Ukrán válság

2023.05.03. 08:45

Mintegy harminc rohamot vertek vissza az ukrán csapatok

434. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

Ukrán katona Harkiv közelében 2023. május 1-én

Forrás: AFP

Fotó: Dimitar DILKOFF

Ukrajna és az EU megállapodásra jutott 

Ukrajna és az EU a gazdasági vízummentességről szóló megállapodást további 12 hónappal meghosszabbította, vagyis az ukrán vállalkozások továbbra is kvóták, és vámok nélkül értékesíthetnek árukat az EU-ban.

Az EU szerdán beleegyezett abba is, hogy felgyorsítja az Ukrajnának szánt lőszerszállítmányokat is.

Zelenszkij Németországba látogat 

Volodimir Zelenszkij elnök május 13-án Olaf Scholz német kancellár meghívására Berlinbe látogat - jelentette a Der Tagesspiegel című német lap.

Ukrajna "próbálja megzavarni az orosz logisztikát"

A kora reggeli órákban hatalmas lángokat láttak egy üzemanyagraktárban az oroszországi Volnában.

A tűz az Oroszországot a Krím-félszigettel összekötő Kercsi híd közelében keletkezett.

Sean Bell nyugalmazott altábornagy szerint a múlt heti szevasztopoli kikötőben keletkezett üzemanyagtűz után ez "újabb példája az ukrán erőfeszítéseknek, amelyek célja az orosz logisztika megzavarása egy esetleges tavaszi offenzíva előtt".

Egy tehervonat is kisiklott az orosz határ menti Brjanszk régióban - közölték orosz tisztviselők -, ez volt a második ilyen incidens két napon belül.

Ezek az események - bár látszólag nem kapcsolódnak egymáshoz, szinte biztosan részei egy szándékos és tervezett ukrán erőfeszítésnek.

Ukrán vezérkar: mintegy harminc rohamot vertek vissza az ukrán csapatok

Az orosz erők szerdán a Donyeck megyei Limansz, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányába összpontosították támadó műveleteiket, a nap folyamán mintegy harminc támadást vertek vissza az ukrán erők – írta esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

A beszámoló szerint a leghevesebb csatákat változatlanul Bahmutért és Marjinkáért vívják.

Az ukrán vezérkar közölte: az orosz erők két rakéta- és 41 légicsapást mértek, és mintegy 25-ször nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira és ukrajnai településekre. A támadásoknak civilek estek áldozatul, valamint lakóházak és polgári infrastrukturális létesítmények dőltek romba vagy károsodtak. Eközben az ukrán légierő három csapást mért orosz élőerő-összpontosulásokra, megsemmisítettek öt – különböző típusú – orosz felderítő drónt és egy Lancet típusú lövedéket. A rakéta- és tüzérségi egységek egy élőerő-koncentrációs területet és egy orosz lőszerraktárt találtak el.

A vezérkar szerint az oroszok felhasználják a helyi lakosságot a megszállt területeken arra, hogy személyi állományukat védjék az ukrán erők tüzérségi támadásaitól. A déli Herszon megyei Kahovka környékén fekvő településeken az orosz erők a helyi lakosok házai között helyezték el egységeiket - írta a vezérkar.

Roman Mrocsko, a herszoni városi katonai adminisztráció vezetője arról tájékoztatott, hogy a nap folyamán a megyeszékhelyen és a régióban együttvéve 17 civil vesztette életét az orosz támadások következtében, 45-en sérültek meg, köztük két gyermek.

Az észak-európai országok támogatásukról biztosították Ukrajnát

Az észak-európai országok tartós támogatásukról biztosították szerdán Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborújában.

Az északi államok megingathatatlanul kitartanak Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi egysége mellett nemzetközileg elismert határai között

– hangsúlyozta Finnország, Svédoroszág, Norvégia, Dánia és Izland politikai vezetése szerdán kiadott közös nyilatkozatában. Hozzátették, hogy egyenként, de másokkal együttműködve is addig támogatják a kijevi vezetést politikai, pénzügyi, humanitárius és katonai értelemben, amíg szükséges. Ukrajna euroatlanti integrációjának útján is segítséget ígértek.

Az „amíg szükséges” szófordulat többször is elhangzott Helsinkiben, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint a finn, svéd, norvég, dán és izlandi elnökök, illetve kormányfők sajtótájékoztatóján.

Az észak-európai országok nyilatkozatukban felidézték, hogy eddig 4,4 milliárd euró (1600 milliárd forint) értékben nyújtottak katonai támogatást Ukrajnának, amihez további 1,5 milliárd euró (561 milliárd forint) pénzügyi, humanitárius, illetve vészhelyzeti segély társul.

Tizenhat halottja van az orosz ágyúzásnak

Az orosz ágyúzásoknak Herszon közelében 16 halottja és közel kéttucatnyi sebesültje van – közölte az ukrán ügyészség.

A moszkvai csapatok szerda reggel kezdték meg Herszon városának és a régió más területeinek „tömeges ágyúzását” – közölte egy Telegram-üzenetben.

Az ukrán ellentámadás már elkezdődött, állítja a Wagner főnök

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője szerint az ukrán ellentámadás már megkezdődött.

Úgy vélem, hogy az ukrán hadsereg offenzívája már megkezdődött. Látjuk az ellenséges légierő nagyobb aktivitását, látjuk a nagyobb aktivitást a peremvidéken és a frontvonalon is. <...> Az ellenség Ukrajna történelmi határain túl is aktivizálódott

– mondta Prigozsin.

Nem küldenek repülőket a finnek

A finn elnök nemrég bejelentette, hogy egyelőre nem fognak vadászgépeket küldeni az ukránoknak.

A döntést azzal indokolta, hogy ezekre a repülőkre Finnországnak is szüksége van.

Sauli Niinistö kiemelte, hogy a finneknek jelenleg csak régi Hornet gépei vannak, ezeket akkor tudják odaadni Ukrajnának, ha megérkeznek az ország által korábban rendelt amerikai F-35-ös vadászgépek. Niinistö azután tartott sajtótájékoztatót, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadta Helsinkiben.

Kiderült, hova látogat Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május 13-án Németországba utazik kétnapos hivatalos látogatásra.

A berlini rendőrség szerdán a Der Tagesspiegel című lappal közölte, hogy megkezdték az államfői látogatás előkészítését.

A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint Volodimir Zelenszkij várhatóan a berlini nemzetközi repülőtér (BER) katonai részére érkezik különgéppel. Szállásának környékén a legmagasabb szintű biztonsági intézkedéseket vezetik be, lezárásokkal, kiterjedt személyi ellenőrzésekkel.

Mesterlövészeket és robbanószerkereső kutyás egységeket is mozgósítanak. A művelet részleteinek véglegesítéséhez még várják a kancellári hivatal tájékoztatását a látogatás pontos menetéről.

ZELENSZKIJ, Volodimir; NIINISTÖ, Sauli
Sauli Niinistö finn (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Helsinkiben 2023. május 3-án
Fotó: Mauri Ratilainen / Forrás: MTI/EPA/COMPIC

Hazája NATO-tagságát sürgette az ukrán elnök Helsinkiben

Ukrajna NATO-csatlakozását sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, az északi országok Helsinkiben tartott csúcsértekezletén, hozzátéve, hogy az ukrán erők nemsokára ellentámadást indítanak az orosz csapatok ellen.

Sajtótájékoztatóján Zelenszkij leszögezte: biztos benne, hogy a nyugati államok az ellentámadást követően ellátják az ukrán hadsereget korszerű harci repülőgépekkel.

A tervek szerint az ukrán elnök finn hivatali partnerével, Sauli Niinistővel is egyeztet az ukrán csapatoknak küldendő támogatásról.

Ukrán belügyminiszter: az orosz erők csapást mértek Herszon egyetlen működő hipermarketjére, halottak

Az orosz erők csapást mértek szerdán a dél-ukrajnai Herszon város egyetlen működő hipermarketjére, a támadás következtében három ember meghalt, öten sérüléseket szenvedtek – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

A tárcavezető közlése szerint a támadás helyi idő szerint délelőtt 11 óra körül történt. Az áldozatok között vannak a létesítmény dolgozói és látogatói egyaránt.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója közben bejelentette a Telegramon, hogy május 5. este nyolc órától május 8. reggel hat óráig egésznapos kijárási tilalmat vezetnek be Herszonban. A megyeszékhelyre vezető utakat is lezárják. „Az ideiglenes korlátozásokra azért van szükség, hogy a rendfenntartók végezhessék munkájukat, és a lakosok ne kerüljenek veszélybe” – magyarázta a döntést a kormányzó.

Vadim Szkibickij dandártábornok, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője egy tévéinterjúban kijelentette, hogy az oroszok a hadihajóik nagy részét Szevasztopolból az Oroszországi Föderáció területére költöztették, hogy elkerüljék a megsemmisítésüket az Ukrajnától 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigeten. „Látjuk, hogy az oroszok félnek. Most szigorúan őrzik a szevasztopoli bázist és más katonai létesítményeiket, állásokat szerelnek fel, hogy megvédjék az infrastruktúrát a támadásoktól” – mondta a hírszerző tiszt. Szerinte eközben erősödik az ukrán ellenállási mozgalom a Krímben. Tevékenysége a krími katonai létesítmények elleni csapásokkal együtt nyomasztó benyomást kelt az oroszokban – tette hozzá.

A katonai hírszerzés képviselője megjegyezte, hogy 2022 őszéig az orosz megszállók nem fordítottak különösebb figyelmet a Krím védelmére. Az ukrán hadseregnek a harkivi és a herszoni régióban elért sikerei után azonban a katonai létesítmények elleni csapások és az ellenállási mozgalom akciói a megszállt félsziget területén arra kényszerítették az oroszokat, hogy védelmi erődítményeket építsenek.

Szkibickij kijelentette, hogy a Krím orosz megszállásának megszüntetése attól függ, hogyan tervezik a félsziget felszabadítására irányuló ukrán hadműveletet, és milyen lesz az orosz hadsereg morálja. „Ha ott pánik uralkodik, és mindenki menekülni kezd, akkor lehetséges, hogy az orosz fél jóhiszemű gesztust” fog gyakorolni. Szavai szerint ezt azonban nem lesz túl könnyű elérni, mert Oroszország a Krímet tekinti az utolsó erődnek, és a végsőkig védeni igyekszik majd a félszigetet.

Hozzátette, hogy az orosz megszállók az Azovi-tenger partján fekvő, Donyeck megyei Mariupolban is teljes körű védekezésre készülnek. Aktívan állítják helyre a harci cselekmények folytatásához szükséges infrastruktúrát, különösen a kikötői létesítményeket.

Az EU jogszabályt javasol az uniós védelmi ipar lőszergyártási kapacitásainak növelésére

Az Európai Bizottság jogszabályt javasol az európai védelmi ipar lőszergyártási kapacitásainak növelésére, annak érdekében, hogy az uniós készleteket gyorsabban lehessen feltölteni és a muníciót Ukrajnába szállítani – közölte szerdán a brüsszeli testület.

A testület 500 millió eurót bocsát rendelkezésre a termelés fokozására. A bizottság szerint a jogszabály, amennyiben életbe lép, erősíteni fogja az uniós védelmi ipar reagálóképességét, valamint lőszer-ellátást Európában.

E hadiipari termékek megfelelő mennyiségben és időben történő rendelkezésre bocsátása kritikus fontosságú az európai biztonság és az Ukrajna támogatására irányuló erőfeszítések szempontjából

– hangsúlyozta közleményében a bizottság.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke a javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy a lőszergyártás felgyorsítása része annak a háromdimenziós uniós tervnek, amely Ukrajna munícióval való támogatását segíti elő.

„A tagállamok további lőszert szállítanak a meglévő készleteikből, az Európai Békefenntartási Eszköz 1 milliárd eurós támogatásának segítségével, majd közösen még többet szereznek be Ukrajna számára. A szerdai jogszabályjavaslat pedig a lőszergyártási kapacitások megnövekedését teszi majd lehetővé” – jelentette ki.

 Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos reményét fejezte ki, hogy a jogszabályjavaslat az uniós tagállamok egy hónapon belül elfogadják, hogy az uniós ipar minél előbb megkezdhesse a lőszertermelés fokozását.

Merényletektől tartanak

Legalább hat orosz régió lemondta a május 9-i győzelem napi felvonulást a náci Németország felett aratott szovjet győzelem alkalmából, az ukrán támadásoktól való félelem közepette. A határtól 400 mérföldre fekvő Szaratov kormányzója bejelentette, hogy a felvonulást „biztonsági aggályok” miatt lemondják.

Folytatódhatnak a gabonatárgyalások

Ukrán forrás szerint a fekete-tengeri gabona-kezdeményezés összes résztvevője szerdán tárgyalni fog. Emellett egy magas rangú ENSZ kereskedelmi tisztviselő, Rebeca Grynspan várhatóan ezen a héten Moszkvába utazik.

Súlyos orosz csapások a frontvonalon

Szergej Sojgu, Oroszország védelmi minisztere azt mondta, országa súlyos csapásokat mér Ukrajnára az egész frontvonalon, de a fegyverek ellátása kulcsfontosságú a sikerhez. A moszkvai katonai tisztségviselőkkel folytatott megbeszélésen Sojgu kijelentette, hogy az orosz harci műveletek "a teljes frontvonalon" zajlanak Ukrajnával és annak "példátlan nyugati katonai segítségével".

Fontos brit háborús bejelentés

Nagy-Britannia jelenleg nem tervezi AH-64 Apache helikopterek átadását Ukrajnának – mondta Annabelle Goldie, a királyság védelmi miniszterhelyettese a brit parlament honlapján egy ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva.

Januárban a brit sajtó arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság legfeljebb négy Apache katonai helikoptert biztosít Ukrajnának, miután átadta a Challenger 2 harckocsikat.

Oroszország korábban feljegyzést küldött a NATO-tagországoknak az Ukrajnába irányuló fegyverszállításról. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan rakomány, amely Ukrajna számára fegyvereket tartalmaz, legitim célponttá válik Oroszország számára - emlékeztet a RIA Novoszti.

Újabb ország léphet be a háborúba

Fehéroroszország májusban újból ellenőrzi hadserege harckészültségét, és ennek keretében fehérorosz és orosz harci gépek közösen járőröznek majd az ország légterében.

A fehérorosz védelmi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint a légierő legénysége és a légvédelmi erők egységei az orosz légierő legénységével együttműködve járőrözési feladatokat látnak majd el Fehéroroszország légterében.

A harckészültséget különösen Hrodna, Breszt és Minszk régióba telepített katonai egységeknél és alegységeknél ellenőrzik. A minisztérium közölte továbbá, hogy az ellenőrzés során különböző gyakorlatokat, kiképzéseket tartanak, és ennek során legfeljebb ezer sorkatonai szolgálatra kötelezett behívását tervezik, illetve önkéntes alakulatok létrehozását is tesztelik.

Szentkirályi Alexandra: a kormány megvédte a magyar gazdákat

Brüsszel késlekedése miatt Magyarország arra kényszerült, hogy maga tiltsa meg az ukrán gabona és számos más mezőgazdasági termék importját, megvédve ezzel a magyar gazdákat - mondta a kormányszóvivő a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Szentkirályi Alexandra Záhonynál megnézte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai hogyan ellenőrzik azokat a szállítmányokat, amelyek Ukrajnából tartanak egy más országba.   

A kormányszóvivő a bejegyzésében azt írta, hogy 

a Közép-Európába beáramló ukrán gabona óriási problémát okoz a magyar gazdáknak is, hiszen az éhezéstől sújtott célországok helyett óriási mennyiségű gabona ragadt Magyarországon is: az európai uniós vámmentesség hatására a gabonaszállítmányok aránya - a Záhonyon keresztül érkező mezőgazdasági termékeket illetően - 10 százalékról 80-85 százalékra emelkedett.

A magyar kormány azonban most sem várt Brüsszelre: számos termék esetében importtilalmat vezetett be, miközben több, az ügyben érintett kelet-közép-európai országgal együtt mielőbbi cselekvést követelt. Végül megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport-tilalom ügyében - írta Szentkirályi Alexandra.   

Hozzátette, a magyar importtilalomra vonatkozó szabályozást akkor vezetik ki, amikor a Brüsszel által bevezetendő intézkedés kezdődik, így fenntartható a behozatali tilalom folyamatossága.

A Tinder is elhagyja Oroszországot

A Tinder tulajdonosa, a Match Group bejelentette, hogy június 30-ig kilép Oroszországból. Addig folyamatosan korlátozzák az applikációhoz való hozzáférést. Sok digitális szolgáltató, például a Spotify és a Netflix, röviddel az ukrajnai katonai invázió után kilépett Oroszországból, amerikai politikai nyomás miatt.

Újabb ukrán bombázás

Szerda hajnalban kigyulladt egy üzemanyagraktár egy stratégiai fontosságú híd közelében, amely Oroszország szárazföldi részét köti össze a Krím-félszigettel a Kercsi-szorosban - közölte egy orosz tisztségviselő.

Lángok és fekete füst gomolyog a nagy tartályok felett, amelyekre vörös színű "Tűzveszélyes" figyelmeztetés van felfestve - legalábbis ez látható azokon a videofelvételeken, amelyeket az orosz közösségi médiában tettek közzé. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint drón zuhant a létesítményre, és ez okozta a tüzet.

"A tűz óriási problémát okoz" - tudatta Venyiamin Kondratyjev, a Krasznodari terület kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Szavai szerint a tűzvésznek nincs halálos áldozata.

Az ukránok merényletet kíséreltek meg

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a FSZB orosz és ukrán tagokból álló csoportot tartóztatott le, akik több terrortámadást is terveztek a Krímben. A gyanúsítottaknál több robbanószerkezetet, távvezérlőket és kommunikációs eszközöket is találtak. Információk szerint a célpontjaik között volt a Krím vezetője, Szergej Akszjonov is.

Boris Johnson: Ukrajnát fel kell készíteni a NATO-tagságra

Boris Johnson korábbi brit kormányfő azt mondta a westminsteri parlamenti képviselőknek, hogy Ukrajnát fel kell hívni a NATO-csatlakozás "minél hamarabbi" előkészítésére. A volt miniszterelnök szerint "nevetséges azt állítani, hogy Ukrajna NATO-tagsága valamilyen módon provokatív lehet Oroszország számára", tekintettel a Kreml provokálatlan lépéseire.

ZELENSZKIJ, Volodimir; JOHNSON, Boris
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) fogadja Boris Johnson volt brit miniszterelnököt (b, elöl) Kijevben 2023. január 22-én 
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Hivatali idejében Johnson volt Ukrajna egyik leghangosabb nemzetközi támogatója. Röviddel tavalyi lemondása előtt is járt Kijevben.

Az ukrán állam megőrzése nincs az amerikai tervek között

Ukrajna államként való megőrzése nem része az Egyesült Államok terveinek – mondta Nyikolaj Patrusev, az Orosz Biztonsági Tanács titkára. Ukrajna – jegyezte meg az Izvesztyija újságnak adott interjújában – "csak a meglévő természeti erőforrások hagyományos lakosság nélküli kíméletlen kiaknázásának tárgyaként szükséges az Egyesült Államok számára. Egy ilyen neonáci irányvonalat követve Washington máris olyan területté változtatta, amelyet emberek milliói hagynak el tömegesen, külföldön keresve védelmet a társadalmi-gazdasági problémákkal és a fasiszta elnyomással szemben" - mondta Patrusev.

Korábban Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács alelnöke adott hangot azon véleményének, hogy sem Európának, sem az Egyesült Államoknak, sem Afrikának és Latin-Amerikának, sem Ázsiának, sem Oroszországnak nincs szüksége Ukrajnára, ezért megszűnik létezni.

A brit légierő vasárnap elfogott egy orosz gépet

A brit Királyi Légierő most hozta nyilvánosságra, hogy vasárnap az észak-skóciai Lossiemouthból felszálló Typhoon-jai elfogtak egy orosz Tu-142 Maritime Patrol turbólégcsavaros repülőgépet, amely az Atlanti-óceán északi része és a Norvég-tenger felől közelítette meg az Egyesült Királyságot, de nem lépett be a légterébe.

Újraindult a villamosközlekedés az elfoglalt Mariupolban

Újraindult az oroszok által megszállt Mariupolban a villamosközlekedés. A délkelet-ukrajnai iparváros súlyos károkat szenvedett az orosz katonai invázió első szakaszában, az ott lévő Azovstal, amelyik korábban Európa legnagyobb acélművének számított, szinte teljesen megsemmisült. A helyén most "tech és ökopark" létesül.

A várost márciusban titokban meglátogatta Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a mostani ünnepségen videókapcsolaton keresztül vett részt.

"Utak, házak, oktatási, egészségügyi és energetikai létesítmények épülnek és újulnak meg, javul az ipari termelés és a mezőgazdasági termelés. Természetesen továbbra is következetesen és szisztematikusan megoldjuk ezeket a kérdéseket, és arra törekszünk, hogy e régiók városaiban és falvaiban az élet visszatérjen a normális kerékvágásba" - mondta Putyin a videóban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Alekszandr Beglov szentpétervári kormányzó kíséretében részt vesz a villamosközlekedés újraindítását célzó ünnepségen az orosz ellenőrzés alatt álló Mariupolban, az Azovi-tengeri kikötővárosban, 2023. május 2-án Szentpétervárról, videókapcsolaton keresztül
Fotó: Mihail KLIMENTYEV  / Forrás: AFP

Sárba ragadtak az Ukrajnába küldött német önjáró fegyverek

A New York Times szerint a Kijevnek átadott német PzH 2000 önjáró tarackok rosszabbul alkalmazkodtak az ukrán latyakhoz, mint a szovjet gyártmányú Pion tüzérségi rendszerek, amelyeket le kellett volna cserélniük. Németország Hollandiával együtt 14 darab Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró tarackot küldött Ukrajnának.

A cikk megjegyzi, hogy 

a múlt héten úgy döntöttek, hogy az összes német önjáró fegyvert elviszik a csatatérről, mivel orosz ágyúzás esetén képtelenek maguktól elhagyni a területet. Egy ukrán hadnagy pedig arra panaszkodott, hogy az egyik tarackot el kellett vontatni, amikor az elakadt a sárban.

A RIA Novosztyi által idézett cikk arról is ír, hogy az ukránok szerint túl óvatosan kell bánni a német technológiával. Az érzékeny elektronika ugyanis könnyen meghibásodik, ha nedvességnek vagy szennyeződésnek vannak kitéve. A katonáknak ezért speciális csizmát vagy papucsot kell viselniük, amikor beszállnak egy ilyen járműbe. Ezen felül túl nagy a karbantartási igényük: két ládányi lőszer kilövése után egy teljes napot a karbantartásra kell fordítani.

Az Egyesült Államok 300 millió dolláros katonai segélyt jelent be

Az Egyesült Államok állítólag 300 millió dollár értékű új katonai segélycsomagot jelent be Ukrajnának, amely első ízben tartalmaz rövid hatótávolságú, levegőből indítható rakétákat. A Hydra 70 rakéták nem irányított rakéták, használhatók repülőgépeken vagy helikoptereken.

A Külkapcsolatok Tanácsa szerint az USA eddig közel 80 milliárd dollárnyi segélyt küldött Ukrajnának.

Orosz S-300-asok tartanak Zaporizzsja felé

Öt darab S-300-as rakétarendszereket szállító kamiont vettek észre az oroszok által megszállt Mariupolban Zaporizzsija felé – írta Petro Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója a Telegramon.

Az S-300 szovjet légvédelmi rakétarendszer, Oroszország azonban az újrahasznosított S-300-ast használta ukrajnai célpontok támadására.

Az S-300-as rendszerekkel végrehajtott támadások általában Zaporizzsja város lakott területeit célozták meg az ilyen megmozdulások után – mondta Andrjuscsenko, és arra kérte a lakosságot, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légi riasztásokat.

Lakóházakba és egy iskolába csapódtak rakéták

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója arról számolt be, hogy Kramatorszkban három lakóház és egy iskola sérült meg az orosz S-300-as rakéták csapásában.

Kijev a szövetségesei előtt is titkolózik

Kijev titokban tartja tavaszi ellentámadásának részleteit az esetleges kiszivárogtatások miatt, amelyek veszélyeztethetik pozícióját a csatatéren - írja meg nem nevezett európai forrásokra hivatkozva a Politico.

John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a kiadványnak adott interjújában kijelentette, hogy az ellentámadás megkezdése előtti információhiány nem lenne meglepetés Washington számára.

Korábban az egyik amerikai televíziós csatorna egy Volodimir Zelenszkijhez közel álló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Kijev megváltoztatott "néhány katonai tervet" amiatt, hogy kiszivárogtak titkos dokumentumok, amelyek az ukrán csapatok helyzetét, pozícióikat, fegyverkészleteiket és veszteségeket becsül.

Bomba robbant Oroszországban

Bombát robbantottak az oroszországi Brjanszk régióban, ami miatt kisiklott egy tehervonat – közölte a helyi kormányzó. A robanás erejétől a mozdony és a szerelvény 70 vagonja közül 20 kisiklott. Áldozatok, sérültek nincsenek, a robbanás után tűz sem keletkezett.

Hétfőn hasonló körülmények között egy másik vonat is kisiklott az Ukrajnához közeli régióban.
Az ukrán vezetés egyik esetben sem ismerte el, hogy ők állnának a szabotázsok mögött.

Hatalmas robbanások Bahmutban - videó

Az ukrán védelmi minisztérium Twitter-fiókjában közzétett egy videót, amely szerint "Bahmut tartja magát". A város egy része továbbra is ukrán kézen van, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban heves harcokat vívtak, és sok előrejelzés szerint hamarosan elesik.

Független források nem tudták ellenőrizni, hogy mikor készült a most feltöltött videó.

Nagy szankciócsomagot készít elő Ukrajna

Az ukrán és a partnerországok szankciórendszereinek megerősítéséről egyeztetett Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint szorosan nyomon követik, hogy kik és hogyan próbálják megkerülni a szankciókat, és dolgoznak annak megakadályozásán.

"Nagy szankciócsomagot készítünk elő. A döntés hamarosan megszületik" - közölte éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij, de hogy mire vonatkoznak majd a szankciók, és hogy azokat csak Ukrajna vagy más országok is bevezetik-e, nem közölt részleteket.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 2-án az ukrán-magyar határszakaszon 5332 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5538 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 72 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 2-án 54 ember, köztük 17 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában