Megújuló hadsereg

2023.05.02. 15:22

Ütőképes, elkötelezett haderő létrehozása a cél a Honvédség új parancsnoka szerint

A Magyar Honvédség mentális megújítását és egy ütőképes, elkötelezett, a NATO kötelékében is működőképes haderő létrehozását nevezte fő feladatának a Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy a kinevezése előtti meghallgatásán, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén.

Böröndi Gábor kinevezés előtti meghallgatása

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az altábornagy kiemelte:

 a Magyar Honvédség nemzeti hadsereg, amely felkészített, kiképzett, felszerelt tagja a NATO-nak. Hozzátette, a cél az, hogy a magyar katonai hagyományokon alapuló, erős, hadműveleti és stratégiai szinten befolyásolni képes haderőt hozzanak létre.

 A jelölt elmondta: katonai pályája során megértette, hogy a kiképzés, felkészítés nélkül a legjobb technika sem működik. Szólt arról is, hogy a Magyar Honvédséget vezetni megtisztelő, ugyanakkor óriási felelősség.

"Ez egy csapatmunka, a katonák, beosztott parancsnokok támogatása, hitvallása, elkötelezettsége nélkül nem lehetséges" - fogalmazott. Hozzátette: ha bizalmat kap, a feladata az lesz, hogy egy olyan hadsereget hozzon létre, amely képes hazai és szövetségi környezetben megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek.

Mint mondta, Magyarország és az Ukrajnával szomszédos többi állam háborút megelőző állapotban van, ennek tükrében harcászati, harci kiképzést kell adni a katonáknak. Hozzátette: ő annak a híve, hogy lássanak minél többet, és ami jó, adaptálják, ami rossz, engedjék el. Közölte: ehhez szükséges az eddigi gondolkodásmód, az "így szoktuk" megváltoztatása.

A vezérkari főnöknek jelölt Böröndi Gábor fontos feladatának nevezte a katonák harcászati kiképzését, a stratégiai felderítést, és azt is, hogy a magyar katonai oktatásba visszahozzák a nukleáris elrettentést. Továbbá olyan logisztikát kell szervezni, ami képes ellátni a harcoló csapatokat - tette hozzá. Közölte: hiszi és vallja, hogy a misszió az a gyakorlóterep, ahol meg tudják mérni, hol tartanak a katonák felkészítésében.

A honvédelmi bizottság 8 igen és Novák Előd (Mi Hazánk) tartózkodása mellett támogatta Böröndi Gábor kinevezését.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: harcászati szintről hadműveleti szintre kell emelni a Magyar Honvédség képességeit

A honvédelmi miniszter Böröndi Gábor kinevezés előtti meghallgatását követően, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után arról beszélt: az elhúzódó háborúra a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie, ezért javasolta a "megfelelő ember a megfelelő helyen, a megfelelő időben" elvét követve, hogy Böröndi Gábor altábornagy vezesse a harcászati szintről a hadműveleti szintre a honvédséget.

El kell jutnunk oda, hogy a Magyar Honvédség a NATO mint védelmi szövetség tagjaként, de a nemzeti haderőre épülve, az újonnan beérkező eszközök rendszerbe állításával, az ehhez kapcsolódó harceljárások kidolgozásával és legfőképpen egy megújult morális, lelki alapon, egy mélyreható szervezetikultúra-váltást követően egy magasabb harckészségi állapotba kerüljön - fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf megköszönte a csütörtökön a vezérkari főnök beosztásából felmentett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy munkáját, mint mondta, benne egy kitűnő embert és katonát ismert meg, aki különleges műveleti, harcászati ismereteit kamatoztatva az elmúlt két évben a Magyar Honvédséget "egy új útra tette".

Böröndi Gáborról a miniszter azt mondta, kiváló katonai pályafutás áll mögötte, volt már a vezérkari főnök helyettese is, és a legutóbbi időkig Magyarországot képviselte a NATO-ban, így az ő tudása, kapcsolatrendszere a legfrissebb, legmélyebb, legaktuálisabb a háború hatására jelentősen átalakuló védelmi szövetséggel. Megjegyezte: a NATO története legnagyobb adaptációs folyamatát éli, amiben Magyarország földrajzi helyzetét és haderőfejlesztését tekintve is megkerülhetetlen szerepet tölt be.


 Böröndi Gábor hangsúlyozta: kiemelten fontos az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer, és a feladatának tartja, hogy ezeket az erőket kiképezzék a közelükben lévő stratégiai pontok megőrzésére, az ellenség logisztikai vonalainak elvágására. Itt van lehetőség a "szittya, rugalmas szervezetű megközelítésnek", mert ezzel olyan rugalmas egységet kapunk, elkötelezett hazafiakkal, akik ott élnek, saját településüket akarják megvédeni - mondta.

Szólt arról is: a bemutatók, gyakorlatok távol állnak a valóságos háborútól, arra jók, hogy megmutassák, milyen új képességei vannak a hadseregnek, mert egy háborús helyzetben döntő szerepe van a logisztikának, ezért erre kiemelt figyelmet fog fordítani vezérkari főnökké kinevezése után.

Novák Előd (Mi Hazánk) kifejtette: pártja számára "nem imponáló", hogy a jelölt kiemelten fontosnak nevezte a missziókat, "az amerikai megszállásban részvételt", az erre fordított pénzből szerinte vonzóbb itthoni javadalmazást lehetne nyújtani a katonáknak. Kifogásolta, hogy miközben a hadsereg létszámának növelése a cél, ezzel párhuzamosan zajlik a fiatalítás. Megjegyezte: ez "az első létszámbővítés, amit tömeges kirúgással kezdenek", és felvetette, elképzelhető, hogy az előző vezérkari főnöknek, Ruszin-Szendi Romulusznak is emiatt kellett távoznia.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter erre válaszul cáfolta, hogy a sajtóban megjelent találgatásokhoz kapcsolódóan kellett távoznia Ruszin-Szendi Romulusznak. Megerősítette: Ruszin-Szendi Romulusz szolgálatai vitathatatlanok és egyértelműek, a harcászati szintről hadműveleti szintre lépés miatt vált szükségessé a vezérkari főnök cseréje.

A fiatalítással kapcsolatban kiemelte, egyesek a haderőt "egyfajta szociális intézményként fogták fel", ő azonban versenyhelyzeten és harcképességen alapuló komoly haderőt akar, új eszközökkel, ennek pedig elkerülhetetlen része a generációváltás. Kiemelte: fiatal, dinamikus tiszteket akarnak pozícióba engedni, amit az eddigi, jelenlegi szervezeti kultúra akadályozott. Hozzátette: a kilépőknek példátlanul méltányos támogatást biztosítanak.

Harangozó Tamás (MSZP) a fiatalításról és a szolgálati nyugdíjról kérdezte a jelöltet és azt mondta, szakmai életútja alkalmassá teszi Böröndi Gábort arra, hogy vezérkari főnök legyen, majd azt kívánta, a hivatást és szakmát képviselje a politikával szemben.

Lukács László György (Jobbik-Konzervatívok) a jelölttől azt kérdezte, egyetért-e azzal, hogy háborús őrület folyik Brüsszelben, tekintettel arra, hogy nemrég még ott szolgált. Azt kívánta Börödi Gábornak, legyen több ideje a tervei megvalósítására, mint elődjének volt és közölte azt is, a Magyar Honvédségnek erős vezetőre van szüksége és ez a konzervatívok számára is fontos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában