstátuszt - közölték rendőrségi források.

 

A támadó saját állítása szerint a szíriai keresztény közösséghez tartozik. A támadáskor keresztet viselt, és egy keresztény imakönyv volt a kezében, amikor letartóztatták. Nem volt korábban dolga a rendőrséggel, nem szerepel a titkosszolgálati nyilvántartásokban.

A megtámadott gyermekek három év alattiak.

Mentõhelikopter a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadás helyszínén 2023. június 8-án
Fotó: Florent Pecchio / Forrás: MTI/AP/L'Essor Savoyard

A BFM hírtelevízióban megszólaló szemtanúk elmondták: reggel háromnegyed 10-kor egy üvöltözve rohanó férfire lettek figyelmesek az Annecy-tó mentén húzódó parkban, aki egyszer csak késsel rátámadt babakocsiban lévő gyerekekre, majd egy közbeavatkozó felnőttet is megsértett, végül a helyszínre érkező rendőrökre támadt, akik előállították. A támadás közben a késelő nem mondott semmit.

Mindenkit meg akart támadni. Elugrottam előle, és akkor egyenesen nekiment egy bácsinak és egy néninek, a bácsit megkéselte

 - mondta a Dauphiné Libéré regionális napilapnak Anthony Le Tallec labdarúgó, aki a parkban futott a támadás idején.

"Irreális volt az egész. Üvöltözött, de nem nagyon lehetett érteni, hogy mit. Aztán nekiment a gyerekeknek, majd menekülni kezdett, de közben megérkeztek a rendőrök, akik megpróbálták feltartóztatni anélkül, hogy rálőttek volna. Amikor megértette, hogy csapdahelyzetbe került, egy idős emberre is rátámadt, és akkor a rendőrök lábon lőtték" - mondta egy szemtanú a BFM hírtelevízióban.

A sérültek közül két gyerek és egy felnőtt állapota életveszélyes - közölték az AFP-vel rendőrségi források. Valamennyi sérültet Annecy kórházában ápolják.

Bár a terrorelhárítási ügyészség is vizsgálja a történteket, egyelőre nem nyilvánította terrorcselekménynek a támadást, a bűnügyi rendőrség végzi a nyomozást. A késelőnek nincsenek pszichológiai problémái, így kihallgatható - közölte a rendőrség.

Emmanuel Macron államfő a Twitteren "gyáva támadásnak" minősítette a késelést, amelynek következtében "gyerekek és egy felnőtt élet és halál között van".

"Az országot sokkolta a hír. Gondolatainkban velük, a hozzátartozóikkal és a mentőszolgálatokkal vagyunk" - írta az elnök. 

A nemzetgyűlésben a kormány jelenlévő tagjai és a képviselők egyperces csenddel adóztak a támadás sérültjei előtt. Yaël Braun-Pivet, az alsóház elnöke arra kérte a jelenlévőket, hogy az egyperces csenddel gondoljanak "a súlyos támadás áldozataira és a hozzátartozóikra".

Élisabeth Borne miniszterelnök és Gérald Darmanin belügyminiszter jelezte, hogy délután a támadás helyszínére látogat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában