Szégyen

2023.05.02. 06:49

Egyelőre csak viszi a pénzt a befejezetlen Biodóm

Akár hatalmas bevételt is hozhatna a fővárosnak a Biodóm, ám egyelőre csak költeni kell rá, miután Karácsony Gergelyék évek óta nem foglalkoznak a város szívében álló befejezetlen projekttel – derül ki a Metropol cikkéből.

Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat-és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Már 2021-ben elkészülhetett volna a Biodóm, ám a főpolgármester egy legyintéssel elállt a projekt befejezésétől, mondván: ez nem fővárosi fejlesztés, ezért erre is a kormány adjon pénzt – írja a Metropol.  

Így nézhetne ki a Biodóm
Fotó: zoobudapest.com / Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Mint ismert, az állatkertben (a megszüntetett Vidámparktól átvett területen) épülő Pannon Park központi építménye a Biodóm, ami lényegében egy fedett park lesz, ha elkészül. Hasonló létesítmény eddig még soha nem épült Magyarországon és a világban is párját ritkítja. A belső terekben parkrészek, sétányok, állattartó terek lesznek a különleges, fényáteresztő tető alatt. Az elefántoknak hatalmas közös tere lenne és itt kapna helyet többek között a Pannon-tenger óriási akvárium is. 

A Biodóm építése azonban Karácsony Gergely beiktatása óta áll, sőt a főpolgármester az államra akarja testálni a főváros feladatát, arra hivatkozva, hogy neki nincs pénze.

A Biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Legutóbb Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója egy mentő ötlettel állt elő, hogy mégse álljon üresen a félkész épület. A főigazgató nem vetné el annak a gondolatát, hogy együttműködjön a cirkusz és az állatkert, illetve hogy a Biodóm területét valamilyen módon bekapcsolják a cirkusz működésébe. Ezen viszont az állatkert kiakadt, szerintük nem lehetséges a műfajok keveredése.

A Biodóm ügye pillanatnyilag megoldhatatlannak tűnik. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban azt közölte, hogy januártól nem őriztetik és nem fűtik. 

A Biodóm pedig egy fővárosi létesítmény, a Fővárosi Állat- és Növénykert területén van, nem állami beruházás.

Az ügy egyenesen kiábrándító, hiszen Karácsony pénztelenségről beszél, miközben a projekt befejezéséhez szükséges és hiányzó – 2019-es adat szerint – 20 milliárd forint ott volt a főváros kasszájában, ahol Tarlós István korábbi főpolgármester 214 milliárdot hagyott Karácsonyéknak, ráadásul a Városháza évről évre egyre nagyobb bevételt tehetett zsebre az iparűzési adóból, ennek összege meghaladja már a 100 milliárdot is. De hol a pénz, hogy nem jut a Biodómra? – teszi fel a kérdést a Metropol.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában