Soros-hálózat

2023.04.26. 06:19

Vidéken is terjeszkedik a dollármédia

A Magyar Nemzet cikksorozatának utolsó részéből kiderül, hogyan pumpálják a pénzt a különböző, baloldalhoz köthető vidéki sajtóorgánumokhoz a Soros-féle szervezeteken keresztül.

Soros György szervezetein keresztül támogatja a baoldali vidéki médiumokat

Forrás: AFP

Fotó: Fabrice COFFRINI

Az utóbbi években jelentős mértékű külföldi forrásokat kapott a hazai baloldal a helyi sajtóorgánumainak megerősítésére, illetve az online térben és a közösségi médiában is erős vidéki portálok létrehozására. 

A Magyar Nemzet cikke szerint az EzaLényeg nevű, számos aloldallal is rendelkező baloldali propagandaportál

óvatosan fogalmazva sem hemzseg a reklámoktól, az olvasottsága sem ostromolja a csúcsokat, a tulajdonos cég azonban dúskál a pénzben.

Mint írják, az ifjabb Páva Zoltán alapította Oraculum 2020 Kft. megalakulásának évében, 2019-ben 206 milliós, majd 2020-ban 262 milliós és 2021-ben 667 millió forintos forgalmat bonyolított. A pénz útjáról mindössze annyit lehetett sejteni, hogy a baloldali pártok, különösen a DK és az MSZP valamilyen módon szerepet játszanak a portál finanszírozásában. Erre nemcsak a portál tartalma, hanem a mögötte álló személyek kapcsolati hálója is utal: ifjabb Páva Zoltán édesapja korábban Komló MSZP-s polgármestere és a párt országgyűlési képviselője is volt a 90-es évektől egészen 2010-ig.

A múlt év nyarán kirobbant külföldi kampányfinanszírozási botrány kapcsán kiderült, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy nevű alapítvány által a hazai baloldalnak juttatott 4 milliárd forintnak megfelelő dollárból bőven jutott az EzaLényeg kiadójának, az Oraculum 2020 Kft.-nek is.

A Magyar Nemzet információi szerint a kampánytámogatás kétharmada Soros Györgytől származott.

Guruló dollárok a vidéki kampánylapnak 

A Nyomtass te is! nevű lapot kiadó eDemokrácia Műhely Egyesület a NIK nemzetbiztonsági bizottság számára készült második részjelentése alapján 18 090 600 forintot kapott az Action for Democracytól. Érdekes, hogy a választás előtti évben zárt nyereséggel először az egyesület, 22,5 millió forint adózás előtti eredménnyel. A 2021-es évben 61,4 millió forint támogatást kaptak, míg 2020-ban csak 11,4 milliót. 

Az eDemokrácia Műhely Egyesület jogi képviselője, László János, aki az egykori SZDSZ-es főpolgármester Demszky Gábor alatt a Budapest című portál felelős szerkesztője volt. A szervezet másik alapítója Sükösd Miklós, a Soros-egyetem, vagyis a CEU docense.  

Korábban a Norvég Alap is szerepelt az eDemokrácia Egyesület támogatói között. Soros György alapítványa, az Open Society Foundations 2017-ben 35 ezer, míg 2020-ban 25 ezer dollárral támogatta az egyesület munkáját – számol be róla a Magyar Nemzet

Érdekesség, hogy a Facebook hirdetési könyvtára szerint szintén ez a szervezet finanszírozta a Borsod24 (1,2 millió forint) és a Szol24 (434 ezer forint) helyi ügyekkel foglalkozó baloldali hírportálok internetes hirdetéseit is. 

Megyeszékhelyeken is kiépül a rendszer

Az országos hálózatok mellett egy-egy nagy megyeszékhelyen is igyekeztek kiépíteni Sorosék a saját világnézetüket népszerűsítő sajtót. Az Együtt Debrecenért Egyesület 1998-ban alakult.  

A nyitott társadalom eszméjét valló Együtt Debrecenért Egyesület és az OSF között bizonyítható pénzügyi kapcsolat áll fenn. 

A Soros-alapítvány 2019-ben és 2020-ban összesen 40 ezer dollárral támogatta a „civil” szervezetet. Az OSF ezt a pénzt kifejezetten egy helyi online portál létrehozására szánta, és 2019-ben – egy ugyanilyen nevű Facebook-oldal átalakulásával és az Együtt Debrecenért Egyesület kiadásában – el is indult a debreciner.hu, amely a saját bevallása szerint szoros kapcsolatban áll a Szabad Európa szerkesztőségével. 

A Soros-hálózat tehát nemcsak országos szinten, hanem helyi szinteken is részt vesz a balliberális dollármédia létrehozásában és működtetésében,

ugyanis a debreciner.hu alapításának évében, 2019-ben 15 ezer dollárt folyósított az OSF a portál működtetésére. Egy év múlva, 2020-ban további 25 ezer dollárt utalt az OSF az Együtt Debrecenért Egyesületnek, szintén a helyi dollármédia működtetésének támogatásáért.

Egri szín és kecskeméti „kecsup”

Eger is fontos színhelye Sorosék vidéki terjeszkedésének, a hevesi vármegyeszékhelyen az Egri Szín (egriszin.hu) képviseli a dollármédiát.

Kecskeméten a dollármédium szerepét a KecsUP (kecsup.hu) tölti be. A portál jelenlegi kiadóját, az Áramlat Alapítványt 2020 elején jegyezték be, és a kuratóriumában a DK-hoz, a Jobbikhoz és az MSZP-hez közeli személyek ülnek. De nemcsak az Áramlat Alapítvány vezetése mutat baloldali koalíciós jelleget, hanem a finanszírozása is. Az elmúlt években a DK, az LMP és a Jobbik alapítványa is támogatta a szervezetet. 

Az Áramlat Alapítvány mögött a pártpénzeken túl amerikai dollárok is megjelentek, hiszen már bejegyzésének évében részesült a Soros-hálózat adományaiból. Az alapítvány 2020-ban 15 ezer dollárt kapott az amerikai spekulánstól, kifejezetten a helyi portál fenntartásának támogatására. A kecsup.hu kiadóját 2021-ben is támogatta a Soros-hálózat. Az Áramlat Alapítvány birosag.hu-ra feltöltött beszámolója alapján 8,4 millió forintot kapott az Open Society Foundations svájci szervezetétől. 

Pécsre és Sopronba is gurulnak a dollárok 

A Szabad Pécs (szabadpecs.hu) portál kiadója, a Freedom Media PR Kft. már részesült a Soros-hálózat adományaiból. A cég 2020-ban 15 ezer dollárt kapott az amerikai spekulánstól, konkrétan a Szabad Pécs fenntartására. 

Az ország nyugati végében is fontosnak tartották Sorosék a média kiépítését.

Az enyugat.hu kiadója a szombathelyi nyugat.hu-t is működtető Nyugat Média és Világháló Egyesület 1999-ben alakult. A szervezet a már említett és többmilliárdos költségvetési csalás vádjával éppen bírósági eljárás alatt álló Czeglédy Csabához köthető. A Soros-alapítvány 2017 és 2020 között összesen 259 ezer dollárral, vagyis nagyjából 100 millió forinttal támogatta a Nyugat Média és Világháló Egyesületet. A fentieken túl az OSF 2020-ban közvetlenül is támogatta az enyugat.hu-t, méghozzá 18 ezer dollárral, ami csaknem 7 millió forint volt. 

Szegedre is megérkeztek a Soros-dollárok, ott a szegeder.hu portált támogatja a spekuláns: ide 2020-ban szintén 18 ezer dollárt folyósított. 

Márki-Zay egyik jelöltje volt a frisshirek.hu kiadója 

Zalaegerszegen egyelőre csak a gyanúja vetődött fel dollármédia jelenlétének, a 2022-ben létrehozott frisshirek.hu-val kapcsolatban elképzelhető a tengerentúli finanszírozás. A frisshirek.hu mind a 19 vármegyében jelen van helyi honlapok formájában. A hírportál kiadója a zalaegerszegi székhelyű Genesis Médiacsoport Kft. 

A céget 2022-ben alapították, a laptulajdonos és felelős kiadó pedig Föőr Gábor, aki több újságíróval együtt Márki-Zay Péter volt baloldali miniszterelnök-jelölt köréhez állt közel, és mint tudjuk, a hódmezővásárhelyi polgármester által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom éppen 2022-ben kapott milliárdos nagyságrendű forrásokat az Egyesült Államokból. 

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában