Zsarolás és támadás

2023.05.21. 08:25

Az EP-delegáció vizitjének célja a nyomásgyakorlás volt

A héten hazánkba látogató Európai Parlament költségvetési bizottságának tagjai magyargyűlölő és botrányos politikusok voltak, akiknek a vizsgálódása egyértelműen zsarolás és méltatlan támadás volt Magyarország ellen. A küldöttség ténykedésének lényege abban állt, hogy nyomást gyakoroljon hazánkra – írja a Magyar Nemzet.

MW

Monika Hohlmeier, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzõ Bizottsága delegációjának vezetője (b2), valamint Petri Sarvamaa (j2), Lara Wolters (b) és Daniel Freund (j), a delegáció tagjai a bizottság Budapesten tett látogatása zárásaként tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájában 2023. május 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Az EP költségvetési ellenőrző bizottsága május 15–17. között azért érkezett, hogy az uniós támogatások felhasználását ellenőrizzék. A küldöttség tagjai látogatásuk során találkoztak – többek között – baloldali újságírókkal, a K-Monitor, a Transparency International, a Magyar Helsinki Bizottság, a Korrupciókutató Központ és a Budapest Institute képviselőivel, valamint Karácsony Gergely baloldali főpolgármesterrel is. Az EP-delegáció tagja volt Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője is, holott új fejlemények láttak napvilágot a Momentum politikusához köthető uniós pályázati pénzek felhasználásával kapcsolatos korrupciós botrányban. Cseh Katalin mellett egy másik magyar tagja is volt a delegációnak a Demokratikus Koalíció politikusa, Rónai Sándor személyében – írja a Magyar Nemzet.

A küldöttség tagja volt a közismerten magyarellenes zöldpárti képviselő, Daniel Freund, aki a látogatást összegző sajtótájékoztatón  azt jelezte, hogy szeretnék, ha hazánk minél hamarabb megkapná a neki járó uniós pénzeket, de nem titkolta azt sem, hogy a látogatás célja az volt, hogy ellenőrizzék, Magyarország elvégezte-e a kapott házi feladatokat. Erre az ominózus kijelentésre Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált, hogy "tisztázzunk valamit, nem vagyunk alsós osztály, nem vagyunk beosztottak és nem vagyunk gyarmat.”

Monika Hohlmeier, a delegáció vezetője szerdai sajtótájékoztatóján a hazánknak járó EU-s források kapcsán elmondta, hogy Magyarországot alapos és szigorú vizsgálat alá akarják vonni. 

A brüsszeli küldöttség találkozott Bánki Erikkel, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnökével is, aki elmondta, hogy a delegáció tévhiteket és méltatlan támadásokat fogalmazott meg. 

Vejkey Imre, a parlament igazságügyi bizottságának KDNP-s elnöke arra emlékeztette a delegációt, hogy 

a magyar kormány már 2022 novemberében teljesítette az uniós bizottság 17 pontos kérését, így nem hazánkon múlik az ügynek a lezárása. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter úgy értékelte, hogy a bizottság tagjainak a véleményalkotását bizonyára hátrányosan befolyásolta az, hogy  nem olvasták el a korábban rendelkezésükre bocsájtott háttéranyagokat. 

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az EP-delegáció vizitje nem volt más, mint egy zsaroló misszió, amit jól mutat, hogy pont akkorra időzítették, amikor Magyarország fontos mérföldkőhöz érkezett az uniós források tárgyalásában.

A Magyar Nemzet teljes cikkét IDE kattintva tudja elolvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában