Magyar Falu Program

2023.06.09. 22:06

Gyopáros Alpár: minden meglévő közösség kincse egy-egy településnek

Minden meglévő közösség kincse egy-egy településnek - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Fejér vármegyei Kincsesbányán, a Rákhegyi Közösségi Ház pénteki avatóünnepségén.

Mw

Murányi Marianna polgármester, Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Törő Gábor fideszes országgyűlési képviselő (b-j) a Magyar falu program keretében felújított Rákhegyi Közösségi Ház átadásán a Fejér vármegyei Kincsesbányán 2023. június 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Gyopáros Alpár hangsúlyozta, hogy 

a legkisebb magyar településeknek is van éltető ereje, ezeknek az erőforrása pedig nem a polgármester vagy az országgyűlési képviselő, hanem a helyi közösségek.

 Úgy vélte, ahol a közösségek összefognak, dolgoznak egymásért, a településükért, az teremtő erőként jelenik meg. 

A kormánybiztos rámutatott, hogy 

a Magyar Falu Program pályázati kiírásai a kistelepülések javaslatai alapján születnek, "nem Brüsszelben és Budapesten, hanem helyben mondják meg, mire van szükségük".

 Többek között Kincsesbánya is jelezte, hogy egy-egy elhanyagolt ingatlan sokat ront a településképen, ezért azokat megvásárolva, felújítva közösségi funkciót adnának az érintett épületeknek. Így született meg a község legújabb közösségi színtere, amelyhez a kormány 45 millió forintot biztosított. 

Törő Gábor (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Magyar Falu Programban elnyert források élhetőbbé tették Kincsesbányát. Reményét fejezte ki, hogy a nehéz körülmények ellenére további pályázati lehetőségek nyílnak meg a közeljövőben. 

Murányi Marianna (független) polgármester felidézte, hogy három nyertes pályázat segítségével tudták előbb megvásárolni, majd felújítani a korabeli épületet. Mint elmondta, egy 

nagy hiányt sikerült pótolnia az önkormányzatnak, hiszen évtizedek óta kiváló közössége van a településrésznek, és végre méltó módon tudnak együtt lenni, ünnepelni. 

Jelezte, hogy nyáron több alkotótábor lesz a házban, illetve baráti társaságok is jelezték, szívesen töltenének időt a közösségi házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában