Belgrád

2023.05.26. 20:48

Szijjártó: történelmi ellenségeskedés helyett immár történelmi barátság van Magyarország és Szerbia között (videó)

Történelmi ellenségeskedés helyett immár történelmi barátság van Magyarország és Szerbia között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken minden idők legnagyobb szerb tömegrendezvényén Belgrádban.

Mw

Forrás: Facebook

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) rendezvényén szerbül szólalt fel és közölte, hogy bár ez nem mindig volt így, a magyar nemzet mára testvérnépként tekint a szerbekre.

„Közös történelmünk számos megpróbáltatás elé állított minket, sokszor ellenségként tekintettünk egymásra. Mára mindez megváltozott: testvéri nemzetek lettünk”

– hangsúlyozta. 

„Minek köszönhető mindez? Pontosabban kinek? Az Önök elnökének, Aleksandar Vucicnak!” – közölte.

Majd hozzátette:

 a szerb államfő elérte, hogy történelmi ellenségeskedés helyett immár történelmi barátság van a két ország között.

„Az önök elnökének vezetésével Szerbia úgy bánik a vajdasági magyar közösséggel, hogy az követendő példaként szolgál az egész világ számára. Mi, magyarok hálásak vagyunk ezért” – szögezte le. 

Szijjártó Péter kiemelte, hogy

a két ország hasonló kihívásokkal néz szembe, ugyanis Budapestet és Belgrádot is „gátlástalanul támadja a nemzetközi liberális fősodor”

„Miért is támadnak minket? Azért, mert mi, magyarok és szerbek kiállunk magunkért, a nemzeti érdekeinkért, és ezt azért tudjuk megtenni, mert erős vezetőink vannak” – vélekedett.

„Azért támadnak minket, mert békét akarunk Ukrajnában, és nem veszünk részt a háború eszkalációs kockázatának növelésében. Azért támadnak minket, mert ragaszkodunk a családi értékekhez, és azért támadnak minket, mert nem hagyjuk, hogy kívülről diktáljanak nekünk” – sorolta.

A miniszter közös pontnak nevezte azt is, hogy

Magyarországon és Szerbiában is „vannak olyan politikai erők, amelyek külföldi érdekeket szolgálnak, és nem átallnak kihasználni akár emberi tragédiákat is azért, hogy politikai hasznot hajtsanak maguknak”.

„Az ilyen, idegen érdekeket szolgáló pártokat választásról választásra le kell győzni, és szerencsére ezt megtesszük mindkét országban rendszeresen" – hangsúlyozta.

„Ezek a támadások nem maradnak abba a jövőben sem. Támadni fognak minket, mert nem tudják megemészteni, hogy mi, magyarok és szerbek a magunk nemzeti útját járjuk, és sikeresek vagyunk. De mi nem hódolunk be a támadásoknak, kitartunk, tovább építjük az erős Szerbiát, az erős Magyarországot és az erős magyar–szerb barátságot” – összegzett.

Szerb elnök: Szerbiának egységre és összefogásra van szüksége

Szerbiának egységre és összefogásra van a leginkább szüksége most sokkal inkább, mint bármikor korábban – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök pénteken Belgrádban azon a nagygyűlésen, amelyet azért hívott össze, hogy összetartásra szólítsa fel Szerbia népét.

Alaksandar Vucic szerb elnök az őt és a kormányzó Szerb Haladó Pártot (SNS) támogató belgrádi nagygyűlésen a parlament épülete előtt 2023. május 26-án
Fotó: Marko Drobnjakovic / Forrás: MTI/AP

A Remény Szerbiája nevű rendezvényen a szakadó eső ellenére a becslések szerint mintegy kétszázezren vettek részt. Nemcsak Szerbiából, hanem Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból és Észak-Macedóniából is érkeztek az elnökkel szimpatizáló emberek. A szervezők korábbi közlése szerint ez volt minden idők legnagyobb tömegrendezvénye Szerbiában.

Aleksandar Vucic beszéde előtt a tömeg egyperces néma csenddel emlékezett arra a 18 áldozatra, akik május elején két ámokfutó gyilkolt meg.

Május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további öt diákot megsebesített. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került. Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. A férfi beismerte tettét, azt mondta, meg akarta félemlíteni a környéken élőket.

A tömeggyilkosságok után a szerb kormány több intézkedést is bejelentett, például a büntethetőség alsó korhatárának 14-ről 12 évre történő csökkentését, valamint a fegyvertartási és -viselési szabályozás szigorítását. Emellett egy hónapon át büntetlenül adhatják át fegyvereiket és lőszereiket azok, akik eddig illegálisan birtokolták azokat. Az elnök beszédében közölte, hogy eddig több mint ötvenezer fegyvert és robbanóeszközt adtak át.

A köztársasági elnök azt is bejelentette, az általa vezetett Szerb Haladó Párt (SNS) szombati tisztújító közgyűlésén lemond a pártelnökségről, ám a SNS tagja marad. Egyben arra kért mindenkit, hogy támogassa az egy hónap múlva megalakítandó Népi Mozgalom Szerbiáért nevű szervezetet, amely pártok felett álló politikai mozgalomként jön létre.

Alaksandar Vucic szerb elnök az őt és a kormányzó Szerb Haladó Pártot (SNS) támogató belgrádi nagygyűlésen a parlament épülete előtt 2023. május 26-án
Fotó: Andrej Cukic / Forrás: MTI/AP

A rendezvényen felszólalt Ivica Dacic külügyminiszter, a kormánykoalíció részét képező Szerbiai Szocialista Párt elnöke, aki beszédében kitért arra, hogy a szerbek akkor tudják a leginkább megmutatni erejüket, amikor nehézségekkel néznek szembe. Így volt ez a török hódoltság idején, az első és a második világháború idején, akkor is, amikor a NATO bombázta Szerbiát, és akkor is, amikor Koszovót elszakították Szerbiától – hangsúlyozta a politikus. Koszovóról szólva kiemelte, hogy az továbbra is a szerbek földje, és sok szerb vére hullott azon a területen. 

Nem adjuk Koszovót, nem adjuk Szerbiát, nem adjuk a gyerekeinket, nem adjuk fiataljainkat, és nem hagyjuk, hogy megmérgezzenek minket, nem hagyjuk, hogy gyilkolják a népünket! Nem adjuk sem Szerbiát, sem a szerbeket!

 – szögezte le. 

Csak az egység menti meg a szerbeket, csak a béke hozhat fejlődést

 – zárta szavait Ivica Dacic.

Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak az elnöke arról beszélt, hogy sokan gyengének tartották Szerbiát, ám Szerbia nem gyenge, és a pénteki nagygyűlés is azt bizonyítja, hogy erős az ország és népe is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában